Feljton

UPOZNAJTE DUŠU SEADA DELIĆA – FOTO I VIDEO

OSJETITI BOSNU – SEAD DELIĆ
0

Sead Delić rođen je 18. januara 1971. godine u mjestu Glogova u općini Bratunac kraj Potočara i Srebrenice. Tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, Sead Delić je dao ogroman doprinos odbrani naše zemlje kao pripadnik 28. divizije Armije RBiH. Sead nikada nije odustao od svog ognjišta koje je obnovio i koje redovno posjećuje i od kojeg nema namjeru nikada odustati.

1 Danas Sead Delić živi svoj život daleko od Bosne, ali samo fizički jer tijelo i duh su konstantno ovdje prisutni. Kaže bez Bosne i bosanske have se ne može. Iako je jako daleko, tačnije u Americi, Sead Bosnu posjećuje po nekoliko puta u godini i svaki put svoje vrijeme odvoji za posjetu bosanskim srednjovjekovnim gradinama ali i svim drugim gradovima u zemlji.

Ljubav, patriotizam i poseban bosanski, bošnjački duh, osjeti se i u svakoj njegovoj fotografiji koju sa dušom napravi. U Seadovim fotografijama, osjeti se posebna povezanost za svaki djelić Bosne, kako one iz srednjeg vijeka tako i kroz cijelo njeno razdoblje do dana današnjeg. Ovaj posebni Bošnjanin, Bošnjak, Bosanac, posebna je bosanskohercegovačka ličnost koja i kada kroči bosanskim poljima bira mjesta na koja će stati iz poštovanja prema sopstvenoj zemlji. 2Ljubav i emociju koju iskazuje kroz fotografije, osjeti se i u njegovoj prirodi, njegovom odnosu sa ljudima te i njegovoj širini poznanstava koja dosežu najudaljenija mjesta širom naše jedne i jedine. Sead je humanista, čovjek od riječi, te čovjek u čijem srcu mjesta ima za sve dobre ljude ove planete, a posebna mjesta su namijenjena ljudima ove zemlje.

Na njegovom facebook profilu vidjećete mnoštvo fotografija koje postavlja onako iznenađujuće s vremena na vrijeme, prilagođene svakom posebnom datumu, svakom posebnom dešavanju i događaju koji ima u sebi Bosnu.

9Seadov cilj je fotografijama približiti taj emotivni osjećaj ljubavi drugima koji treba da osjete s posebnim iskrama kada je svoja zemlja u pitanju. Kroz svoje fotografije trudi se prenijeti dobro osjetnu emociju prema srednjem vijeku, prema zidinama i gradinama Bosanskog kraljevstva te tako i prema časnoj odbrani Armije RBiH od agresora.

Ispunjavajući svoju dušu, takođe puni i sve one duše koje pogledaju njegove fotografije, jer
svaka od njih govori nešto posebno.

17Svaka fotografija nudi jedan specifičan osnos emocija prema Bosni, prema gradovima na fotografiji, prema nebu i prema svevišnjem. Fotografijama koje pravi, često sam, ali i u društvu svojih prijatelja, želi sačuvati čistu dušu dobrih Bošnjana prenesenu na dobru bošnjačku postojanost i tradiciju koju i dan danas gajimo. U svim fotografijama osjeti se taj poseban duh jednog hrabrog i plemenitog Bošnjanina, osjeti se ponos i prkos bošnjački. Osjeti se i nacionalna bosanska ljubav prema domovini, prema Republici Bosni i Hercegovini.

20Sead Delić već tri godine, aktivan je član AntiDayton pokreta koji doprinosi mnogim akcijama na razne načine. Koristi priliku da svoj rad i svoju ljubav koju posjeduje prema vlastitoj zemlji, takođe kroz članstvo u pokretu prenese na mlađe generacije koje ne pamte ni odbranu Republike BiH, a niti poznaju srednji vijek Bosne. Takođe, Sead Delić svoje vrijeme poklanja i edukaciji omladine na temu istine o agresiji i genocidu koji je počinjen nad našom zemljom, te se u njegovom životu takođe kroz fotografije osjeti i njegov osjećaj zaduženosti da svjedoči i prenosi na nove generacije koje dolaze.

32Vjerujem da ćete uživati u posebnim momentima Seada Delića koji se osjete u svakoj fotografiji na poseban način, te osjetiti malo i duh Kraljevine Bosne kroz njegov autentični stil. Sead je poštovalac obilježja Bosne od srednjeg vijeka do danas, te na njegovim fotografijama možete vidjeti mnoštvo ljiljana koji povezuju upravo duh Kraljevine Bosne i duh nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine.

Takođe, na Youtube kanalu Seada Delića naći ćete i par video njegovih radova koji se vežu na Seadove fotografije, a koje takođe dočaravaju na poseban način dušu i tijelo naše jedne i jedine Bosne.
22

Evo i jedan od Seadovih dražih citata preuzet sa njegovog facebook profila:

PJESMA BOŠNJAKU !

„Primi pozdrav, premili spomene,
Od gorštaka sa studene st´jene,
Gdje´no soko sokoliće leže,
Gdje´no zemlja krvnu braću steže,
Gdje se bolji očekuju dani,
Gdje se štuju svoji velikani.

Ti poleće nebu pod oblake,
Da ugasiš žarkom Suncu trake
I sneseš ih u gnijezdo milo.
Ha, BOŠNJAČE! Sretno tebi bilo!
Miloj Bosni stani na međniku, Miloj Bosni na ponos i diku!

Moj BOŠNJAČE, oko sokolovo,
Dosta slatkih prespavasmo snova,
Dosta ljutih preboljesmo rana,
Kroz nekol´ko godinica dana.

Već je hora, koja doći mora,
Da poletiš kao soko sivi,
Da povikneš: “Jošte BOŠNJAK živi!“
Jošte živi, mrijet mu se neće,
Dok se Zemlja oko Sunca kreće.

Znaš, BOŠNJAČE, nije davno bilo,
Sveg’ mi sv'jeta nema petnaest ljeta,
Kad u našoj Bosni ponositoj,
I junačkoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome šire.

I još nešto, čemu oko vješto,
Hrabri ponos i srce junačko,
Nada sve se začuditi mora:
Oba su nas gosta saletila,
Da nam otmu najsvjetlije blago,
Naše ime ponosno i drago;
Eto hoće, šećer razgovore!

Kucnuo je časak odlučnosti,
Da kliknemo i mi u radosti:
Zdravo sine, mile domovine,
Naš junače, ponosni BOŠNJAČE!
Pozdravlja te sa krša viteze,
Živi, živi na hiljade ljeta!
Miloj majci na radost i diku,
Boreći se za otajstva sveta!“

Safvet-beg Bašagić ( 02. 07. 1891.)

Nihad Aličković
AntiDayton pokret

 

UPOZNAJTE DUŠU SEADA DELIĆA – FOTO I VIDEO
Komentari
Na vrh