Feljton

POČINJE PROCES: NIHAD ALIČKOVIĆ PROTIV BEOGRADSKOG KURIRA!

POČINJE PROCES: NIHAD ALIČKOVIĆ PROTIV BEOGRADSKOG KURIRA!

Danas, 22.09.2020. u 10:30 u Općinskom sudu u Sarajevu, bit će održano prvo pripremno ročiste protiv beogradskog “Kurira”. Nihad Aličković osnivač AntiDayton pokreta, tužio je najprodavaniji printani medij u Srbiji, tzv. Kurir, tačnije njihovog vlasnika i korporaciju kojoj “Kurir” pripada a to je Adria group doo.

Nakon što je predana tužba Općinskom sudu u Sarajevu, te nakon što su ispoštovani svi zakonski okviri za pokretanje ovakve tužbe, sud je naložio tuženom da u svoju korist ovlaste zastupnika u ovom procesu. Predstavništvo “Kurira” je za zastupnika u ovom procesu angažovalo Nikicu Gržića inače Predsjednika Advokatske komore Federacije BiH. Advokatica Nihada Aličkovića je Lejla Karović iz Sarajeva koja iza sebe ima već zavidne pozitivne presude i procese.

Danas će pred Općinskim sudom u Sarajevu biti predloženi dokazni materijali u ovom procesu, te će se odrediti termin za glavnu raspravu na kojoj će biti iznešeni dokazni materijali, saslušani svjedoci i stranke u postupku. 

Nihad Aličković, odlučio se tužiti predstavnike i vlasništvo “Kurira” nakon što je navedena novinska kuća objavila skandaloznu naslovnu stranicu jednog svog broja prošle 2019. godine, 24. marta, na kojoj Aličkovića bez osnova, naziva atentatorom na Aleksandra Vučića. Uz to se punim nazivom na naslovnici nalazi, “GLAVA ATENTATORA NA VUČIĆA UCENJENA NA 60,000 EURA, Srpski četnički pokret donosi presudu za pet minuta.”

Na ovaj način preformulisan je sam sadržaj dokumenta koji je donio dva dana prije navedene objave, Srpski četnički sabor u Srbiji, te su sigurnost i život Nihada Aličkovića apsolutno ugroženi.

Koliko je prirodno da se jedan medij na ovakav način obrati javnosti, da objavi fotografiju lica uz klevetu, te mu stavlja metu na glavu, to očito znaju samo novinari i uredništvo tzv. Kurira. Ali, definitivno ovaj printani primjerak će zasigurno biti presedan u novinarstvu.

Srpski četnički pokret je objavio svoj dokument nakon što je Aličković udaljio nepoznato lice ispred haškog suda samo par dana prije objave Kurirovog broja. Lice koje je udaljeno je imalo namjeru da na dan donošenja konačne presude ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, provocira žrtve agresije i genocida ispred samog suda, ogrnuto zastavom Srbije i drugim zastavama i ispisanim transparentima i parolama. Navodno to je bio okidač za reakciju Srpskog cetničkog pokreta koji je donio skandalozni dokument.

Ni nakon nekoliko upita medijskih predstavnika u Srbiji, niko iz svijeta političke elite Srbije nije dao izjavu na ovakav dokument a još manje na ugrožavanje sigurnosti i navođenje na ubistvo od strane novinske kuće “Kurir”. Na taj način opravdali su djelovanje Srpskog četničkog pokreta te mu dali legitimitet za djelovanje iako nisu legalna državna služba.

“Ovo je prvi put da je neko iz BiH, tužio Kurir koji iza sebe ima prevelike laži u naslovima i tekstovima. Pisao je tzv. Kurir na svojim naslovnicama da je Naser Orić vadio navodnim žrtvama oči, da je Atif Dudaković navodno igrao fudbala odsječenim glavama, da Nihad Aličković navodno poziva Bošnjake na rat protiv Srbije i mnoge druge slične laži na koje su se nažalost svi oglušavali. Sada je došao momenat da se i tim kvazinovinarima već jednom pokaže mjesto. Samo novinarstvo trebalo bi da se pozabavi ovakvim jednim kvazimedijem jer nakon presedana koji napravljen člankom o meni i stavljanjem mete na glavu i sl. tzv. Kurir se ne može nazvati medijem,” izjavio je Aličković.

AntiDayton pokret

POČINJE PROCES: NIHAD ALIČKOVIĆ PROTIV BEOGRADSKOG KURIRA!
Komentari
Na vrh