Obavijesti

AKTIVNOSTI ANTIDAYTON POKRETA ZA 2015. GODINU

GODIŠNJI PREGLED AKTIVNOSTI ANTIDAYTON POKRETA ZA 2015. GODINU

MJESEC JANUAR – 2015.
06. JANUARSarajevo: Gostovanje na TVSA na temu Sutorine prof. dr. Suad Kurtcehajić i Nihad Aličković – AntiDayton.
07. JANUARGoražde: Premijerno prikazivanje filma LOGORI SMRTI i dodjela PLAKETE zahvalnosti Avdi Huseinoviću u ime AntiDayton pokreta.
14. JANUARSarajevo: Javna Tribina u hotelu Evropa u Sarajevu gdje je okupljen značajan broj intelektualaca. Nihad Aličković je bio moderator.
16. JANUARSarajevo: Pomoć porodici Divović. Od donacija članova kupljeno je 5 metara drva za topliji dom.
23. JANUARSarajevo: Bili smo dio Inicijative koja je davala izjave SENSERVIS-u na temu Sutorine u Holiday Inn-u gdje je učestvovao veliki broj intelektualaca i javnih ličnosti i patriota naše zemlje, Alen Mahović i Nihad Aličković u ime Inicijative i AntiDayton pokreta.
Januar.
MJESEC FEBRUAR – 2015.
21. FEBRUARSarajevo: Bili smo učesnici tribine za Sutorinu sa velikim brojem profesora koju je organizovalo udruženje Generala ARBiH u Domu Armije. Ispred Inicijative i AntiDayton pokreta, Alen Mahović i Nihad Aličković.
23. FEBRUARSarajevo: Prvo gostovanje na RABIO BIR, Alen Mahović i Nihad Aličković u ime Inicijative za Sutorinu i AntiDayton pokerta na temu povratka Sutorine našoj zemlji.
23. FEBRUARSarajevo: Izlijepili smo cijeli centar grada Sarajeva plakatima poziva na Javnu raspravu u Parlamentarnoj skupštini BiH za sutrašnji dan 24.02.2015. Polijepljeno je nekoliko stotina postera.
24. FEBRUARSarajevo: Učešće AntiDayton pokreta u sklopu Inicijative za Sutorinu. Javna rasprava pred Ustavnopravnom komisijom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Svoja izlaganja po prvi put pred jednom državnom Institucijom izlijeli su i Nihad Aličković i Alen Mahović.
26. FEBRUARSarajevo: Učestvovali smo u snimanju video priloga portala SOURCE koji je radio emisiju na temu Sutorine i Javne rasprave. Jedan jako obiman intervju sa učesnicima. Mahović, Aličković, Kurtćehajić, Mulić.
Februar.
MJESEC MART – 2015.
01. MARTSarajevo: Obilježavanje Dana Nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine u sali Parlamentarne skupštine na koje smo pozvali veliki broj članova i građana te sa nekoliko zastava obilježili ovaj dan zbog čega su nas neki od srpskih predstavnika vlasti dan kasnije povlačili po medijima.
TOKOM MARTA napisano je desetine otvorenih pisama i reakcija kako stranim tako i domaćim funcionerima koji su se usprotivili povratku Sutorine. Mnoga od tih pisama su potpisana imenima Alen Mahović i Nihad Aličković te su mnoga ostavila veliki edukacijski materijal ali isto tako i pobunu protiv izdajstva državnog teritorija.
U Martu mjesecu veliki broj političara i kvaziintelektualaca pokušao je nametnuti izmišljene teze o Sutorini međutim svaki pokušaj falsifikovanja istine, lično smo pokrili argumentovanim otvorenim pismima.
Pored toga, mjesec Mart je bio jako aktivan mjesec po pitanju medijskih gostovanja i izjava te i javnih natpisa i reakcija u medijima od strane članova pokreta AntiDayton. Dali smo ovoj borbi jedan veliki obim i veliku energiju zalažući se maksimalno da ovaj teritorij bude spašen kako putem medija tako i na društvenim mrežama.
Mart.
MJESEC APRIL – 2015.
16. APRILAhmići: Bili smo na obilježavanju godišnjice u Ahmićima. Godišnjice zločina koji nikada ne smije biti zaboravljen. Desetine članova pokreta AntiDayton u tri automobila odali su počast i poštovanje ubijenim bošnjacima Ahmić polaganjem cvijeća i molitvom.
19. APRILZenica: Bili smo na obilježavanju masakra u Zenici. Na taj dan je granatama ubijeno desetine građana Zenice te već nekoliko godina uzastopno odajemo počast ubijenim civilima ovog grada polaganjem cvijeća.
20. APRILSarajevo: Porodici Divović uplatili smo od skupljenih donacija naših članova struju i priključak preko 200, KM. Struja im je bila već dugo isključena zbog duga te su članovi Antidayton-a i ovaj put pomogli.
22. APRILSarajevo: Uručena je kupljena hrana u vrijednosti oko 150, KM porodici Divović koju su donirali članovi pokreta AntiDayton.
23. APRILSarajevo: Porodici Divović uručena su dva nova madraca kupljena u jednom od sarajevskih salona namještaja koje je donirala članica pokreta AntiDayton jer su tri od četiri člana godinama spavali na podu.
28. APRILSarajevo: Tribina povodom spasa Sutorine u hotelu Evropa u Sarajevu gdje su učestvovali mnogi intelektualci a riječ je imao i AntiDayton pokret kao dio Inicijative za povrat Sutorine.
April.
MJESEC MAJ- 2015.
02. MAJSarajevo: Obilježili smo odbranu grada Sarajeva koja se odigrala na ovaj značajan datum kod našeg prijatelja Dzevada Topića Tope u njegovom objektu. Značajni datumi kao što je ovaj moraju se obilježavati zbog novih naraštaja.
07. MAJSarajevo: Bili smo na premijeri filma STUPICA NEVIDLJIVOG DJETETA gdje smo izmijenili informacije i iskustva sa akterima filma te uvezali nove snage borbe za istinu među kojima je tu noć bila i gospođa Bakira Hasečić.
08. MAJMostar: Pozvani smo na premijeru i promociju dokumentarnog filma Avde Huseinovića u Mostaru, HERCEG BOSNA-ZLOČIN I KAZNA. Ponovo smo podržali rad vrijedan pažnje i snagu koja je utrošena da bi se očuvala svijest i održala zauvijek među nama.
12. MAJSarajevo: Press konferencija na temu Sutorine i izglašavanja Parlamenta na temu Rezolucije. Press urađen u dobrom sazivu intelektualaca i AntiDaytona kao dijela Inicijative za povrat Sutorine.
17. MAJSarajevo: Uručen paket sa novom garderobom majci rahmetli Nermina Divovića koji je poslala naša članica iz Njemačke.
18. MAJSarajevo: Počela je priprema za 31.05. DAN BIJELIH TRAKA. Tačno 40 metara platna na svakih 5 centimetara x 55 cm dužine. Tačno 3200. Potrebno je bilo izrezati 3176 bijelih traka za podjelu i vezivanje građanima Sarajeva oko ruke.
19. MAJ  Facebook: Započeli smo otvorenu kampanju pozivanja na ovogodišnju dženazu u Potočarima i obilježavanje 20 godina od genocida nad Bošnjacima RBiH, pod nazivom 20 GODINA JE OD GENOCIDA, DA LI STE IKADA BILI U POTOČARIMA? Cilj je bio omasoviti ove godine dolazak u Potočare te je kampanja na društvenim mrežama i putem medija trajala sve do 11. jula.
25. MAJTuzla: Odali smo počast ubijenoj tuzlanskoj mladosti na Kapiji. Polaganjem cvijeća i molitvom poslali smo poruku da se nikada zlodjela ne smiju zaboraviti i da AntiDayton poštuje one koji su dali život za opstojnost ove zemlje. Merima, Anera, Alen, Mersudin, Tarik, Semir.
26. MAJSarajevo: Ovaj dan AntiDayton pokret je ovjerio druženjem sa generalom ARBiH Atifom Dudakovićem ali i upoznavanjem i dogovorom o saradnji sa kanadskom novinarkom Jane Kokan na njenom dokumentarcu o Daytonu i 20 godina poslije njega. AntiDayton će u ovom dokumentarcu imati jako puno prostora. Jane Kokan je osoba koja je napravila ključne snimke operacije SANA 95 kada je 5. korpus bio nadomak Banja Luke. Dokumentarac se očekuje u Januaru.
27. MAJSarajevo: Obilježena je godišnjica masakra nad građanima Sarajeva u redu za hljeb u nekadašnjoj ulici Vase Miskina, današnjoj Ferhadija. Cvijeće je položeno i odana počast u društvu novinarke Jane Kokan. Tarik Hodović i Nihad Aličković u ime AntiDayton pokreta.
28. MAJTVSA: Gostovanje Nihada Aličkovića na ovoj televiziji bilo je povod DANA BIJELIH TRAKA za koji je AntiDayton pripremao 3176 bijelih traka za vezivanje građanima Sarajeva ispred sarajevske katedrale 31.05. Gostovanje je iskorišteno u svrhu najave te se zahvaljujemo TVSA.
28. MAJSarajevo: Sudjelovali smo u manjem setu snimanja dijela dokumentarca Avde Huseinovića za film SANA 95 i sa kanadskom novinarkom Ajne Kokan. Ovim povodom i drugim manjim ukazanim sudjelovanjem AntiDayton pokret je potpisan na kraju filma među onima kojima se ukazuje zahvalnost na učešću u realizaciji ovog video dokumenta. Hvala Avdo.
29. MAJRadio Kalman: Gostovanje povodom dana bijelih traka i obilježavanja tog dana akcijom AntiDayton pokreta ispred sarajevske katedrale. Nihad Aličković
30. MAJVišegrad: Bili smo u Višegradu na ovaj dan, te odali počast i poštovanje ubijenim višegrađanima tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Nakon bačenih 3000 ruža u Drinu posjetili smo sa ljiljanima iako je striktno bilo nagovješteno da se oni ne koriste, ipak smo sa zastavom u rukama obišli i stratište u Pionirskoj ulici družeći se sa herojinom Bakirom Hasečić a onda i dopisali obrisani natpis sa spomen kamena unutar šehidskog mezarja GENOCID, koji su obrisali četnički službenici.
31. MAJSarajevo: DAN BIJELIH TRAKA
– Gostovanje AntiDaytona po prvi put na tzv. Federalnoj televiziji u Dnevniku 1,
– Podjela bijelih traka građanima Sarajeva ispred katedrale tačnije 3176 bijelih traka,
– Transparentom smo ukazali da se u Prijedoru nije desio zločin niti je pala kometa već je počinjen GENOCID,
– Ovu akciju sproveli smo podržani od strane Udruženja Sarajlija iz Chicaga i BH radija RADIO NAŠA RIJEČ u Chicagu koji su finansijski pomogli u realizaciji ovog obilježavanja. Hvala Vam. Na terenu je bilo desetine članova.
Maj.
MJESEC JUNI – 2015.
05. JUNIWEB: Izrazili smo javni protest otvorenim pismom upućenim Fudbalskom savezu BiH, Baždareviću i Vranješu zbog tetovaže koju je Vranješ malo prije toga tetovirao na svojo ruci. Naime, tetovaža se sastojala samo od imaginarnih granica tzv. republike srpske iako je Vranješ igrač reprezentacije Bosne i Hercegovine.
07. JUNISarajevo: Odali smo poštovanje još jednom radu Avde Huseinovića te bili na premijeri dokumentarnog filma DOBRINJA-OPSADA U OPSADI u opštini Novi Grad u Sarajevu.
08. JUNISarajevo: BRDO ŽUČ smo posjetili s nekoliko članova pokreta te položili cvijeće i odali počast braniocima ovog lokaliteta koji su svojim životima branili zauzimanje grada Sarajeva. U Društvu predstavnika Udruženja logoraša opštine Novi Grad iz Sarajeva.
11. JUNISarajevo: Grad Sarajevo je oblijepljeno plakatima i posterima poziva na javno okupljanje u znak podrške uhapšenom komandantu Naseru Oriću. Protestno okupljanje bilo je najavljeno za sutradan 12. Juna te smo nakon koordinacije sa organizatorima i Udruženjem zlatnih ljiljana sve fokusirali na proteste koji su održani dan kasnije. Svoje nezadovoljstvo smo izrazili i otvorenim pismom koje su prenijeli mediji i portali BiH. Takođe istu noć akciju plakatiranja svog mjesta uradio je i član pokreta u Banovićima Adnan Kudumović.
12. JUNISarajevo: Prisustvovali smo najavljenim protestima ispred Parlamentarne skupštine te poslali jasnu poruku da stojimo uz Nasera Orića. Pored nekoliko izjava koje smo dali za medije ostavili smo uvjeren jak dojam plakatima od dana prije koji su dali veliki značaj u omasovljavanju protesta. Podrška Komandantu!
13. JUNIBiH: Na današnji dan u funkciju je puštena prvi put dugo pripremana nova web stranica AntiDayton pokreta. Napravljen je jedan veliki korak koji nam nesmetano omogućava oglašavanje i komunikaciju sa cijelim svijetom putem naših objava. Na stranici je Alen Mahović radio danima i noćima te je stranica sa današnjim danom i krajem godine imala blizu 200 000 posjeta. Za ovako mali, a uskoro veliki sajt ovo je jedna jako dobra informacija. Stranica je posjećena sa svih strana svijeta i gotovo iz svih zemalja. Alen Mahović preuzima najveću zahvalnost za ovaj trud i rezultat jer je zaista napravio dobar posao koji svakim danom još uvijek dovodi do perfekcije.
17. JUNASarajevo: Odazvali smo se iznenadnoj akciji ZA SREBRENICU tj. za srebreničke učenike za koje su dva građanina Sarajeva skupljali školski pribor. S obzirom na kratko vrijeme akciju smo podržali sa dvije kese novih olovaka, svesaka, šiljala i drugih predmeta školskog pribora. Jedna lijepa i humana akcija sprovedena od strane Adija Rahića i Harisa Ćosića. Naš dio donacije finansirala je članica pokreta AntiDayton iz Švedske.
18. JUNISarajevo: Pomoć porodici maloljetnog pripadnika ARBiH došla je iznenada. U saradnji sa kolegom Udruženja logoraša Novi Grad Sarajevo posjetili smo petočlanu porodicu na Kovačićima te im uručili pakete hrane koje je doniralo ovo Udruženje.
20. JUNISarajevo: Prisustvovali smo tribini FBI na kojoj je predavač bio Galib Šljivo. Kao jedni od osnivača Inicijative za povrat Sutorine, AntiDayton pokret nije mogao da ne posjeti ovu tribinu i oda poštovanje još jednom borcu za istinu i očuvanje BH teritorija.
26. JUNISarajevo: Nakon prvog odlaska porodici maloljetnog pripanika ARBiH javila nam se još jedna članica pokreta koja je željela da uruči pomoć u prehrani ovoj porodici. Posjetili smo porodicu te im uručili nekoliko paketa hrane i sredstava za higijenu.
Juni.
MJESEC JULI – 2015.
07. JULINezuk: Predstavnici AntiDayton pokreta na ovaj dan pristigli su u Nezuk kako bi uručili majice članovima koji su bili prijavljeni za marš putem spasa za ovu godinu. Preko 50 prijavljenih članova ove godine okupilo se u Nezuku sa ostalim građanima kako bi pješačili do Potočara i došli na dženazu i obilježavanje 20 godišnjice od genocida. Marš je krenuo ranom zorom 08. jula iz Nezuka.
09. JULILiplje: Kasno u noć pristigli smo u pratnju našim članovima koji su prvu noć spavali u kampu u Liplju. Osigurali ih sitnim potrepštinama od sendvića, peciva cigara itd.
09. JULIPotočari: Nakon pratnje kolone i osiguravanja naših kolega kroz nekoliko mjesta stigli smo u Potočare. Smeštaj i odmor nam je ponudio naš član i brat Sead Delić s kojim smo kasnije obišli memorijalni centar te isprobali nekoliko pripremljenih zastavica koje su bile dio akcije pokreta za ovu godinu u Potočarima. 6700 zastavica sa ljiljanima.
09 JULIPotočari: S velikim brojem građana Srebrenice i Potočara dočekali smo kamion sa posmrtnim ostacima na koji smo postavili veliku zastavu s ljiljanima. Nakon toga dio dana smo proveli u Srebrenici.
09. JULIGlogova, Bratunac, Kravice itd: Negdje iza 15:00 sati na putevima navedenih pravaca ostavili smo jasnu poruku srpskim proruski nastrojenim nacional-šovinistima da Putin i Rusija ovdje nemaju šta da traže. Sprejem išarali smo Putinove plakate koji su bili polijepljeni desetak dana prije. Alen, Nihad.
09. JULIMravinjci: Nakon priprema za sutrašnji dan i dolazak učesnika marša, uputili smo se u posljednji kamp gdje su pristigli naši članovi. Nakon osiguravanja šatora i smještaja i iftara te noći upriličena je javna promocija knjige Senade Cvrk-Pagan nakon koje je na binu izašao i Nihad Aličković te održao kratak govor te dao objašnjenje povodom sutrašnjeg ulaska u Potočare i Memorijalni centar. Predstavljena je ideja učesnicima marša kako bi znali da sutradan zastavice koje preuzmu trebaju postaviti na određeno mjesto. Snimak govora je zabilježio Alen Mahović mobiteom.
10. JULIPotočari: Predstavnici pokreta sačekali su svoje kolege, učesnike marša na par kilometara ispred Potočara a onda je uslijedila podjela 6500 zastavica koje su učesnici unijeli u Memorijalni centar i ispoštovali postavljanjem ispred svakog nišana u mezarju. OVO JE JEDNA OD ZNAČAJNIJIH POBJEDA našeg pokreta nad pokušajem da se ljiljani zabrane na prostoru genocidne tvorevine. Jedna velika organizacija i velika gesta ali i uspjeh očekivanog. Posebno hvala svim članovima koji su finansijski i lično učestvovali u ovome.
11. JULIPotočari: Prisustvovali smo obilježavanju 20 godišnjice od genocida u Srebrenici te dženazi novih posmrtnih ostataka. Taj dan, samo 20 minuta prije ulaska Srbijanskog Premijera Aleksandra Vučića u Memorijalni centar, ispisali smo transparent dug 13 metara koji je kasnije bio tema mnogih izjava i špekulacija ali i laži. Da, mi smo napisali transparent i napisali smo ono što je činjenica i što je Vučić rekao. Taj transparent je trebao da se raširi na samom ulazu u Memorijalni centar kako bi se spriječio ulazak Vučića u mezarje međutim jako obezbjeđenje je onemogućavalo prilazak kapiji. Transparent je ipak obišao svijet taj dan.
15. JULISarajevo: Uručena je anonimna novčana pomoć od 100, Eura porodici Divović koju je poslao naš član pokreta.
17. JULISarajevo: Održana je tribina na temu Sutorine u hotelu Evropa na kojoj smo po ko zna koji put jasno iznijeli svoje stavove i podsjetili na argumente i činjenice. Alen Mahović i Nihad Aličković su bili dio tribine.
22. JULISrebrenica: Predstavnici pokreta AntiDayton otišli su ponovo u Srebrenicu te prisustvovali dženazi srebreničkog zlatnog ljiljana i odali počast i poštovanje ovom gaziji. Ukopan je rahmetli Nedžad Bektić.
22. JULIKonjević Polje: Isti dan, nakon dženaze, posjetili smo kuću NANE FATE u čijem dvorištu se nalazi nelegalno napravljena pravoslavna crkva u Konjević polju. Ovom prilikom nani Fati uručena je donacija od 50,KM u ime AntiDayton pokreta.
27. JULIWEB: Premijerno je prikazan dokumentarno informativni film PRIČA O SUTORINI koji je radio Suad Karamustafić. U Ovom filmu su izjave i Alena Mahoviča i Nihada Aličkovića jednih od osnivača Inicijative za povrat Sutorine u ime AntiDayton pokreta.
Juli.
MJESEC AVGUST – 2015.
03. AVGUSTAhmići: Posjetili smo vanredno, selo Ahmiće i odali počast ubijenim civilima Bošnjacima, Bosancima, muslimanima, ovog mjesta.
10. AVGUSTSarajevo: AntiDayton pokret je bio dio otvaranja Zemaljskog muzeja. Tačnije učestvovao je u kampanji JA SAM MUZEJ prijavom za dežuru. Dežuru u Zemaljskom muzeju je odradilo 10-tak čalnova pokreta na ovaj dan te tako dalo doprinos otvaranju ove kulturne institucije. Pored toga, AntiDayton pokret otkupio je iz jedne od antikvarnica u Sarajevu SVJEDOČANSTVO položenog botaničkog ispita te ga uokvirenog predao Zemaljskom muzeju i kustosici botaničkog dijela muzeja na čuvanje.
13. AVGUSTPotočari: Članovi AntiDayton pokreta su 13. avgusta ove godine posjetili i jednu od srebreničkih majki – Neziru Sulejmanović. Naravno, prilikom boravka u Srebrenici, nismo propustili da posjetimo Memorijalni centar u Potočarima. Neziri smo okačili kao i obećano dvije zastave na kuću zbog kojih smo takođe otišli da je posjetimo.
28. AVGUSTSarajevo: Položili smo cvijeće i odali poštovanje i počast te uputili molitve za ubijene građane Sarajeva u masakru kraj gradske tržnice pored pijace Markale. Kao i svaki put, ostavili buket ljiljana i potpisanu zastavu sa ljiljanima.
Avgust.
MJESEC SEPTEMBAR – 2015.

11. SEPTEMBARVogošća: Bili smo na dženazi jednom od branilaca naše zemlje. Ispratili smo zlatnog ljiljana sa zastavom preko tabuta i molitvama i dovama na usnama. Rahmetli Bekrić MirsadPice.
12. SEPTEMBARSarajevo: AntiDayton pokret je nakon primjećenog skrnavljenog spomen obilježja na Dobrinji, odlučio da ga dovede u stanje u kojem treba i da služi. Nakon što su se neodgovorne nepoznate osobe potpisivale raznim sprejevima na kamenu spomen obilježja za 400 ubijenih dobrinjaca, članovi AntiDayton-a potrošili su nekoliko sati vremena, sprejeva, razredživača i znoja da spomen obilježje na kraju izgleda kao potpuno novo. Merima, Trale, Tarik, Alen, Nihad.
14. SEPTEMBARBobovac: Posjeta srednjovjekovnom bosanskom gradu Bobovcu. Posjetu smo iskoristili planirano da uradimo veliki broj dobrih fotografija koje danas služe većini profila na društvenim mrežama kao pozadinska ili profilna fotografija. Sve u svrhu patriotizma i širenja ljiljana.
24. SEPTEMBARSarajevo: Za dan Bajrama, kao i dogovoreno Antidayton pokret je kupio dva kurbana koja su nasnije nakon cijele procedure klanja, guljenja i rezanja predata u Javnu kuhinju na Baščaršiji kod tetke Zilhe. Kurbani su bili posvećeni, te im je tako i nijet klanjan ubijenoj djeci Republike Bosne i Hercegovine tokom agresije i genocida. Jedan dio kurbana predat je porodici Divović kao i novčana donacija od 400, KM koju je donirao član pokreta. Sredstva za kurbane osigurali su članovi AntiDayton pokreta iz više zemalja svijeta. Na terenu, Fahrudin, Tarik, Ismet, Nihad.
27. SEPTEMBARVišegrad: Nakon dogovorene akcije sa članovima, AntiDayton pokret je od doniranog novca članova kupio i ispunio preko 40 bajramskih paketića za povratničku djecu u Višegradu. Obišli smo tri lokacije u opštini Višegrad te podjelili radost i osmijehe. Paketići su bili isključivo ispunjeni domaćim proizvodima. U informacijskom i koordinacijskom dijelu pomogli su nam gospođa Bakira Hasečić i gospodin Suljo Fejzić kako bi lakše došli do povratničke djece i uručili im paketiće. Na terenu, Midhat Hajdarević, Alen Mahović i Nihad Aličković.
28. SEPTEMBARSarajevo: Bili smo na promociji knjige O SILOVANJU TOKOM AGRESIJE NA RBiH u Institutu Adilbega Zulfikarpašića.
Septembar.
MJESEC OKTOBAR – 2015.
02. OKTOBARSarajevo: Na ovaj dan donijeli smo odluku o postavljanju spomen obilježja ubijenom rahmetli Nerminu Divoviću 18. Novembra ove godine. Nismo željeli više da dozvolimo ponižavanje i nas i same žrtve. Na taj dan urađen je video prilog sa ekipom portala SOURCE u kojem smo naveli svoju odluku za 18. Novembar te i saopštili svima putem medija ad je Gradska Uprava Sarajeva neodgovorna.
05. OKTOBARVisoko: Prisustvovali smo otvaranju Trga posvećenog žrtvama genocida u Srebrenici u Visokom. Tom prilikom upoznali i ekipu umjetnika HAD koji su radili na muralu šetališta u Visokom. Kontakt je ostvaren a možda bude i saradnja.
07. OKTOBARSarajevo: Obilježavanje dana bitke za 11 plavih na Trgu Heroja u Hrasnom u Sarajevu, sprovedeno je na jedan dostojanstven i primjeren način. Kao koorganizatori ovog obilježavanja za čiji se poziv zahvaljujemo Edni Lomigora, smatramo da ovo treba biti praksa svake godine. Zastave u ime AntiDaytona i odbrane RBiH i Sarajeva nosili su Merima Velić, Merima Sendić, Tarik Hodović i Amer Ćosović. Cvijeće su položili, Zvjezdana Patak, Munira Cvrk-Avdagić, Trale Duraković i Nihad Aličković.
10. OKTOBARSanski Most: Prisustvovali smo premijeri filma SANA 95-NEDOVRŠENA POBJEDA odnosno velikom djelu našeg prijatelja Avde Huseinovića. Pozvani da dođemo na premijerno prikazivanje i obilježavanje godišnjice oslobađanja grada Sanskog Mosta, moramo se zahvaliti i našim prijateljima iz Danske koji su nam omogućili smještaj u njihovoj kući. Porodici Avdagić iz Danske ovim putem veliko hvala za dvodnevni smještaj.
Na premijeri je takođe Nihadu Aličkoviću i AntiDayton pokretu Avdo Huseinović uručio Zahvalnicu za pomoć u realizaciji filma SANA 95!
20. OKTOBARSarajevo: Prisustvovali smo u društvu naših prijatelja Avde Huseinovića i Edina Smajića promociji knjige Sejfudina Tokića u opštini Novi Grad.
25. OKTOBARBobovac: Putem Facebook grupa Kraljevina Bosna i AntiDayton organizovan je pohod na Bobovac i obilježavanje DANA KRALJEVINE BOSNE po prvi put. Ogromna je energija utrošena u samo nekoliko dana kako bi ova ideja bila sprovedena i kratkom roku te se na kraju ispostavilo da je pohod bio i više nego zapažen ali i jako koristan. Desetine zastava s ljiljanima, šetnja i očuvanje historije nije moglo pokvariti ovaj dan. Obilježeni su dan smrti kraljice Katarine i dan krunisanja Tvrtka Kotromanića. Gospođa Edina Bašić nas je našla na internetu te nakon stupanja u kontakt osigurala finansijama prevoz, hranu, piće i zastave za ovaj dan. Zahvaljujemo.
29. OKTOBARSarajevo: Na ovaj dan, pozvani smo na intervju od strane TV KISS na temu našeg odlaska na Bobovac od nekoliko dana prije. Iako je novinarka došla sa namjerom da napravi propagandni materijal koji bi njoj išao u prilog, ispostavilo se da je njen prilog na kraju ispao auto gol za nju i tv kiss. Emisija i njeni dijelovi za kratko vrijeme imali su preko 70 000 pregleda sa 99,99% pozitivnih komentara u našu korist.
31. OKTOBARSarajevo: U ime AntiDayton pokreta uručena je bakrena ručno izrađena Plaketa zahvalnosti za hrabru odbranu Republiku Bosnu i Hercegovinu generalu i komandantu PETOG KORPUSA ARBiH, gospodinu Atifu Dudakoviću. Plaketa je uručena u svečanoj sali hotela Saray u Sarajevu. Alen Mahović i Nihad Aličković.
Oktobar.
MJESEC NOVEMBAR – 2015.
05. NOVEMBARSarajevo: Iznad Sarajeva u starom dijelu grada odrađeno je jedno snimanje izjava manjeg seta za dokumentarni info film koji radi Pavle Paja Fukarek, bivši pripadnik ARBiH. Rado smo se odazvali pozivu Paje da podpomognemo iznošenju i dokumentovanju istine i na ovaj način. Tema Info dokumentarca bio je Dayton i stanje nakon njega. Hvala prijatelju.
09. NOVEMBARSarajevo: Položeno je cvijeće ispred spomen obilježja ubijenih učiteljice Fatime Gunić i njena tri učenika na Trgu Zavnobiha u Sarajevu.
18. NOVEMBARSarajevo: Podigli smo spomen obilježje rahmetli Nerminu Divoviću. Za ovu priliku pozvali smo učenike osnovne škole Fatima Gunić čiji Direktor nam je izašao u susret te omogućio tri odjeljenja koja su svojim prisustvom uveličala ovaj dan. Učenicima osnovne škole Fatima Gunić prepustili smo otkrivanje spomen obilježja koje je čekalo tačno 21 godinu da bude postavljeno. Ovo je kruna našeg dosadašnjeg rada, iako tužna i žalosno ali je kruna koja će ostati zauvijek na ovom mjestu i koja pokazuje našu ozbiljnost u ovome što radimo. Najveća zahvalnost ide članovima koji su omogućili izradu, kupovinu i postavljanje ovog spomen obilježja. Hvala.
24. NOVEMBARSarajevo: Dana 24. novembra 2015. godine smo ponovo izrazili svoje građansko nezadovoljstvo nad grubim kršenjem i skravljenjem granica naše zemlje i protest protiv izdaje države koje je sproveo Zastupnički dom PS BiH tog dana. Alen Mahović , Kemo Murtić, Nihad Aličković.
25. NOVEMBARBiH: Premijerno smo na dan obnove državnosti, putem naše web stranice predstavili prestižno izdanje koje treba da izađe, na temu srednjovjekovne Bosne. Ovo je bilo premijerno predstavljanje djela koje će sigurno u narednom periodu napraviti pometnju u regionu. Knjiga, prestižno djelo: BOSANSKO KRALJEVSTVO!
Novembar.
MJESEC DECEMBAR – 2015.
14. DECEMBARSarajevo: Iskazali smo zahvalnost direktoru škole Fatima Gunić u Sarajevu te mu uručuili u ime pokreta Zahvalnicu zbog učestvovanja učenika ove škole u otkrivanju spoem obilježja rahmetli sedmogodišnjem Nerminu Divoviću, 18. novembra. Direktor Hajrudin Ćuprija.
21. DECEMBARSarajevo: Zamoljeni smo od strane naše članice Haire Bajrić da u ime njenog udruženja NIJEMI KRIK obezbijedimo i položimo buket ljiljana na spomen obilježje Nermina Divovića što smo i učinili.
24. DECEMBARSarajevo: Dana 24. Decembra, 2015. godine, AntiDayton pokret je na premijeri dokumentarnog filma MAKEDONAC komandantu Amiru Reki uručio zahvalnicu za njegovu časnu odbranu naše zemlje i za njegovo časno djelo i kao vojnika i kao čovjeka koje je uradio tokom odbrane.

HVALA VAM!
Nihad Aličković - AntiDayton pokret-Nakon ovolikog rada i truda, šta reći a biti objektivan? Jednostavno ova godina je bila i više nego aktivna, humana, realizacijski tačna i precizna te je podrška i ove godine od strane članova bila maksimalno ozbiljna i prisutna.
Ovim putem u ime AntiDayton tima, AntiDayton pokreta i svih onih kojima smo pomogli, koje smo osvijestili i kojima smo donijeli osmijeh na lice, zahvaljujem se svim članovima pokreta AntiDayton u Bosni i Hercegovini i članovima u Dijaspori, koji su svojim privatnim kućnim budžetima izdvajali donacije i pomagali sav ovaj rad. 
-Sve je ovo rezultat rada i zalaganja ali i jako puno solidarnosti, razumjevanja i istrajnosti. Izmešu svega nabrojanog, nalazi se jakopuno posla koji nije naveden, jako puno i previše ne prospavanih noći i dana posvećenih pisanju i edukaciji. Jako puno vremena posvećeno je istraživanju, stvaranju, web stranici, uređivanju i ostvarivanju kontakata. Dali smo vrijeme u arhivama tražeći dokaze za Sutorinu, dali smo vrijeme u mnogim razgovorima sa mnogim profesorima, određenim političarima, te i u pokušaj lobiranja, objašnjavanja, ubjeđivanja i slično. Jako pno toga je između što se nije navelo, ali nije ni bitno, sve je jasno kao dan i sve se vidi, pa je nepotrebno i pisati sve. Bitno je da se put našeg pokreta zna i da on svok kurs ne smije nikada promijeniti.
-Svaka akcija, svako okupljanje, svaki potez, imao je svoju posebnu svrhu. Sve ovo to radimo, utiče jako puno na omladinu, jako puno na one koji ne znaju ili su zaboravili, a s posebnim dozama utiče i na one koji nas ne vole i koji ovoj zemlji žele samo loše.
-Takođe, sve ono što je AntiDAyton pokret uradio u proteklih godinu dana a tako i sve prije toga, je dobra volja i podrška članstva. AntiDayton nikada nije niti aplicirao, niti će aplicirati na državnu kasu ili budžet, sve dok je ovakav politički sistem kakav je trenutno. Nećemo biti sredstvo za pranje novca nikome niti ćemo biti nečiji politički ili stranački paravani. OStajemo biti svoji, radeći na očuvanju istine i boreći se protiv našeg najvećeg neprijatelja a to je zaborav. 
-U toku mjeseca Januara pokrenut ćemo i razviti konkretnije priču o članstvu i članarinama koje će biti izrađene kao kreditne kartice od plastike te dostavljene na adrese pretplaćenih članova.
.
Zahvaljujem se svim članovima koji su svojim ličnim finansijama podržali sav ovaj rad. U narednom periodu, tim članovima koji su već godinama aktivni u tom smislu u pokretu, odat će se poštovanje i zahvalnost na jedan poseban način. Budite iznenađeni. Hvala takođe svim članovima koji aktivno učestvuju na terenu, koji se odazovu kada je to potrebno i koji do sada nijednom nisu iznevjerili ovaj pokret. Takođe zahvalnost i svim onim članovima koji već godinama a neki i manje, daju moralnu podršku ovom pokretu i cjelokupnom radu. Vjerujemo da je vrijeme da se i taj zbir članova aktivira na jedan još dodatni način. Hvala vam.
.
Hvala svima na svemu, i nastavljamo dalje, tako gdje smo stali.
.
S poštovanjem u ime AntiDayton pokreta, želim sretan prelazak u novu kalendarsku 2016. godinu svim građanima BiH, Dijaspore, Sandžaka, i širom svijeta gdje se nalaze naši građani, naši članovi, naše patriote, braća, sestre i prijatelji.
.
Nihad Aličković
AntiDayton pokret
02. 01. 2016. godina

AKTIVNOSTI ANTIDAYTON POKRETA ZA 2015. GODINU
Komentari
Na vrh