Obavijesti

U PETAK PROMOCIJA FILMA: U POTRAZI ZA DOMOM

U PETAK 27. JANUARA PROMOCIJA DOKUMENTARNOG FILMA: “U POTRAZI ZA DOMOM”

Premijera dokumentarnog filma „U potrazi za domom“, reditelja Harija Šečića u Općini Novi Grad Sarajevo održat će, u petak, 27. januara.

Film će biti prikazan u Kino sali u Općini Novi Grad sa početkom u 18:00 sati, a za posjetioce ulaz je slobodan.

Riječ je diplomskom filmu Harija Šečića, koji je nastao na Odsjeku za režiju Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, pod mentorstvom profesora Miroslava Ćire Mandića.

Snimljen je u SAD-u i BiH, a priča je to o Seadu, Deliću koji je preživjevši agresiju i odbranu države te i genocid u Srebrenici, kao izbjeglica sa suprugom stigao u SAD, gdje je započeo novi život.

Vozeći kamion ostvario je neku vrstu ”Američkog sna”, ali je posjeta Bosni, Potočarima i Srebrenici nakon deset godina u Americi u njemu probudila sjećanja i nostalgiju, kao i želju da se vrati u rodno mjesto.

Danas živi i radi u kamionu na putevima širom SAD-a, redovno posjećuje domovinu i mašta o povratku.

U realizaciji filma učestvovali su producenti Hari Šečić i Rita Csapo-Sweet, montažer Saša Peševski, kompozitor muzike Muhamed Latić (sa članovima benda The Last Location, Ahmedom Latićem i Edinom Mucićem), te dizajner Nenad Kovačević.

Film je nastao u produkciji Udruženja građana ”Spektar”, te uz finansijsku podršku Općine Novi Grad Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i kompanije BiH EXPRESS.

Dokumentarni film je prvi put premijerno prikazan u Sarajevu 2016. godine u sklopu Sarajevo Film Festivala u kino sali Cinema City-ja a kasnije i u nekoliko gradova Amerike.

Seadov rad je jedan od specifičnijih radova u našoj zemlji. Iako živi u drugoj državi Sead svako slobodno i pogodno vrijeme koristi da posjeti BiH a onda i to vrijeme iskoristi produktivno. Njegove fotografije putuju širom društvenih mreža, upoznaju naše građane s ljepotama naše zemlje i njenom historijom. Svojim fotografijama u mnogima je probudio ljubav za srednjovjekovnom Bosnom i na taj način utkao jednu posebnu ljubav pod kožu našim građanima. Fotografije odišu duhom srednjeg vijeka i osjećajem tadašnjih vladara i ljubavlju prema domovini. Svojim fotografijama Sead se dodatno odužuje hiljadugodišnjoj zemlji i pokazuje ljubav koju nosi za nju educirajući mlade da bez države, domovine nema ni nas.

Pozivamo Vas da pogledate ovaj dokumentarni film.

ULAZ JE SLOBODAN!

U PETAK PROMOCIJA FILMA: U POTRAZI ZA DOMOM
Komentari
Na vrh