Feljton

EKSLUZIVNO: RUSKI PLAĆENICI KAO TURISTI U SARAJEVU

EKSKLUZIVNO: RUSKI PLAĆENICI TZV. VRS-a ŠETAJU KAO RUSKI TURISTI PO SARAJEVU!

POHOD SMRTI RUSKOG PLAĆENIKA VIKTORA ZAPLATINA
Od 1992. godine traje podoh smrti ruskog plaćenika Viktora Zaplatina (Ruski: Виктор Заплатин), pripadnika zločinačke organizacije pravoslavnih terorisa i iredentista sa Pala, predvođene optuženikom za ratne zločine i genocid Karadžić Radovanom – optuženikom za ratne zločine i genocid.

Istraživač ratnih zločina Aziz Tafro je u projektu pisanja knjige “Ruski i grčki plaćenici u ratu u Bosni i Hercegovini” istražio njihove zločine ali sa okončanjem agresije u Bosni i Hercegovini aktivnosti pravoslavnih plaćenika tzv. vojske republike rrpske nije stala što vidimo iz pohoda smrti kozačkog pukovnika Viktora Zaplatina pa se iz tog razloga istraživanja nastavljaju.

VIKTOR ZAPLATIN – Виктор Заплатин
Viktor Zaplatin je svoje ruke prvi put okrvavio u ratnom sukobu u Abhaziji 1992. godine, gdje je bio komandant Kozačkog polueskadrona. Poslije ranjavanja u Abhaziji vratio se u Moskvu gdje se sastao s predstavnikom tzv. srpske opštine Višegrad koji ga je mobilisao da za novac ratuje u Republici Bosni i Hercegovini.
1Ruski-dobrovoljci-u-BosniSa kozacima Viktor dolazi u Višegrad gdje organizuju Prvi kozački polueskadron. Među njegovim saborcima našli su se iskusni borci koji su ratovali u Pridnjestrovlju, Nagornom Karabahu, Čečeniji. Odmah po dolasku počinje krvavi pohod Viktora Zaplatina po Višegradu. Prvo su u grupama od 10 do 15 ljudi vršili borbeno patroliranje, učestvovali u “važnim” operacijama, zauzimanju sela Tvrtkovići, napadima na Goražde. Iza njih je ostajala smrt i spaljena zemlja.

Vihor rata je Viktora Zaplatina vodio kroz Republiku Bosnu i Hercegovinu. Krvavi trag njegovog ina ovog zločinca ostao je u Višegradu, Prači, Sarajevu, Goraždu.
3Po povratku u Rusku Federaciju Viktor Zaplatin aktivno se uključuje u kozačke paravojne foremacije gdje dobiva čin pukovnika, a ubrzo postaje i ataman Moskovskog gradskog kozačkog društva.

Viktor nikad nije prekinuo veze sa tzv. republikom srpskom niti aktivnosti na prostorima Bosne i Hercegovine. Na Vidovdan 28. juna 2013. godine delegacija od 6 ruskih plaćenika, bivših učesnika u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu, i 15 članova porodica poginulih ruskih plaćenika posjetila je tzv. predsjednika tzv. republike srpske, Milorada Dodika. Svečani prijem imao je i radni karakter, riješene su penzije za porodice poginulih ruskih plaćenika i teže ranjinih pravoslavnih retorista.
4Pukovnik Viktor Zaplatin sa ostalim ruskim plaćenicima zločinca Radovana Karađića predvođeni Igorom Vsevolodović Girkinom (Ruki: И́горь Все́володович Ги́ркин) odnosno Igorom Ivanovićem Strelkovom (Ruski: И́горь Ива́нович Стрелко́в) (obzirom da ovo lice ima više imena) organizuje pobunu u Ukrajini gdje postaje komandant pogranične vojske Luganska – okupirani teritorij Ukrajine.
Aktivnosti ovog pravoslavnog teroriste i ruskog plaćenika, kozačkog pukovnika i Vikrota Zaplatina nastavljaju se u Bosni i Hercegovini i 2014. godine. Viktor napušta Ukrajinsko ratiše i na Vidovdan 28. juna 2014. godine dolazi na obilježavanje stogodišnjice Sarajevskog atentata. “U pratnji dvojice Srba Zaplatin prusustvuje svečanostima bez imalo griženje savjsti i straha što boravi u gradu na koji je cijelu 1994. godinu pucao iz snajpera sa položaja na Jevrejskom groblju”.
5Po odlasku iz Sarajeva kao odgovor na obilježavanje stogodišnjice Sarajevskog atentata pukovnik Viktor Zaplatin za medije je izjavio:
“Smatram da je Dejtonski sporazum istorijski nepravedan. On ograničava republiku srpsku u mnogim pravima. Ona nema ni armiju, ni punomoćja na međunarodnoj sceni. Osim toga, suočavamo se sa jednostranim tretiranjem događaja iz 90-ih godina, neobjektivnim odnosom prema Srbima i u Haškom tribunalu. Sve to omogućava da se tvrdi da je ocjena tih događaja na međunarodnom nivou u mnogome nepravedna. Srpski se narod branio, međutim, to tretiraju kao separatizam i ratne zločine. Mislim da je nezavisnost republike srpske neizbježna. Srpski narod mora da sam odlučuje o svojoj sudbini. Veoma je važno da je za Srbe prijateljstvo s Rusijom uvijek prvostepeno. Moramo biti svjesni toga i pomagati im na sve moguće načine”.

Nakon neposrednog komandnog aganžmana u ratu u Ukrajini Viktor Zaplatin se angažuje se na poslovima mobilizacije srpskih dobrovoljaca za rat u Ukrajini. Njegovi pohodi po Bosni i Hercegovini se nastavljaju. U našu državu dolazi ovaj opasni terorista i 12. aprila 2015. godine na obilježavanje zvaničnog praznika tzv. “Dana Ruskih dobrovljaca republike srpske” na svečanost upriličenu u Višegradu.
6Po povratku iz Višegrada Emir Nemanja Kusturica organizuje svečani ručak delegaciji pukovnika Viktora Zaplatina na Mećavniku u Drvengradu, gdje evociraju uspomene agresije nad Republikom Bosnom i Hercegovinom i počinjenog genocida nad bošnjačkim narodom i zločine nad hrvatskim narodom.7iPukovnik Viktor Zaplatin još uvijek je aktivan. Dana 20. 11. 2015. godine boravio je u Beogradu kao član delegacije samoproglašene Donjecke i Luganske Republike na okupiranoj teritoriji Ukrajine sa krajnjim ciljem mobilizacije mladih Srba da ratuju u Ukrajini.
920.11.2015. godina, Beograd
8r(Slavenko Kuzmanović iz Čelinca, BiH, na ratištu u Ukraini)

“Pitanje je koliko smo svjestni ove opasne zločinačke organizacije pravoslavnih ruskih plaćenika koji su krvavo kolo genocida zaigrali u Republici Bosni i Hercegovni, na Kosovu, u Ukraini i ko zna gdje još sve. Ima li Evropa odgovor na ovu zločinačku organizaciju? Ima li BiH odgovor na ove plaćenike koji hladnokrvno ulaze u našu zemlju i po njoj se šetaju kao turisti šaljući iz glavnog grada naše zemlje poruke podrške pokušaju samostalnosti genocidnoj tvorevini kaže Aziz Tafro.

Zahvaljujemo se istraživaču genocida i ratnih zločina počinjenih u Republici Bosni i Hercegovini, gospodinu Azizu Tafri za ovaj intervju i istražni materijal koji nam je ustupio.
S poštovanjem prema gospodinu Azizu Tafri, AntiDayton pokret, Nihad Aličković

ANTIDAYTON 
AntiDayton je još 15. novembra 2013. godine, upozoravao na ovakve momente koji nas mogu očekivati. Iako smo tada još predvidjeli šta bi se moglo desiti te pisali otvoreno pismo tadašnjem ministru sigurnosti BiH, Fahrudinu radončiću, nikada nismo dobili odgovor na naše pismo i na mnoga pitanja koja smo postavili. Otvoreno pismo je objavilo nekoliko portala u BiH ali jednostavno nije bilo nikakve reakcije.
Otvoreno pismo možete pročitati ovdje: http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=50629

NIKADA NEĆEMO ODUSTATI OD TOGA DA GOVORIMO ISTINU I SAMO ISTINU TE PRENOSIMO ONO ŠTO SE NIKADA NE SMIJE ZABORAVITI. ZABORAV JE NAŠ NAJVEĆI NEPRIJATELJ I MORAMO SE BORITI PROTIV NJEGA!

AntiDayton pokret 28.12.2015. 

EKSLUZIVNO: RUSKI PLAĆENICI KAO TURISTI U SARAJEVU
Komentari
Na vrh