O NAMA

AntiDayton pokret formiran je 23. aprila 2012. godine u Sarajevu, a samom formiranju prethodio je sastanak istomišljenika koji je bio organiziran 20. aprila 2012. godine. Prvom sastanku su prisustvovali Alen Mahović, Enes Bosnić, Mersudin Imamović i Nihad Aličković. Tada je dogovoreno je formiranje grupe na društvenoj mreži Facebook koja će za zadaću imati formiranje tima koji će raditi na promoviranju bosanskih vrijednosti te zaštitu tekovina naše domovine.

Nakon samo mjesec dana najavljen je i prvi reprezentativni skup pod sloganom “ukopajmo Dayton pod zemlju i beton” koji je ostavio veliki pečat na sami početak djelovanja Pokreta, kako u medijima tako i kod građana. Tokom prve godine postojanja AntiDayton pokreta djelovanje se proširilo na rad sa peticijama, borbi protiv zaborava vezano za period agresije ‘92-‘95, udruživanju patriotskih snaga, te obilježavanja niza tužnih ali i onih pozitivnih godišnjica kao što je formiranje ARBiH i svega što je vezano za nju.

AntiDayton je građanski pokret, koji poštuje prvenstveno domovinu i njenu nezavisnost, suverenost i cjelovitost. Pokret se protivi washingtonskim i daytonskim ugovorima, odnosno “sistemu” koji sa sobom nosi i nelegalni Ustav države odnosno “Anex 4” koji je tokom potpisivanja Sporazuma u bazi Wright-Patterson pod prijetnjom sile nametnut Republici BiH.

Naši jedini simboli kojima se ponosimo su zastava sa šest zlatnih ljiljana, kao jedna i jedina himna koju promoviramo, odnosno himna Republike Bosne i Hercegovine “Jedna si jedina”! Za nas je Armija RBiH jedina legalna i priznata armija naše zemlje, te pored navedenog sve vezano za nju predstavlja našu okupaciju i predmet poštovanja. Branioci, heroji, gazije, RVI populacija, šehidi, pali branioci i svi učesnici u odbrani od agresije na RBiH su naša braća i sestre, naš ponos, i oni za nas predstavljaju historijska imena. Nikada nećemo prihvatiti nametnuti “sistem” trećeg lica kao što su (ne)sporazumi iz Washingtona i Daytona, koji je po mnogim tačkama nelegalni i nelegitimni. Ustav RBiH je jedini legalan i parlamentarno usvojeni Ustav naše zemlje na čije reaktiviranje imamo puno zakonsko pravo, te se AntiDayton zalaže za njegov povratak u posljednjem prečišćenom obliku uz adekvatne amandmane posebno na prva četiri člana – vezane za jezik i etničku pripadnost (što je djelimično i urađeno u Službenom listu RBiH godina III broj 8, od 06. aprila 1994. godine).

AntiDayton pokret nije povezan biti želi biti povezan sa bilo kojom političkom partijom. AntiDayton pokret podržava pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj Uniji i NATO savezu, te građansku državu po principu “jedan čovjek – jedan glas”.

Smatramo da je nad međunarodno priznatom Republikom BiH izvršena agresija od strane Srbije Crne Gore i Hrvatske, i da je nad bošnjačkim narodom (i nad drugim lojalnim građanima RBiH) počinjen genocid od strane srpskih, crnogorskih i hrvatskih separatista i nacional-šovinista u BiH, iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, ali i od strane plaćenika iz drugih zemalja, poput Rumunije, Grčke, Rusije itd.

U proteklim godinama svog djelovanja AntiDayton pokret je dostigao zavidan broj članova, te je iza sebe ostavio zavidne rezultate na buđenju svijesti građana, kako o trenutnom političkom stanju, tako i o prošlosti koja je vezana za agresiju i genocid. Zbog svoje direktnosti, otvorenosti i sasvim opravdanih stavova, AntiDayton pokret je omražen među separatističkim i nacional-šovinistički nastrojenim pokretima u Domovini, a i u bližem komšiluku, kao i među svim onim političkim kriminalcima koji Bosni i Hercegovini nisu pružili prosperitet nakon 20 i više godina. U proteklim godinama AntiDayton pokret je iza sebe ostavio veliki broj zapaženih aktivnosti, pa je tako postavljeno spomen-obilježje rahmetli Nerminu Divoviću koji je ubijen snajperskim hicem od strane srpsko-crnogorskog agresora sa Grbavice 1994. godine.

Takođe, AntiDayton pokret se u proteklom periodu zalagao za povratak otete teritorije BiH u slučaju Sutorine i Kruševica, članovi su prisustvovali kolektivnim dženazama žrtava genocida širom Bosne i Hercegovine (postavljanje zastavica uz i preko preko tabuta žrtava srebreničkog genocida) kao i posljednjim ispraćajima najboljih sinova naše domovine. Pokret je isticao i promovirao bosansko nasljeđe (obilježavanje jubileja na Bobovcu, grupne posjete historijskim lokacijama), ustajao u odbranu generala ARBiH, protestvovao protiv štetnih pojava u našem društvu (zatvaranja Zemaljskog muzeja, restauracija oštećenih spomenika žrtvama agresije, protest protiv poricanja genocida i agresije, ukazivanje na nekažnjene strane plaćenike i dobrovoljce), davao podršku preživjelim žrtvama agresije i genocida.

Iako mu to nije primarni cilj, Pokret je realizirao veliki broj humanitarnih akcija, pomoći, donacija novčanih i u prehrani i mnogim drugim stvarima, kako ugroženim borcima i drugima u potrebi, tako i ugroženima u toku poplava u BiH. kada je podijeljeno preko 23 tone pomoći širom naše zemlje.

Članstvo AntiDayton pokreta se širi svakim danom, te broji hiljade članova širom svijeta, a svaka akcija i donacija i sredstvo djelovanja u kojima članovi pokreta učestvuju je ono na šta smo posebno ponosni. AntiDayton pokret nije nevladina organizacija niti forum, fondacija ili asocijacija. AntiDayton pokret predstavlja pokret građana naše domovine zasnovan na čvrstom stavu, istrajnosti, inatu, djelima i istom mišljenju iskrenih sinova i kćeri naše zemlje, svjesnih postojanja naše zemlje od ranog srednjeg vijeka pa sve do danas.

Naše akcije, naše djelovanje možete podržati, možete biti dio njih, a možete ih i kritizirati, međutim naš fokus ostaje na edukaciji omladine o prošlosti naše zemlje, borbi protiv zaborava i borbi za očuvanje naše domovine – Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države.

S poštovanjem,
AntiDayton pokret

Na vrh