Obavijesti

NAPAD NA DR. RAMIĆA JE NAPAD NA ISTAŽIVANJE GENOCIDA

Emir-RamićNAPAD NA DR. EMIRA RAMIĆA JE NAPAD NA ISTAŽIVANJE GENOCIDA
.
Već nekoliko mjeseci traje maltretiranje i napad na dr. Emira Ramića o čemu mediji jako malo govore. Napad svake vrste na dr. Ramića je direktni napad na istraživanje genocida. Dr. Emir Ramić kao direktor Instituta za istraživanje genocida – Kanada u proteklomm periodu doživivljava veliki broj neugodnosti kako putem svog facebook profila kroz privatne poruke tako i kroz druga sredstav komunikacije. Organizovane napade putem poruka sprovodi facebook grupa “Srpska garda” te očigledno i članovi te grupe koji su čak dospjeli do privatnog broja dr. Ramića, šaljući mu prijeteće poruke i na mobilni telefon. Očigledno je da srpski lobi koji negira počinjeni genocid nad Bošnjacima svojim načinom pokušava zaštrašiti pojedince i zaustaviti ih na taj način u njihovom radu.
Dr. Emir Ramić iako je verbalno izvrijeđan i iako mu se redovno šalju prijeteće poruke nema namjeru prestati istraživati i govoriti istinu o svemu onome što je naš narod i našu zemlju zadesilo upravo od istih tih koji njemu danas prije.
Ovim putem, šaljemo apsolutnu podršku dr. Emiru Ramiću i institutu za istraživanje genocida – Kanada te se svim svojim sredstvima stavljamo na raspolaganje i pomoć ovom Institutu i njegovom predstavniku.
.
ANTIDAYTON
.
nihad_alickovic_rsaAntiDayton pokret najoštrije osuđuje napad na dr. Emira Ramića te od vlasti Bosne i Hercegovine te i od vlasti Kanade i istražnih organa, traži da se ovakav napad istraži što prije. U pitanju nije samo napan na dr. Emira Ramića, nije samo ni napad na Institut već je ovaj napad, direktni udar na istraživanje i dokazivanje počinjene agresije i genocida. IGK – Institut za istraživanje genocida – Kanada, svojim zavidnim radom može biti katedra mnogim udruženjima koja se samo imenom bave ovom tematikom ali u praksi ne rade apsolutno ništa, te je neophodno da Instiut ovakve vrste i ovog kvaliteta bude zaštićen. Takođe, tražimo zaštitu i dr. Emira Ramića, koji je upravljajući Institutom do sada pokazao i dokazao bezbroj puta da njegov rad ima samo za cilj ispravnost, pravdu, istinu i nastavak istraživanja do kraja života. Istraživanje genocida i agresije koji su počinjeni nad Republikom Bosnom i Hercegovine te mnogi zločini koji trebaju tek da budu otkriveni, ne smiju biti nikada zaboravljeni niti se smiju staviti po strani. Međunarodno priznata 177. članica UN-a, Republika Bosna i Hercegovina, nažalost krije još uvijek veliki broj masovnih grobnica u sebi koje treba pronaći, istražiti i otkopati, te se nadamo i vjerujemo da rad Instituta i dr. Emira Ramića zasigurno ništa neće zaustaviti.
.
Ovim putem, kao pokret AntiDayton, šaljemo podršku gospodinu dr. Emiru Ramiću, šaljemo podršku Institutu te se nadamo da će istražne vlasti u što kraćem vremenskom roku zaustaviti i kazniti negatore genocida i huligane koji prijetećim porukama pokušavaju ugroziti cjelokupan rad i pojedinca i Instituta.
.
U ime AntiDayton pokreta i s poštovanjem,
Nihad Aličković
.
Podršku dr. Emiru Ramiću pružilo je i Udruženje ŽENA- ŽRTVA RATA čija predsjednica je gospođa Bakira Hasečić. Prenosimo pismo podrške u cjelosti:
.
UDRUŽENJE ŽENA ŽRTVA RATA
Portret Bakira Hasečić, društvo Žena žrtva rata, 23.Marec2015
Udruženje “Žena-žrtva rata” najoštrije osuđuje napade na profesora Emira Ramića, direktora Instituta za istraživanje genocida, Kanada. Tražimo od svih nadležnih organa da zaustave te napade. Profesor Emir Ramić je jedan od najistaknutijih boraca za istinu o zločinima u svijetu i pravde za žrtve tih zločina, za zaštitu ljudskih prava i sloboda. Posebno je značajna njegova uloga u naučno istraživačkom dokumentovanju zločina agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih građana. Institut je pod rukovodstvom profesora Ramića u svom radu polučio značajne rezultate na sabiranju i sistematizaciji podataka o ratnim zločinima i genocidnim zatiranjem bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, posebno u Prijedoru. Zato je napad na profesora Ramića napad na sviju nas, napad na istinu i pravdu, napad na osnovne tekovine ljudskih prava i sloboda, napad na preživjele žrtve i svjedoke genocida u Bosni i Hercegovini. Kontinuirani napadi na Institut za istraživanje genocida, Kanada i posebno na profesora Ramića neće uticati na osnovnu misiju Instituta: Borba za istinu i pravdu, za ljudska prava, slobodu, i za ljudsko dostojanstvo svih ugroženih ljudi, žena, djece, etničkih i vjerskih grupa u svijetu. Jer oni se služe samo naučnim, istraživačkim i konačnim sudskim činjenicama, a oni koji podlo napadaju upotrebljavaju laži i služe se prijetnjom.
Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena žrtava rata“, Sarajvo, BiH.
.
Podršku dr. Emiru Ramiću pružio je i književnik Ibrahim Kajan. Pismo podrške i reakcije prenosimo u cjelosti:
.
ibrahim_kajanPODRŠKA DR. EMIRU RAMIĆU – IBRAHIM KAJAN, KNJIŽEVNIK
.
Apel za zaštitu napadnutog direktora Instututa za istraživanje genocida Canada
.
Obaviješten sam od Upravog odbora Institura za istraživanje genocida – Kanada (Institut For Research of Genocide Canada), o prije nekoliko mjeseci započetim, kontinuiranim verbalnim uznemiravanjima, napadima i šikaniranjima direktora Instita dr. Emira Ramića, profesora na Univerzitetu u Hamiltonu. Brutalne prijetnje fizičkom integritetu i životu dr. Ramića, gotovo svakodnevno dolaze s facebook profila „Srbska garda“, putem maila i telefona.
Institut je pod rukovodstvom Dr. Ramića u svom radu polučio značajne rezultate na sabiranju i sistematizaciji podataka o ratnim zločinima i genocidnim zatiranjem bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, posebno u Prijedoru, u kojem je rođen i gdje je i sam doživio najveće patnje u vrijeme ratne agresije na BiH. Dr. Ramić je i sam svjedokom najvećih ljudskih zvjerstava, koje su provodili ljudi čija je imena zapamtio.
Službeni dopis o tim prijetnjama, intervencijom sarajevskog Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, potpisan imenom direktora dr. Rasima Muratovića, upućen je 23. novembra 2016. direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu, gospodinu Perici Staniću, koji ga je zaprimio i proslijedio entitetskoj policiji Republike srpske. Nisu nam oznati nikakvi rezultati istrage u smislu prezentiranog dopisa dr. Muratovića.
Strepeći za život dr. Emira Ramića, upućujem snažan apel za njegovu zaštitu i otklanjanje prijetnji koje se kontinuirano plasiraju narušavajući mu zdravlje, s očitom najavom eskalacije radikalnijih oblika nasilja prema njegovoj osobi.
Ibrahim Kajan, književnik
.
.
AntiDayton pokret
20.02.2016. 

NAPAD NA DR. RAMIĆA JE NAPAD NA ISTAŽIVANJE GENOCIDA
Komentari
Na vrh
X