Vijesti i reakcije

SIPA UHAPSILA PETORICU ZBOG ZLOČINA U ZAKLOPAČI

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, više timova Specijalne jedinice SIPA su na području Vlasenice, Milića i okoline, locirali i uhapsili petoricu osumnjičenih za ratni zločin.

Uhapšeni su Branko Jolović, rođen 1957. godine u Milićima, Milomir Milošević, rođen 1961. godine u Vlasenici, Nenad Vukotić, rođen 1963. godine u Milićima, Nikola Lošić, rođen 1965. godine u Milićima i Dejan Milanović, rođen 1946. godine u Milićima.

Šesti osumnjičeni, Radomir Pantić uhapšen je nakon ročišta u Sudu BiH, gdje mu se sudi za drugo krivično djelo ratnog zločina.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom i osumnjičeni su da su, u svojstvu ekstremista iz policijskih i vojnih struktura tzv, “VRS”, u proljeće 1992. godine, počinili ratni zločin nad Bošnjacima na području mjesta Zaklopača, u općini Milići. Zločin je počinjen 16. maja 1992. godine, kada je prilikom organiziranog vojnog i policijskog napada na mjesto Zaklopača, u domovima, dvorištima i okolnim objektima, ubijeno više od 60 bošnjačkih civila, među kojima je bilo i žena, djece i staraca (u napadu je ubijeno 11 djece). Žrtve su ostavljene mrtve na mjestima ubistva, da bi dan nakon toga bilo izvršeno uklanjanje leševa i ukopavanje tih žrtava u masovne grobnice.

Najveći broj posmrtnih ostataka je otkriven u masovnoj grobnici 2004. godine, a do danas su otkriveni i ekshumirani posmrtni ostaci 54 osobe, dok se za ostalim žrtvama još uvijek traga. Tužilaštvo BiH je zajedno sa policijskim i sigurnosnim agencijama sprovelo dugu i temeljitu istragu radi rasvjetljavanja ovog zločina, tokom koje su prikupljeni dokazi da su navedeni osumnjičeni sudjelovali u počinjenju ovog zločina. Navedeni osumnjičeni pod istragom su zbog krivičnog djela zločina protiv čovječnosti.

Gore navedeni osumnjičeni biće predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati, a nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

SIPA UHAPSILA PETORICU ZBOG ZLOČINA U ZAKLOPAČI
Komentari
Na vrh