Obavijesti

U SANSKOM MOSTU ODRŽANA PREMIJERA FILMA SANA 95 NEDOVRŠENA POBJEDA

                            ODRŽANA PREMIJERA FILMA SANA 95 NEDOVRŠENA POBJEDA, U SANSKOM MOSTU

U gradskoj kino sali 10.10.2015. godine u Subotu i 18:00 održano je prvo premijerno prikazivanje novog dokumentarnog filma Avde Huseinovića SANA 95 – NEDOVRŠENA POBJEDA. Sala je bila ispunjena sa oko 200 prisutnih sanjana koji su došli uveličati ovu premijeru te se prisjetiti snimaka i događaja koji su obilježili period oslobađanja Sanskog Mosta ali i drugih gradova i mjesta u Krajini.12118838_712195332214270_5619800289058954684_n

Premijera je održana u sklopu obilježavanja 20. godišnjice od oslobađanja grada Sanskog Mosta te su premijeri prisustvovali mnogi komandanti i generali koji su tokom OPERACIJE SANA napravili velike vojne pomake i uspjehe koji moraju biti sadržaj školskih udžbenika u BiH.
Na samom početku u 18:00 sati prisutnima su se obratili prvo pripadnici SPECIJALNE JEDINICE ZA POSEBNE NAMJENE MUP-a RBiH, LASTA, koji su ovom prilikom predstavili izdavanje monografije „Laste“, koja govori o ratnom putu istoimene specijalne jedinice MUP-a BiH. O monografiji su govorili nekadašnji pripadnici ove jedinice koja je, zajedno s jedinicama Petog i Sedmog korpusa, te drugim oružanim formacijama Armije Republike Bosne i Hercegovine, učestvovala u borbama za oslobađanje Sanskog Mosta.12141579_712195408880929_7495766354746426619_n
Istaknuto je kako su se “Laste“ borile u skoro svim dijelovima Bosne i Hercegovine, te da je tokom agresije svoj život položilo 56 boraca za odbranu naše zemlje, dok je veliki broj ranjenih. Posebna čast, kako su istakli promotori, bila je to što su „Laste“ doprinijele briljatnoj pobjedi nad agresorom i oslobađanju Sanskog Mosta 10. oktobra 1995. godine.
Ovim putem, AntiDayton pokret se zahvaljuje svim pripadnicima ove Jedinice koji su stali u odbranu RBiH. Neka je vječni rahmet, slava i hvala svim braniocima koji su položili svoj život u odbrani za slobodu naše zemlje.

Nakon toga, na scenu je pozvan Avdo Huseinović koji je čestitao sanjanima godišnjicu oslobađanja a onda dao kratak opis filma.

12138574_10206725710074258_2648896325469282399_o“Radeći sve prethodne filmove i ekipa koja je radila samnom i ja uvijek smo plakali i ronili suze tuge i bola jer su sve tematike bile do sada posvećene genocidu, zločinima, progonima, silovanjima pa i djeci Sarajeva. Svaki od tih filmova u nama je tokom rada budio teške emocije koje su bolne i koje vas podsjećaju na težak period za naš narod. Ovaj film je takođe proizveo suze na našim licima ali ovaj put su to bile suze ponosa. scene i intervjui ovog filma govore o tome koliko je uspjeha napravljeno u malom vremenskom periodu. Govori o tome kako je odbranjen Sanski Most i gradovi prije njega i druga manja mjesta i sela. U ovom filmu, čuti ćete izjave koje još nikad možda niste čuli i snimke koje nikada niste vidjeli”.

Ovu priliku Avdo Huseinović je iskoristio da iskaže i svoje poštovanje prema gostima koje je pozvao na premijeru, te je ovom prilikom na scenu pozvao i Nihada Aličkovića u ime AntiDAyton pokreta, kojem je uručio Zahvalnicu za nesebičnu podršku na radu ovog filma ali i za sve ono što pokret AntiDayton radi već proteklih tri i pol godine.

Nakon dodjele zahvalnice, prisutnima se obratio osnivač AntiDayton pokreta Nihad Aličković.

DSC_7875“Dobiti priznanje za partiotski rad od Avde Huseinovića koji radi tako velike i bitne stvari, zaista je veliko priznanje i velika zahvalnost. Nama kao pokretu to jako mnogo znači te je to još jedna od potvrda da smo na pravom putu i da ne treba da odustanemo od pravca koji smo zauzeli. Sugerišemo svim građanima da kada pričaju o periodu agresije te navode tada međunarodno priznatu Republiku BiH da obavezno naglašavaju Republika. To je period koji ne smije biti zaboravljen i to je period kojem smo mi kao pokret jako puno posvećeni i radimo na tome da se nikada ne zaboravi. Zato, napominjanje Republike kao Armija Republike Bosne i Hercegovine ima veliki značaj u pamćenju. Ne smijemo Armiju navoditi samo kao Armiju BiH jer tim potezima i izjavama radimo nevjesno posao negatora naše zemlje. Naša je zemlja priznata kao Republika i iako joj je taj epitet oduzet u Daytonu te ga danas nema u nazivu, taj epitet se mora koristiti bar kada se govori o periodu agresije a tiče se naše zemlje. Zahvaljujem se Krajišnicima, zahvaljujem se u ime AntiDayton pokreta na gostoprimstvu i vidimo se drugom prilikom opet ako Bog da”. 

12111977_10206711444917638_7059406428973048075_nOvom prilikom AntiDayton pokret je trebao uručiti Plaketu zahvalnosti Generalu petog korpusa Atifu Dudakoviću koji je proveo dan u društvu AntiDaytona, ali je iz privatnih razloga morao napustiti Sanski Most sat vremena pred proekciju. Plaketa će generalu biti uručena u Sarajevu naknadno u narednim danima.

Poslije obraćanja pušen je film koji je na mnoge ostavio jak utisak. Film je podsjetio na hrabru i odlučnu odbranu naše zemlje. Podjsetio je na mnoge heroje odbrane kako na rahmetli Izeta Nanića i njegovog rahmetli brata, tako i na rahmetli generala sedmog Korpusa Mehmeda Alagića te mnoge druge istaknute borce i komandni kadar. Film je jako emotivan te vas do samog kraja ispuni moralom i snagom. Ispuni vas prkosom i snagom, a onda, zadnjih 5 minuta filma vas ostavi bez teksta. Zadnjih pet minuta filma pokazuje upravo bezobraznu stranu svijeta koji nije dozvolio našoj Armiji da oslobodi državu od agresora do potpunog kraja.

Pred sami pad tzv.vrs naša Armija ucijenjena je prijetnjama i sankcijama ako nastavi sa oslobađanjem. To je još jedan od apsurda dešavanja i odluka međunarodne zajednice koji su bili apsolutno protiv konačne odbrane od agresora. Film prikazuje kroz izjave učesnika u zadnjim danima odbrane kako je došlo do prenosa informacije o obustavi odbrane na cijelom frontu. Kako su određeni generali pokušali eskivirati naređenje i odbraniti Republiku BiH do kraja, međutim svijet je uradio svoje.

Film će kroz nekoliko mjeseci biti postavljen na YouTube te ćemo ga objatiti prvom prilikom kada bude objavljen.

12113332_10206725005536645_9186801566210655845_oPremijeri je takođe prisustvovala i Kanadska novinarka Jane Kokan koja je svojim snimcima zabiljezila operaciju kroz bosansku Krajinu 1995. godine. Jane Kokan je trenutno u BiH i radi film na temu 20 godina od Daytona u kojem učestvuje i AntiDayton pokret. Jake Kokan je bila najveći svjedok odbrane naše zemlje tokom ove operacije, te je jako vezana za taj period agresije jer je operaciju provela u uniformi ARBiH i rame uz rame sa Generalom Dudakovićem i njegovim borcima. Napravila je legendarne snimke koji su obišli svijet i koji su korišteni u montaži za snimanje filma OPERACIJA SANA 95, Avde Huseinovića. Zahvaljujemo se Jake Kokan za njenu hrabrost i za njene snimke kojim danas svjedoćimo naše pobjede u ovoj operaciji i svjedočimo da su tzv. vojska vrs-a bili na koljenima i da je ARBiH bila pred oslobađanjem Prijedora i Banja Luke.

Pozivamo vas, da ne propustite proekciju ako se odigra u vašem gradu jer ovu priču zaista morate naučiti od riječi do riječi te biti svjedoci drskosti i licemjerstva međunarodne zajednice prema našoj zemlji. Dayton je legalizovao tzv.republiku srpsku koja je svoje temelje izgradila na silovanju, protjerivanju, ubijanju, mučenju, logorima, na genocidu te je to jedan od dokaza da je Daytonski sporazum apsolutno nametnuti sporazum koji nije smio da se desi našoj zemlji onda, kada je Armija Republike Bosne i Hercegovine nizala pobjede za pobjedama na vim frontovima.

Neka je vječni rahmet i slava svim pripadnicima ARBiH koji su položili svoj život u odbrani Republike Bosne i Hercegovine i vječno hvala za slobodu ma kolika ona trenutno bila, ipak je živimo zahvaljujući njima.

S poštovanjem,
prema palim braniocima,
prema Avdi Huseinoviću,
pripadnicima Laste,
prema produkciji Pravda,
prema svim članovima pokreta AntiDayton,
prema svim patriotama naše zemlje,

AntiDayton 
12.10.2015. 

U SANSKOM MOSTU ODRŽANA PREMIJERA FILMA SANA 95 NEDOVRŠENA POBJEDA
Komentari
Na vrh
X