Obavijesti

SJEĆANJE NA UBIJENU GRADAČAČKU MLADOST

SJEĆANJE NA UBIJENU GRADAČAČKU MLADOST NA DANAŠNJI DAN 1994. GODINE

img_3388Na današnji dan 23. decembra 1994. godine, ispred OŠ „Ivan Goran Kovačić”, u kojoj su te godine nastavu pohađali osnovci i srednjoškolci, neprijateljskim granatama ubijeni su učenici: Kadić Miralem, Bajramović Benjamin, Okanović Senad i Senada, dok su Samir Herčić, Nermina Džinović i Binamir Šakić bili teško ranjeni.

Dva dana ranije ubijen je Pezerović Damir, a ranjen Baltić Almin.

Tog zimskog prijepodneva granate srpskih terorista su zauvijek ubile mladost i uništile budućnost djece čija je jedina želja bila da žive u miru. Njihov Gradačac ih nikad nije prežalio i zaboravio. Bili su djeca koja nisu razmišljala o igri i zabavi, već kako preživjeti dan i pobjeći na sigurno mjesto. Dvadeset trećeg decembra njihovo sutra nije postojalo. Ostalo je tužno sjećanje, ali i ponos da su u tim teškim vremenima pokušali doći do svoje škole.

Njihovi roditelji i bliža rodbina zasigurno nikada neće zaboraviti njihove rano a nasilno otete živote. Takođe ova ubistva ne smiju zaboraviti nigeneracije koje dolaze nakon nas. Ovakva kukavička djela se moraju pamtiti kako bi zaštitili nove nadolazeće generacije.

DA SE NIKADA NE ZABORAVE UBIJENA DJECA NAŠE ZEMLJE!

AntiDayton pokret 

SJEĆANJE NA UBIJENU GRADAČAČKU MLADOST
Komentari
Na vrh