Aktivnosti

OBILJEŽENA GODIŠNJICA POBJEDE ZA “11 PLAVIH” U SARAJEVU

OBILJEŽENA GODIŠNJICA POBJEDE ZA “11 PLAVIH” NA TRGU HEROJA U SARAJEVU

IMG_2908 - Kopirati
Danas u 12:00 sati počelo je obilježavanje odbrane naselja Hrasno tačnije lokaliteta današnjeg TRga heroja. Na današnji dan 1992. godine vođene su žestoke bitke kako bi se zaustavio napat četničkih snaga, dobrovoljnih jedinica, JNA te i niških specijalaca koji su imali namjeru da presijeku grad Sarajevo na dva dijela te na taj način onesposobe mogućnost odbrane od agresora u potpunosti.

IMG_2866
Međutim, grad nije presiječen taj dan te je bitka završena velikim gubitcima agresora u korist pripadnika ARBiH.

Današnje obilježavanje na Trgu heroja otvorila je Edina Lomigora inače pripadnica briga koja je bila prva na udaru taj dan. Edina je bila maloljetni pripadnik ARBiH te je i tokom agresije i opsade Sarajeva ranjena u šaku tokom borbi oko Sarajeva.

IMG_2902
“Ne znam ni kako bih počela ali nemojte mi zamjeriti ako me emocije malo ponesu jer ovaj dan ipak nije tako lako prepričati. Na današnji dan za odbranu Sarajeva izgubili smo na ovom lokalitetu jednog našeg saborca iz briga te još dva iz brigade Hrasnog brda dok ih je preko 12 ukupno ranjeno. Takođe pored toga bilo je i nekoliko civilnih žrtava koje su nažalost život izgubile groznom smrću izgorivšu u plamenu svojih stanova koje su četničke snage zapalile tokom napada. 
Zahvalna sam i ponosna što danas pred nama na ovom obilježavanju vidim i mlade osobe. Pred nama su učenici Osnovne škole Hrasno te omladina ispred spomen obilježja sa zastavama su članovi AntiDayton pokreta. 
Pozivam moje saborce, moje kolege i prijatelje da ne zaborave sve ono za šta smo dali svoju mladost, svoje zdravlje i sve ono zbog čega su živote polagali naši branioci iz brigade. Pozivam vas da nastavimo bitku za pravdu idajle, boreći se da se istina nikada ne zaboravi.”

5614faa8-8dd4-45b6-989d-65360a0a0a6c-trg-heroja-11-plavih-4-690x480
Sljedeći se govorio osnivač AntiDayton pokreta Nihad Aličković koji se kratko obratio prisutnima.

5614fabc-c200-4d11-9f6b-65290a0a0a6c-trg-heroja-11-plavih-8-690x480
“Čast je biti ovdje i čast je stajati i govoriti pred braniocima grada koji još uvijek pamte bitne datume i obilježavaju ih da se nikada ne zaboravi. Ponosan sam ovom djecom koja su tu danas ispred nas, koja nasmijano i veselo mašlju zastavicama sa ljiljanima dok prate jedan bitan čast historije. 
Sjetimo se prošlog režima, u kojem smo bili odpadnici ako nismo naglas iz prve znali nabrojati bar 10 partizanskih heroja, bila je to obaveza. A danas, naš obrazovni sistem to ne radi sa našom djecom. Ne uči ih ničemu pa ni ko su branioci naselja u kojem oni pohađaju školu, niti ko su branioci grada Sarajeva i Republike Bosne i Hercegovine. Današnje generacije ne znaju ko je Safet Zajko, ko je Alija Miladin, ko je Dino magoda i svi drugi koji su braneći naš grad da bi danas slobodnjo njim hodali, dali svoj život.

IMG_2931 - Kopirati
S ovog mjesta poručujem vlastima da se posvete obrazovnom sistemu i u ovom domenu te da u školsku obavezu uvrste čast historije počinjene agresije i izvršenog genocida. Naša djeca moraju znati šta su njihovi roditelji prošli. Zaborav je ono protiv čega moramo sami da se borimo jer on je naš najveći neprijatelj i ako zaboravimo, ostavljamo mogućnost da nam se historija ponovi. 

Moram da skrenem pažnju, da je Udruženju odbrane grada Sarajeva, tj Trga heroja ukinuto finansiranje i budžet kojim su mogli do sada raspolagati i obilježavati godišnjice ove značajne bitke na adekvatan način. Vlasti moraju imati sluh za takve stvari, za ovakve priče a posebno da naglasim da moraju imati osjećaj i pružiti podršku kada su maloljebni pripadnici ARBiH u pitanju. Ta kategorija boraca, branilaca je apsolutno zapostavljena i bez ikakvih prava.”

5614faf2-ad34-4862-ad92-65520a0a0a6c-trg-heroja-11-plavih-14-690x480
Nakon Nihada Aličkovića, položeno je cvijeće na spomen obilježje braniocima koji su položili svoj život za odbranu ovog dijela grada. Neka im je vječni rahmet, mir i hvala.

Odbilježavanju i polaganju cvijeća prisustvovali su danas i Udruženje maloljetnih boraca ARBiH Novi Grad, Pripadnici Zelenih Beretki i njihov podmladak te i učesnici bitke za odbranu grada Sarajeva i naselja Hrasno.

5614fae1-5824-4863-99d0-65620a0a0a6c-trg-heroja-11-plavih-12-690x480
DA SE NIKADA NE ZABORAVI ODBRANA TRGA HEROJA I SLOM ČETNIKA KOD “11 PLAVIH”!

IMG_2878
AntiDayton pokret je danas učestvovao kao koorganizator te su članovi pokreta danas držali zastave u ime onih koji su branili ovaj dio grada. Podijeljeno je preko stotinu malih zastavica sa ljiljanima prisutnim na obilježavanju te odata kolektivna počast i poštovanje polaganjem cvijeća, ljiljana na spomen obilježje.

Zastave su danas nosili: Merima Sendić, Merima Velić, Tarik Hodović i Amer Ćosović

S poštovanjem,

AntiDayton pokret

OBILJEŽENA GODIŠNJICA POBJEDE ZA “11 PLAVIH” U SARAJEVU
Komentari
Na vrh