AGRESIJA NA RBIH

Pomoću prve tipke iznad u mogućnosti ste listati događaje sortirane po mjesecima, a pomoću druge tipke ispod nje nam možete pomoći da popunimo bazu podataka o agresiji na našu zemlju. U linkovima koji se nastavljaju na karticu ovog teksta možete pronaći kalendare odnosno kartice sa specifičnim hronološkim kalendarima svake godine kada je u pitanju srpsko-crnogorska i hrvatska agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Historija aspiracija i agresija Srbije (i Crne Gore) protiv naše države obuhvata period historije od nekoliko stotina godina. Agresija Hrvatske je nešto kraća, uslovno rečeno počevši od Starčevića, preko Mačekovih ideja, pa do dan-danas. Ista ta agresija naših susjednih država protiv Republike Bosne i Hercegovine se nastavila i u periodu između 1991. i 1995. godine, i ona zapravo traje i danas, samo drugim sredstvima, bilo da je to lobiranje, utjecaj medija i slično. Srbija (i Crna Gora) su započele posljednju agresiju prvo na Republiku Sloveniju i na Republiku Hrvatsku 1991. godine, nastavile su je nad Republikom Bosnom i Hercegovinom, a spomenute agresije su završene (vojno) kosovskim ratom 1999, odnosno preševskim sukobom 2001. godine. Republika Hrvatska je u periodu od 1993. do 1994. takođe pokazala svoje pravo lice prema našoj domovini, tačnije njen predsjednik Franjo Tuđman, koji je zajedno sa Slobodanom Miloševićem kovao zvjerske planove za podjelu naše domovine.

Cilj Republike Bosne i Hercegovine bio je sticanje nezavisnosti, dok su JNA, srpski pobunjenici i paravojne formacije, pod komandom srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, imale za cilj zadržati područja RBiH pod nadzorom Beograda uz pomoć “etničkog čišćenja” nesrpskog stanovništva i stvaranja nove srpske tvorevine u Republici BiH. Milošević je pokušao stvoriti jedinstvenu većinski srpsku državu koja bi obuhvatala teritorije Srbije, Crne Gore, tzv. “Republike Srpske Krajine” i tzv. “Republike Srpske”. Ništa manje ambicije prema RBiH nije imao ni Tuđman, koji je odlučno pokušavao ostvariti Mačekovu ideju o Banovini Hrvatskoj, a kao sredstvo su mu služile regularne snage Republike Hrvatske, kao i HOS i HVO.

Srbija i Crna Gora pod Miloševićem su se još od 1992. godine u međunarodnoj (pogotovo u zapadnoj) javnosti smatrale odgovornima za vođenje ratova, te brojnih ratnih zločina, što je dovelo do međunarodnih sankcija UN-a u perodu 1992-1996. godine, te izolacije SRJ koja je imala dalekosežne negativne ekonomske, političke i kulturne posljedice po Srbiju i Crnu Goru, koje su očigledno bile nedovoljne da uguše njihove nacional-šovinističke strasti.

Iako su Srbija, Crna Gora i Hrvatska uporno pokušavale i pokušavaju dokazati da nisu učestvovale u agresiji na Republiku BiH, dokazi govore sasvim suprotno, a ovaj kalendar je jako lijep pregled svih zločinačkih namjera Beograda i Zagreba naspram naše domovine, koje se danas ispoljavaju drugim sredstvima, ali koje su i dalje žive i veoma prisutne.

Na vrh