Obavijesti

“SVJEDOK” DANAS OPET LAŽIMA PROTIV ORIĆA I MUHIĆA

ZAŠTIĆENI “SVJEDOK” O1, DANAS JE OPET LAŽIMA OPTUŽIVAO NASERA ORIĆA I SABAHUDINA MUHIĆA!
.
12804555_10207639341394470_97418634_nDanašnje ročište zakazano za 9:00 sati u Sudu Bosne i Hercegovine propratili smo sa velikom dozom ogorčenosti. Kontradiktornostima zaštićenog “svjedoka” nema kraja, te bi zbog današnjih izjava i potvrda ovog “svjedoka” postupak protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića trebao biti povučen i stopiran, te bi im se javno trebalo uputiti izvinjenje. Zaštićeni “svjedok” O1, nije danas nijednom potvrdio činjenično stanje!
.
Nakon današnjeg ročišta na kojem je zaštićeni “svjedok” O1 ponovo bio ispitivan, tj nastavljeno je ispitivanje od strane braniteljice Nasera Orića, Lejle Čović, trebalo bi da se zaista zapitamo na osnovu kakvih se sve izmišljotina u našoj zemlji mogu podizati optužnice protiv građana naše zemlje a posebno branilaca.
.
Ročište je započelo na vrijeme te se ubrzo iz Srbije, tačnije iz Beograda iz sale sudnice javio glasom zaštićeni “svjedok” O1, nakon što je glavni sudija Suda BiH utvrdio njegove podatke i njegovu prisutnost. Zbog tačnosti i konkretnosti onoga što iznosimo, i ovaj put navodimo da je “svjedok” O1 tvrdio i an prošlom a i na ovom ročištu da NIJE ISPITIVAN u Srbiji što je zaista napad na inteligenciju svih nas s obzirom da “svjedok” svoje odgovore upućuje putem video linka iz sale sudnice u Beogradu u Srbiji. Kojim povodom je O1 u Srbiji i zašto baš iz Srbije “svjedoči” to će zasigurno u narednom periodu doći do javnosti.
.
12834960_10207639320793955_1035956345_nSvjedok je, nakon što je pozdravio prisutne u sali, odmah na samom početku tražio da se obrati te zamolio sudiju da ga braniteljica Čović “ne bombarduje pitanjima” na šta je sudija odgovorio da je njeno potpuno pravo da utvrđuje istinu te da ona mora postavljati pitanja a da on na njih ne mora odgovarati ako nije siguran. Sudija je inače “svjedoka” tokom ovog ročišta opominjao u više navrata za njegovo dobacivanje i ne poštivanje pravila sudnice i suđenja.
Braniteljica Nasera Orića, Lejla Čović i ovaj put, dokazala je svojim pitanjima i dobivenim odgovorima da zaštićeni “svjedok” ne može biti relevantan po pitanju ovog slučaja te da njegove kontradiktornosti ne vode nikuda te da se njegove današnje izjave ne poklapaju sa izjavama i navodima koje je davao u prethodnim iskazima u Tužilaštvu, prostorijama SIPA-e i prostorijama policije u Bratuncu.
“Svjedok” je i danas u više navrata mijenjao prethodne davane izjave pa je tako danas izjavio da je nakon ranjavanja u obje noge i ruku, za dva dana prepješačio s jednog kraja srebreničkog okruga na drugi, što je apsolutno nemoguće sa takvim povredama posebno ako se u obzir uzme da je razdaljina ta dva lokaliteta oko 70 kilometara. Dakle, za dva dana prepješačio je tako veliki lokalitet u momentima kada su se odigrale navodne scene koje “svjedok” prepričava za koje je dokazano da je apsolutno nemoguće po njegovim izjavama, da je bio na licu mjesta. Takođe, nemogućnost prohoda kroz sve te krajeve, sela, zaseoke i mjesta bila je nemoguća jer su bili pod kontrolom tzv. VRS. Takođe na pitanja braniteljice svjedok je potvrdio da je u tom vremenu ležao mjesec dana na liječenju što je apsolutno kontra tvrdi da je svjedok bio na licu mjesta i vidio ono što tvrdi. Neistine koje je iznosio danas zaštićeni “svjedok” idu čak i do te mjere da ni danas nije znao ko mu je bio nadređeni u navodnoj jedinici u kojoj tvrdi da je bio. Takođe, u ranijim tvrdnjama i izjavama “svjedok” je optuživao potpuno druga imena i druge ljude, optužujući ih za djela koja danas pripisuje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću.
.
Danas je tužilac Miroslav Janjić u više navrata ulagao prigovor, međutim za vašu informaciju, nijedan prigovor danas nije usvojen jer je bilo očigledno da svaki pokušaj prigovora Janjića, utiče na raspoloženje zaštićenog “svjedoka” koji bi nakon toga odmah bio relativno drzak i pokušavao bi da mijenja pravac odgovora.
.
12822261_10207639341954484_1479081242_nNakon braniteljice Lejle Čović, Naser Orić se izjasnio da nema pitanja za ovog “svjedoka” te je na red došla braniteljica Sabahudina Muhića, Sabina Mehić.
Pošto je ovo bio jedini svjedok koji se navodno povezuje sa krivooptuženim Sabahudinom Muhićem, ispitivanje “svjedoka” je bilo i više nego zanimljivo. Braniteljica je prije svega upitala za poznanstvo njega i Sabahudina Muhića, na šta je “svjedok” odgovorio da se dobro poznaju sa igranki od prije agresije, da su dobri poznanici i da su čak rodbinski vezani tj. familija. Cijelo vrijeme tokom “svjedočenja” O1 je Sabahudina Muhića nazivao POGREŠNIM nadimkom te je već u samom početku ovog ispitivanja bilo jasno čemu ovo “svjedočenje” vodi. Nakon nekoliko pitanja braniteljica Muhića, predočila je dokaze o ranijim izjavama i iskazima “svjedoka” u kojima isti, nijednom nije naveo ime i prezime Sabahudina Muhića optužujući ga za ono za šta ga navodno danas optužuje. U navedenim izjavama “svjedok” navodi da je djelo “ubistva” (za koje takođe nije bio na kraju siguran) počinio Senad Salihović. U sljedećim izjavama iste tvrdnje ponavlja na ime Senada Muhića pa i Senada salihovića. Ovo je evidentan detalj, koji bi trebao biti sekundarni prelomni znak za povlačenje postupka protiv Sabahudina Muhića koji se apsolutno ne spominje u ranijim izjavama. Tim povodom, zaista nas zanima, kako je uopšte bilo moguće podignuti optužnicu protiv Sabahudina Muhića ako se njegovo ime i prezime uopšte ne spominju u izjavama KLJUČNOG “SVJEDOKA” O1 ??? Ovo je pitanje koje bi trebalo danas da protrese medijsku pažnju što se nadamo da će se desiti.
Prema službenoj zabilješci iz 2003. godine, svjedok nijednom nije naveo da je komandant Naser Orić ubio zarobljenika Mitra Savića. U ranijim izjavama navodi da je “Ahmo” navodno vukao za brkove Mitra Savića dok je Zulfo Tursunović navodno ubio drugog zarobljenika. Svoje ranije iskaze koji se potpuno razlikuju od današnjih pravdao je da se navodno “bojao komandanta“. Zaista nam takođe, nije jasno, kako se bojao komandanta Nasera Orića i zašto a nije se bojao komandanta Tursunovića, koji je još prije rata osuđen zbog ubistva.
Takođe, svjedok je za kraj spominjao hapšenje Zorana Jankovića, koji bi po njegovim tvrdnjama trebao biti uhapšen 1992. godine kada su se odvijali slučajevi kojima optužuje Orića i Muhića, međutim evidentni dokazi svjedoče Zoranovom hapšenju tek 1995. godine, što je još jedna od laži “svjedoka” te potvrda o njegovom apsolutnom nepoznavanju i terena i vremena i prostora a onda i situacija.
.
10637587_10207639201350969_2071646489_nOvo “svjedočenje”, smatramo dovoljnim da bi se dokazao montirani proces nad braniocima Republike Bosne i Hercegovine. Ovo “svjedočenje”, tačnije ovaj loše pripremljeni cirkus ne može biti predmet ozbiljnog procesa, niti bi se ovaj proces nakon ispitivanja KLJUČNOG “SVJEDOKA” uopšte trebao nastaviti. Podsjećanja radi, O1 je ključni “svjedok” optužnice protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića, te su njegove izjave i iskazi bili očito dovoljan materijal tužiocu za podizanje optužnice. Tužiocu je očito bio potreban neko, bilo ko, ko smije javno izjaviti da su djela ubistva počinili Orić i Muhić te da će na osnovu tih izjava stvar i proces biti riješeni. Očito je tužilac mislio da će takva izjava napraviti medijski bum te sama od sebe dovesti Orića i Muhića pred svršen čin. Ipak, zaštićeni “svjedok” svojim izjavama i odgovorima, potvrdio je samo već prethodno dokazano a to je da su i Orić i Muhić nevini i da se O1 ne može smatrati relevantnim svjedokom i da su u pitanju čiste laži i podmetanja.
.
Naredno ročište zakazano je za 22. mart kada će tužilaštvo izvesti novog svjedoka pod rednim brojem 6. sa liste “svjedoka”! Iako je sudija predlagao da se za naredna ročišta pozivaju po dva svjedoka, tužilac je ipak nagovijestio da će pozvati samo jednog.
.
Ovo je čisto maltretiranje i mrcvarenje branilaca naše zemlje, te im se ovim putem i ovim montiranim cirkusom (suđenjem) želi samo narušiti čista odbrana naše zemlje i etiketirati njihova borba za opstanak države.
.
Pratit ćemo ovaj montirani cirkus (proces) dalje, te ostati uz naše branioce do kraja.
.

AntiDayton pokret
Nihad Aličković

“SVJEDOK” DANAS OPET LAŽIMA PROTIV ORIĆA I MUHIĆA
Komentari
Na vrh