Vijesti i reakcije

ODRŽANA VJEŽBA “BRZI ODGOVOR 2016”

brzi-odgovor-2016-2Na lokalitetu naselja Ciljuge, općina Živinice, u organizaciji Federalnog MUP-a/FUP-a, danas je održana antiteroristička vježba “Brzi odgovor 2016” .

U vježbi su učestvovale združene jedinice za posebne namjene iz policijske strukture FBiH, a učešće u današnjoj antiterorističkoj vježbi nisu uzeli svi kantoni koji djeluju na području Federacije BiH, a razlog tome je, kako ističe direktor FUP-a Dragan Lukač, nepostojanje jedinica za posebnu namjenu u nekima od njih. Lukač je vježbu ocijenio dosta zahtjevnom, naglasivši da je ona poruka da su policijske snage FBiH osposobljene, obučene i opremljene da mogu izvršiti svaki zadatak.

Današnjoj vježbi prisustvovali su i državni, federalni i kantonalni zvaničnici. Među njima je bio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. On je kazao da je ovo jedna od dvije redovne godišnje vježbe, čiji je cilj da se pokažu koordiniranost, opremljenost, uvježbanost raznih nivoa policijskih tijela FBiH. Ocijenio je da su policijske strukture u FBiH jako dobro opremljene i odlično iskoordinirane, te dodao da je potrebno da građani vide kakvom silom raspolažu, koja, kako tvrdi, garantira kako njihovu, tako i stabilnost države.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara rekao je da ova vježba predstavlja kontinuirani način rada i provjere policijskih snaga.

“Danas smo se mogli uvjeriti u sposobnost policijskih struktura FBiH”, izjavio je Čampara, ocijenivši da su spremne da odgovore na izazove, kao i da pruže otpor terorističkim aktivnostima. Čampara je takođe naglasio da bi značajno bilo raditi i na regionalnoj koordinaciji.

Antiteroristička vježba “Brzi odgovor 2016” plijenila je pažnju i brojnih građana koji su imali priliku biti na aerodromu Ciljuge kod Živinica, a na pitanje novinara da je li ova vježba odgovor na vježbu MUP-a RS-a, Čampara je rekao je da vježba nema taj karakter, već da se radi o redovnoj vježbi.

Pogledajte i video:

ODRŽANA VJEŽBA “BRZI ODGOVOR 2016”
Komentari
Na vrh