Obavijesti

“DŽAMIJE SU TOKOM AGRESIJE NA RBiH, PADALE ZBOG VJETRA”

“DŽAMIJE SU TOKOM AGRESIJE NA RBiH, PADALE ZBOG VJETRA”

USTAVNI SUD BiH:
Republika Srpska je nastala na uzgoju cvijeća i ljekovitog bilja, a ne na genocidu i agresiji”

AVDOKAT

piše: Esad Hrvačić
“Dana 21.07.2015.g. na sjednici Ustavnog suda kojom je predsjedavao Mirsad Ćeman predsjednik, Seada Paravlić sutkinja, Matko Tadić potpredsjednik, Zlatko Knežević potpredsjenik, Valerija Galić sutkinja, i Miodrag Simović sudija, donijeli su odluku kojom se apelacija Islamske zajednice u BiH odbija, a koja je podnesena protiv presude Vrhovnog suda RS-a. Kao što je poznato javnosti, predmet apelacije je bila zaštita imovinskih prava Islamske zajednice u postupku protiv Republike Srpske, a čiji predmet je bio rušenje banjalučkih džamija.107-San Most-Ostaci srusene dzamije u Cirkicima

Da podsjetimo da je u ovoj pravnoj stvari od strane Općinskog suda u Banja Luci u prvostepenom postupku donesena presuda kojom se usvaja tužbeni zahtjev u cijelosti. Okružni sud raspravljajući po žalbi Republike Srpske, a kasnije i Vrhovni sud raspravljajući po reviziji, je prihvatio žalbe Pravobranilaštva RS-a te preinačio presudu na način da je tužbeni zahtjev odbio kao neosnovan. Uvidom u presude donesene od strane sudova Republike Srpskese zaključuje da je razlog odbijanja zastara koja je utvrđena od strane istih. Naime, ovi sudovi smatraju da tužba nije podnesena u roku od 3 godine od kada je prestala neposredna ratna opasnost, već nakon 4 godine, zbog čega se ista ima smatrati kao zastarjela. Bespredmetno je bilo pozivanje da je tužba podnesena u apsolutnom roku, da je shodno odrebi člna 377. ZOO zastara vezana za krivična djela, jer su objekti porušeni ciljano, sistematski i organizovano od strane RS-a, a za takva djela postoji niz presuda, uključujući i onu Krajišnjiku, Brđaninu, Plavšićki i drugima”.
Bosanska-Krupa-dzamija21042015
ANTIDAYTON
piše: Nihad Aličković

Nakon ovako sramne i abnormalne odluke, čovjek se zaista zapita šta će sa narodom naše zemlje biti za par godina. Neopisivo je zamisliti da se agresija a uskoro vjerovatno i genocid neće više smjeti spominjati u kontekstu u kojem oni imaju svoje značenje. Veoma je postalo upitno očekivati podršku javnosti kada se spominje period agresije, jer narod počinje da se navikava na sve ono što država određuje pa tako se navikava i da preživljava umjesto da živi.
S vremenom, polako, kako godine odmiču, narod se vrlo jednostavno navikava i na odluke koje se donose u njihovo ime te često od strane onih koje je sam narod izabrao. Međutim, ko bira i postavlja ljude u sudovima, čiji su oni igrači i kakve su njihove namjere? Kako okarakterisati ljude koji se predstavljaju sudijama Ustavnog suda BiH ako ti ljudi ili šta li da su već, mogu smjelo gledati u plavu boju i govoriti da je ona crvena?

Posljednja odluka Ustavnog suda BiH na temu rušenja džamija tokom agresije je i više nego frapantna te zaista postaje zabrinjavajuće zdravstveno stanje određenih sudija. Da li ste možda doživjeli amneziju ili se zaista pravite da ništa niste vidjeli to je teško zaključiti, ali da ste zreli i sazreli da posjetite psihologe i medicinare to je i više nego očigledno. Jula 21. ove godine na sjednici kojom je predsjedavao Mirsad Ćeman kao predsjednik, Seada Paravlić sutkinja, Matko Tadić kao potpredsjednik, Zlatko Knežević takođe potpredsjednik, Valerija Galić kao sutkinja i Miodrag Simović takođe sudija donesena je odluka da tzv. republika srpska nije rušilački brisala džamije sa teritorije Republike Bosne i Hercegovine. Pod ovom odlukom spada dakle da je tzv. vojska genocidne tvorevine ostavljala džamije u prvobitnom izdanju.
srusena-dzamija-gornji-rahic-bihDa li je moguće da nam neko jednostavno pojasni kako je došlo do takvog zaključka? Kako je moguće da neko ima hrabrosti i da se našali takvom odlukom a posebno sudije i ostali članovi suda koji su roveli period agresije u RBiH? Zar je zaista amnezija pojela mozak pojedincima koji pred sobom apsolutno više ništa ne vide pa se prave laici i donose odluke bez da o njima razmisle prije svega!? Da li postoji mogućnost da nam date sudije i njihove kolege objasne kako su onda srušene tolike džamije tokom agresije na Republiku Bosnu i HercegovinuTokom agresije na RBiH srušeno je 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vaufskih objekata.
Da li su po vama gospodo pravnici, ovi objekti porušeni tornadima, vjetrovima, uraganima i sličnim vremenskim nepogodama možda?
Da li možete pogledati sebi u lice pred ogledalom i reći da munare džamija u RBiH nisu bile minirane i sistemski rušene.
Da li možete reći da nisu bile danonoćno gađane granatama i uništavane samo s jednim ciljem?
Da li možete reći da su se džamije porušile same ili da su ih možda Bosanski muslimani sami porušili?
Da li možete sjesti pred jasnost i reći otvoreno i glasno vašu odluku i da stvaranje genocidne tvorevine nije na svom putu imalo za cilj rušenje svih džamija u našoj zemlji?

Izvolite nađite sebi medijski prostor i uradite to pred očima javnosti svih građana BiH.
dzamija-stipanjici-duvno-1Iskreno zanima nas takođe onda, da nam objasnite kako su porušene džamije u Banja Luci koji je tačnije 16 srušeno do temelja? Takođe zanima nas “kojom brzinom je vjetar duvao kada je srušio lijepu Aladža džamiju” u Foči ili čak Careva džamija u istom gradu? Zanimaju nas “rihterove skale zemljotresa koje su porušile” džamije na Butmiru, u Bosanskoj Krupi u Bosanskoj Otoci, u Stipanjićima u Duvnu, desetine srušenih džamija u Donjem Vakufu itd. “Zaista zapitamo se kako su građani perživjeli sve te prirodne razarajuće nepogode kada su porušile toliki broj džamija?!”

Vaše licemjerstvo je dno dna, te je poznato odavno da je sudstvo i tužilaštvo vrh političkog kriminala u našoj zemlji te da se zbog vaših nebuloznih presuda država guši i davi u kriminalu kako od strane političkih mafijaša tako i od strane sitnih “ribara” koji love u mutnom dok im politička elita odobrava prostor za rad.

KAKVA ĆE BITI NOVA ODLUKA O PRAZNIKU GENOCIDNE TVOREVINE?

U narednim mjesecima bit ćemo svjedoci vaše odgovornosti ili bolje rečeno vašeg bezobrazluka. S obzirom da je predana apelacija kojom se treba s pravom i po svim dokazima zabraniti proslava dana tzv. republike srpske posebno na datum na koji ga politika tzv.rs-a slavi a to je 9. januar. Tzv. rs je nastao legalizacijom u Ohaju 1995. godine za šta niko od građana a ni pripadnika ARBiH nije bio pitan. Legalizovan je tzv. entitet koji je svoje temelje gradio četiri godine prije toga na krvi, progonima, ubistvima, silovanjima, pljačkanju i genocidu.
news-2014-Januar-antidayton_dan_rs2_274307114Januar 9. ne može ni po kojem osnovu biti dan proslave, već samo dan sjećanja na početak sistemski pripremane agresije te pripremanje za počinjenje genocida. Kakva će vaša odluka kao Ustavnog suda biti po ovom pitanu ostaje da se vidi, međutim vođeni dosadašnjim vašim odlukama koje donosite a upravo smo spomenuli jednu i to jako bitnu a frapantnu, smatramo da će vaše oči opet pored plave boje vidjeti crvenu ili čak ovaj put obratno.
savjetujemo vam da dobro razmislite o apelaciji i danu koji se očigledno slavi kao početak sprovođenja jedne prljave i krvave ideološke priče koja je trajala četiri godine i koja je sa sobom odnijela stotine hiljada života među kojima su i desetine hiljada života nevine djece naše zemlje.

AntiDayton pokret

“DŽAMIJE SU TOKOM AGRESIJE NA RBiH, PADALE ZBOG VJETRA”
Komentari
Na vrh