Vijesti i reakcije

JEDAN ZLOČINAC MANJE: SILOVALI DJEVOJČICU (15) DOK NIJE IZGUBILA SVIJEST

JEDAN ZLOČINAC MANJE: SILOVALI DJEVOJČICU (15) DOK NIJE IZGUBILA SVIJEST

Umro je silovatelj Bošnjakinja iz Foče, presuđeni DATNI ZLOČINAC, Dragan Zelenović Zelja.

Danas 18.02.2019. godine je na groblju Barakovac u Foči sahranjen Dragan Zelenović – Zelja (58), silovatelj iz Foče, koji je u Haškom tribunalu priznao krivicu i osuđen na 15 godina zatvora. Nakon 10 godina, pušten je na slobodu. Kaznu je izdržavao u Belgiji.

Zelenović se krio u Rusiji, gdje je uhapšen 26. augusta 2005. godine. Avionom NATO-a, 10. juna 2006. godine prebačen je u Hag. Haška optužnica teretila je Dragana Zelenovića za učešće u zločinima nad nesrpskim stanovništvom Foče, uključujući i zločine nad muškarcima zatočenim u KP domu i ženama zatočenim po kućama, stanovima i motelima, od kojih su mnoge silovane i mučene.

Haški tribunal je 4. aprila 2007. godine osudio Zelenovića na 15 godina zatvora za silovanja i mučenja Bošnjakinja u Foči 1992., dosudivši mu tako maksimalnu kaznu koju je nakon njegovog priznanja zahtijevalo Tužilaštvo.

Zelenović je priznao zločine i sudu izrazio žaljenje, a zauzvrat je Tužilaštvo odustalo od još sedam tačaka optužnice.

O Zelenovićevim zločinima u Hagu su svjedočile dvije Bošnjakinje iz Foče, koje je on silovao. Jedna od njih, svjedokinja 87, imala je tada samo 15 godina, a optužen je i zbog slučaja svjedokinje 75 koju je deset vojnika silovalo dok nije izgubila svijest. Izričući presudu, sudac Alphons Orie rekao je da su razmjeri njegovog zločina ogromni, jer su žrtve bile potpuno ranjive i zatočene u okrutnim uvjetima.

Haški mehanizam za međunarodne tribunale 16. septembra 2015. godine odobrio je puštanje na slobodu Dragana Zelenovića, nakon što je odslužio dvije trećine 15-godišnje kazne zatvora.

U augustu 2018. godine ratni zločinac Dragan Zelenović svjedočio je na Sudu BiH o silovanjima u Foči.

Na suđenju za seksualno zlostavljanje počinjeno u Foči u ljeto 1992. godine, svjedok Državnog tužilaštva izjavio je da se optuženi nije nalazio u stanu u zgradi “Lepa Brena” kada je on doveo S-4 i još jednu djevojku. Dragan Zelenović ispričao je da je više puta S-4 izvodio da se okupa iz Srednjoškolskog centra u kojem je boravila zatvorena, a da je ona svaki put sa sobom vodila po jednu drugaricu. Naveo je da ih je vodio u stan, koji se nalazio na drugom spratu zgrade “Lepa Brena” i u kuću u naselju Gornje Polje.

Ja sam se danas zakleo da ću govoriti istinu, a kada sam davao izjavu nisam. Ja sebe nisam štedio u Hagu, pa ne štedim ni druge. Jedini sam smogao snage da priznam svoju grešku – pojasnio je Zelenović.

Dragan Zelenović bio je jedan od zamjenika komandira vojne policije i vođa paravojske u Foči. Učestvovao je u napadu na Foču i okolna sela kao i u hapšenju civila.

VIDEO ZELENOVIĆEVOG PRIZNANJA KRIVICE:

preuzeto: Index.ba

JEDAN ZLOČINAC MANJE: SILOVALI DJEVOJČICU (15) DOK NIJE IZGUBILA SVIJEST
Komentari
Na vrh