O NAMA

AntiDayton pokret formiran je 23. aprila 2012. godine u Sarajevu, a samom formiranju prethodio je sastanak istomišljenika koji je bio organiziran 20. aprila 2012. godine. Prvom sastanku su prisustvovali Alen Mahović, Enes Bosnić, Mersudin Imamović i Nihad Aličković. Tada je dogovoreno je formiranje grupe na društvenoj mreži Facebook koja će za zadaću imati formiranje tima koji će raditi na promoviranju bosanskih vrijednosti te zaštitu tekovina naše domovine.

Nakon samo mjesec dana najavljen je i prvi reprezentativni skup pod sloganom “ukopajmo Dayton pod zemlju i beton” koji je ostavio veliki pečat na sami početak djelovanja Pokreta, kako u medijima tako i kod građana. Tokom prve godine postojanja AntiDayton pokreta djelovanje se proširilo na rad sa peticijama, borbi protiv zaborava vezano za period agresije ‘92-‘95, udruživanju patriotskih snaga, te obilježavanja niza tužnih ali i onih pozitivnih godišnjica kao što je formiranje ARBiH i svega što je vezano za nju.

AntiDayton pokret je nakon četiri godine svog djelovanja dostigao zavidan broj članova, te je iza sebe ostavio zavidne rezultate na buđenju svijesti građana, kako o trenutnom političkom stanju, tako i o prošlosti koja je vezana za agresiju i genocid. Zbog svoje direktnosti, otvorenosti i sasvim opravdanih stavova, AntiDayton pokret je omražen među nacional-šovinistički nastrojenim pokretima u Domovini, a i u bližem komšiluku, kao i među svim onim političkim kriminalcima koji Bosni i Hercegovini nisu pružili prosperitet nakon 20 godina. Za ove četiri godine AntiDayton pokret iza sebe ostavlja veliki broj zapaženih performansa, obilježavanja, pa tako i postavljeno spomen-obilježje rahmetli Nerminu Divoviću koji je ubijen snajperskim hicem od strane srpsko-crnogorskog agresora sa Grbavice 1994. godine. Takođe, AntiDayton pokret je, iako mu to nije primarni cilj, uradio veliki broj humanitarnih akcija, pomoći, donacija novčanih i u prehrani i mnogim drugim stvarima pa se tako iskazao i tokom poplava u BiH kada je podijeljeno preko 23 tone pomoći širom naše zemlje.

AntiDayton je građanski pokret, koji poštuje prvenstveno domovinu i njenu nezavisnost, suverenost i cjelovitost. Pokret se protivi washingtonskim i daytonskim ugovorima, odnosno “sistemu” koji sa sobom nosi i nelegalni Ustav države odnosno “Anex 4” koji je tokom potpisivanja Sporazuma u bazi Wright-Patterson nametnut Republici BiH.

Naši jedini simboli kojima se ponosimo su zastava sa šest zlatnih ljiljana, kao jedna i jedina himna koju promoviramo, odnosno himna Republike Bosne i Hercegovine “Jedna si jedina”! Za nas je Armija RBiH jedina legalna i priznata armija naše zemlje, te pored navedenog sve vezano za nju predstavlja našu okupaciju i predmet poštovanja. Branioci, heroji, gazije, RVI populacija, šehidi, pali branioci i svi učesnici u odbrani od agresije na RBiH su naša braća i sestre, naš ponos, i oni za nas predstavljaju historijska imena. Nikada nećemo prihvatiti nametnuti “sistem” trećeg lica kao što su (ne)sporazumi iz Washingtona i Daytona, koji je po mnogim tačkama nelegalni i nelegitimni. Ustav RBiH je jedini legalan i parlamentarno usvojeni Ustav naše zemlje na čije reaktiviranje imamo puno zakonsko pravo.

Članstvo AntiDaytona se širi svakim danom, te broji preko 12.000 članova širom svijeta, a svaka akcija i donacija i sredstvo djelovanja u kojima članovi pokreta učestvuju je ono na šta smo posebno ponosni. AntiDayton pokret nije nevladina organizacija niti forum, fondacija ili asocijacija. AntiDayton pokret predstavlja pokret građana naše domovine zasnovan na čvrstom stavu, istrajnosti, inatu, djelima i istom mišljenju iskrenih sinova i kćeri naše zemlje, svjesnih postojanja naše zemlje od srednjeg vijeka pa sve do danas.

Naše akcije, naše djelovanje možete podržati, biti dio njega, a možete ga i kritizirati, međutim fokus našeg djelovanja ostaje na edukaciji omladine o prošlosti naše zemlje, borbi protiv zaborava i borbi za očuvanje zemlje Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države.

Naš stav je:
Nad međunarodno priznatom Republikom BiH je izvršena agresija od strane Srbije Crne Gore i Hrvatske, nad bošnjačkim narodom je počinjen genocid od strane srpskih, crnogorskih i hrvatskih nacional-šovinista u BiH, iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, ali i od strane plaćenika iz drugih zemalja, poput Rumunije, Grčke, Rusije itd.

S poštovanjem,
AntiDayton pokret

Na vrh
X