Obavijesti

PROGRAM OBILJEŽAVANJA 24. GODIŠNJICE FORMIRANJA 105. MTBR ARBiH

PROGRAM OBILJEŽAVANJA 24. GODIŠNJICE FORMIRANJA 105. MTBR ARBiH

Kako bi se sačuvala uspomena na herojski put slavne 105. motorizovane brigade Armije RBiH i njene borce, i ove godine će se organizovati svečanosti i druženja povodom godišnjice formiranja i Dana 105. brigade čiji su hrabri borci učestvovali u svim bitkama za odbranu opkoljenog Sarajeva od agresije 1992-1995. kao i na mnogim ratištima u Republici Bosni i Hercegovini.

Kroz njene redove je prošlo 7.000 boraca, od kojih je 315 poginulo i 2.000 ranjeno, a osam odlikovano ratnim priznanjem ”Zlatnim ljiljanom”.

Tako će i ove godine delegacije Općine Centar na čelu sa generalom Nedžadom Ajnadžićem i boračkih udruženja položiti cvijeće na gradska spomen-obilježja i odati počast pripadnicima 105. brigade koji su položili svoj život u temelje opstojnosti naše zemlje. Centralna proslava će biti održana kod spomen-obilježja “Mala kula” na Grdonju, uz prigodan program.

Inače, Općinsko vijeće Centar je 1998. godine donijelo odluku da 18. februar (kada je ratne 1993. godine naredbom Predsjedništva RBiH i Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH formirana 105. motorizovana brigada) proglasi Danom 105. motorizovane brigade čije sjedište je bilo na području općine Centar, te da se taj značajan datum iz naše novije historije obilježava svake godine.

DA SE NIKADA NE ZABORAVE BRANIOCI GRADA SARAJEVA!

Neka je vječni rahmet i hvala svim pripadnicima 105. mtrbr ARBiH koji su svojim životima, mladošću i tijelima branili glavni grad od srpskocrnogorskog i JNA agresora! 

AntiDayton Pokret vas poziva da obiđete navedena mjesta i odate poštovanje našim braniocima.

AntiDayton Pokret 

PROGRAM OBILJEŽAVANJA 24. GODIŠNJICE FORMIRANJA 105. MTBR ARBiH
Komentari
Na vrh