Obavijesti

ANTIDAYTON I 6700 ZASTAVICA U POTOČARIMA

AntiDayton i 6700 zastavica sa ljiljanima u Potočarima!

srebrenica-potocari-porodice-majke-zrtava-tabuti3-20150711Ove godine za obilježavanje 20-te godišnjice od genocida AntiDayton pokret je uložio sav svoj trud da se nekoliko detalja i ideja sprovede u djelo. Nakon dogovora unutar članstva i predložene ideje krenuli smo u skupljanje donacija unutar članstva kako bi obezbijedili 6700 zastavica za Memorijalni centar.

AntiDayton pokret ove godine je imao 55 svojih članova na maršu putem spasa, koji su od Nezuka do Potočara koračali i svjedočili o teškoj sudbini Srebreničana koji su prešli taj put na kojem se položeno hidalje života. Drugi manji dio tima pratio je marš od kampa do kampa te redovno bio u kontaktu sa svim članovima u slučaju bilo kakve potrebe za pomoć. Tako smo i mi koji smo bili u pratnji, noćili u autu u kampovima gdje je marš odmarao.

11666019_10206089823417489_538979629985090532_n
AntiDayton pokret upio je na vrijeme izraditi 6700 zastavica sa ljiljanima te ih pred sami ulazak marša u Potočare uspio podijeliti učesnicima. Već prije toga od prvog dana marša puštena je informacija među učesnike da je cilj zastavica da se postave u Memorijalni centar, tačnije ispred svakog nišana žrtve ispred imena da se postavi po jedna zastavica sa ljiljanima. na jedan kilometar prije ulaska u Memorijalni centar oko desetak AntiDayton članova i pripadnika marša priključilo se podjeli zastavica te je marš u Memorijalni centar ušao sa preko 4000 zastavica koje su učesnici marša odgovorno i savjesno postavili ispred nišana žrtava.
Istu noć članovi pokreta AntiDayton postavili su preostale zastavice ispred nišana gdje su falile zastavice kako bi se cijela ideja ispoštovala.

11693890_10206095681243931_4651388095180504951_n
Tokom podjela zastavica članovima, prilazili su nam i članovi porodica koji su stajali i oplakivali svoje najmilije kraj tabuta te su tražili po nekoliko zastavica. U samo nekoiko minuta svaki tabut u Memorijalnom centru imao je po jednu zastavicu kraj imena žrtve.

Zahvaljujemo sesvim članovima AntiDAyton pokreta koji su odvojili i ovaj put svoja sredstva za ovu akciju koja je dovedena do kraja, te pokazala po ko zna koji put da nećemo biti štetočine državnog budžeta i da ne moramo biti politički paravan bilo koje da bi uradili nešto simbolično i korisno.
Naglasit ću i da smo samo 20 minuta prije ulaska Premijera Vučića došli na ideju da uradimo dobro primjećeni transparent. Našli smo kantu sa farbom te ispisali platno na kojem je stajao citat Aleksandra Vučića, “ZA JEDNOG SRBINA UBIT ĆEMO 100 MUSLIMANA”. S transparentom htjeli smo da ga podsjetimo na njegove riječi rečene u julu mjesecu 1995. godine, kada su se u Srebrenici dešavale planirane i sistematske egzikucije bosanskih muslimana, Bošnjaka.

Takođe evo i kratak osvrt na dešavanje u Memorijalnom centru.

Interesuje nas, kako je moguće da cijeli svijet vijest o navodnom napadu na Vučića prenosi sa odobravanje, sa shvatanjem i sa zaljenjem prema žrtvama te navodi da je Vučić samo istjeran iz Memorijalnog centra, dok se naši političari čvrsto drže toga da je Vučić napadnut i da je sve bilo planski. Istina je da je ovaj događaj bio isplaniran, ali isplaniran je od strane onik koji su ga pozvali da dođe tamo gdje je nepoželjan i isplaniran je od strane njega koji je došao i usudio se da prođe kroz masu od 15 000 ljudi u samom mezarju.aa_picture_20150711_5830225_web-350x200
Cilj dolaska Premijera Vučića je bio zasjeniti očigledno 20 godina genocida te izaći kao veća žrtva iz Potočara od samih žrtava koje se nalaze pod zemljom Memorijalnog centra. Odgovornost snose, svi oni koji su pozvali Vučića da dođe i bude na mjestu gdje je počinjen genocid. Odgovornost snose svi oni koji su pomislila da ga bez problema mogu provesti kroz masu naroda koji je bio isprovociran proteklih mjeseci kako hapšenjem Nasera Orića tako i izjavama Premijera Vučića. Samo lud i nezreo čovjek mogao je da pomisli da niko Vučića neće ružno pogledati. Cijeli svijet govori kako je reakcija naroda bila prirodna na svo prethodno dešavanje, samo se naši političari izvinjavaju i pričaju o atentatu i incidentu i slično.Vi lično snosite odovornost jer ste znali šta će se desiti, te ga tim povodom niste trebali pozivati da dođe i skrnavi dan koji nosi najveću bol u sebi a to je 11. juli.

Iskreno nas zanima, da li bi svi oni koji su zvali Vučića da dođe pozvali istog da im se šeta oko mezarja najmilijih da ih imaju ukopane u Potočarima? Niko ne navodi takođe da je veliki broj pripadnika policije tzv.rs bio prisutan u memorijalnom centru iako se jako dobro zna da oni nikakvu nadležnost tu nemaju te da je Memorijalni centar pod jurisdikcijom države BiH a ne tzv. entiteta.
11700831_10206122905844529_5294128037478936909_n
Dozvolili ste da Srbija i Aleksandar Vučić budu veće žrtve u Memorijalnom centru od žrtava genocida koje su tu ukopane. Jedina moguća zahvalnost se može uputiti samo reisu Kavazoviću koji je svojom hladnom glavom, bačen u neobrano grožđe uspio da smiri situaciju te nastavi da onim zbog čega je bio tu.
Zasigurno nikome ali sigurno nikome, nije drago zbog situacije koja se desila, samo iz razloga jer se desila na najbolnijem mjestu u našoj državi, u naj bolnijem danu za nas i svi odgovorni koji su zaslužni za dolazak Vučića u Potočare treba da snose maksimalne posljedice zbog toga.

Našu cijelu reakciju na dešavanje možete pročitati ovdje: https://antidayton.com/o-srebrenici-vucicu-i-licemjerju/

Svim žrtvama genocida, neka je vječni rahmet!

Nihad Aličković
AntiDayton pokret

ANTIDAYTON I 6700 ZASTAVICA U POTOČARIMA
Komentari
Na vrh