Feljton

ALIČKOVIĆ: DAMIRE NIKŠIĆU ZALETI SE GLAVOM U ZID!

ALIČKOVIĆ: DAMIRE NIKŠIĆU, ZALETI SE GLAVOM U ZID!

‼️DAMIR NIKŠIĆ JE SVOJIM TEKSTOM JUČE, OPRAVDAO MASAKR NA MARKALAMA JER SU ŽRTVE BILE MOGUĆI “ŠVERCERI” ILI RATNI PROFITERI‼️

Ova bilmezčina, (jer za ovakav soj ne postoji drugi epitet) koja već godina na sve moguće društveno pravi šprdnju, juče je prešao crvenu liniju. Onu crvenu liniju ispisanu krvlju žrtava agresije i genocida, posebno žrtava masakra srpskih zločinaca na Markalama.

Iskoristiti priliku i biti nečovjek pa napisati bilo šta drugo osim odavanja počasti žrtvama s Markala je brutalno, bolesno, morbidno i zaslužuje svaku moguću osudu posebno na takav dan.

Međutim evo da objasnim kratko bilmezu ono što on ne zna jer nije bio u opkoljenom Sarajevu kada su komadi tijela letjeli ulicama.

– Prodaja i preprodaja svega i svačega u opkoljenom Sarajevu bila je sastavni dio preživljavanja. Pijace u Sarajevu tokom opsade služile su mnogima da opsadu prežive i da na njoj ostvare neki dobitak kako bi lakše podnijeli taj period. Međutim prodaja i preprodaja artikala iz humanitarne pomoći nije se odvijala u kartonskim kutijama i posebnim količinama kako bi Damir to dočarao.

Bilo je da ljudi nečega imaju nekoliko komada, a nemaju nešto što im je potrebno. Pa su tako posezali za pijacom, trampili se, prodavali da bi kupovali nešto drugo. Bilo je tako onih koji su davali i preprodavali konzervu iz humanitarne pomoći za kutiju cigara. Međutim bilo je onih koji su takođe iz humanitarnih “Lanč paketa” mijenjali i preprodavali hranu koja je bila svinjskog sadržaja kako bi uzeli nešto drugo njima potrebno.

Da istina, bilo je i švercera i ratnih profitera, ali niko nije mogao iznijeti na pijacu 10 paketa onoga što je bilo namijenjeno negdje za podjelu, pa taman da ih je i imao, krio ih je i prodavao jednu po jednu jer narod bi to vidio i znao.

Markale su kao i druge pijace služile kao vid trampe ali i vid okupljanja, vid razonode i snalaženja, te vid izlaska na kratko iz ratne svakodnevnice te je i više nego degutantno nazvati prodavače ratnim profiterima i slično. Degutantno je i bezobrazno nazvati tako one koji su pokušavajući prehraniti svoju porodicu ginuli na pijacama kao što je njih 68 koji su ubijeni na jučerašnji dan 1994. godine.

I uz to sve, taman da je pola pijace bilo švercera i ratnih profitera, onakve slike mi nismo nikada nikome željeli pa ni dušmanima a kamoli našem narodu koji je ipak bio tu tokom opsade pa ni švercerima. Ko god je bio tokom opsade Sarajeva tu svojim prisustvom je branio grad, trpio granate, bježao od snajpera, skupljao dijelove tijela i tako dalje, što ti Damire nikada nećeš moći doživjeti i osjetiti, nadoknaditi niti biti sposoban da ispričaš iz ličnog iskustva. Ti nisi bio tu.

Da Damire, za tebe su ubijene Sarajlije opravdano ubijene jer su se snalazile po sarajevskim pijacama pod granatama da nahrane svoje porodice. Da Damire za tebe su građani koji su bili na Markalama 04. februara 1994. godine ratni profiteri a ne žrtve agresije i opsade velikosrpske armade.

Taj dan mnoga djeca su ostala bez jednog roditelja, mnogi ostali bez brata i sestre, mnogi ostali bez djeteta ali na njih nisi pomislio kada si pisao svoj debilni tekst.

Trebao si Damire Nikšiću doći juče, u 11:30 na Markale pa to sve reći pred porodicama žrtava a ne kao hinjavac se kriti iza svojih bolesno napisanoh redova na statusu i naslađivati povredom koju si nanio mnogima.

Ti “šverceri i ratni profiteri” dali su živote da bi ti danas imao kuda da hodaš i snimaš svoje klipove i slično a nemaš dostojanstva ni da im na licu mjesta masakra odaš poštovanje pa ni šutnjom makar. Ne, morao si baš danas, na današnji dan da pričaš o nečemu o čemu si mogao otvoriti temu u bilo koja druga doba jer tema ratnog profiterstva nije zabranjena. Ali izabrao si pogrešan momentum, pogrešan dan i datum, pogrešan pristup i pogrešne likove za svoju bljuvotinu.

Juče se Sarajevo samo prisjećalo svojih sugrađana i suosjećalo sa članovima njihovih porodica. juče je Sarajevo bilo mislima u 1994. godini prisjećajući se komada tijela raskomadanih po pijaci Markale.

– Iskreno ti kažem bez imalo ustezanja, da sam izgubio nekoga na Markalama ili na bilo kojoj pijaci u opkoljenom Sarajevu, ne bih ti sad pisao ovaj tekst, nego bih ti nogama nabijao onu simboličnu IKAR konzervu ispred Historijskog mizeja u Sarajevu u usta dok je ne progutaš.

Simbolično i razumno bi bilo tražiti i zahtjevati od tebe izvinjenje na uvredu koju si napisao, ali ne, ne pada mi napamet da od tebe tražim bilo šta pa ni izvinjenje jer eto novih godišnjica masakara u Sarajevu gfje ćeš vjerovatno opet izbaciti iz sebe svoje bljuvotine.

Imali smo mi u Sarajevu već jednog fakina poput tebe prije tebe. Riješili smo se na pismen način Vuka Bačanovića koji je nestao iz Sarajeva jer mu Sarajevo ne stoji kao ni žabi dlake, pa tako ćeš i ti spuštene glave poražen napustiti Šeher i ostati samo mrlja po kojoj gazimo svi u prolazu.

⚜️

Nihad Aličković
AntiDayton pokret

ALIČKOVIĆ: DAMIRE NIKŠIĆU ZALETI SE GLAVOM U ZID!
Komentari
Na vrh
X