Obavijesti

PROTEST PROTIV PREDAJE SUTORINE CRNOJ GORI

Poštovani građani i cijenjeni mediji,

javna rasprava

Javna rasprava, 24. februar 2015.

Nakon bespoštedne borbe Akademske i građanske inicijative za povrat Sutorine i Kruševica, koja traje još od oktobra prošle godine, i uprkos jasno izrečenim argumentima na Javnoj raspravi u Parlamentu BiH u februaru ove godine, gdje smo sasvim jasnim argumentima do nogu potukli predstavnike izdajničke politike i nekompetentne Komisije za granice BiH, kartografskim materijalom i pravnim (ne samo historijskim) činjenicama, uslijedili su veoma grubi koraci naših političkih predstavnika.

Ne samo da nisu ponudili nikakav argumentiran i suvisao odgovor na našu argumentaciju, koju su između ostalog predstavljali i eminentni pravni stručnjaci poput prof. Omera Ibrahimagića (bivšeg člana Ustavnog suda SFRJ i dva puta predsjednika Ustavnog suda FBiH), nego su ti isti političari požurili sa realizacijom procedure potpisivanja i ratifikacije Sporazuma o granici sa Crnom Gorom.

Anketa portala klix.ba

Anketa portala klix.ba

U posljednjih pola godine, Inicijativa za povrat Sutorine i Kruševica je onemogućena da se na bilo kakav način oglasi u javnom medijskom prostoru, što je vjerujemo namjerno urađeno kako se izdajnički plan naših vlasti mogao sprovesti sa što manje otpora, i bez dizanja naroda protiv diktature koju sprovode naše vlasti, ne pitajući građane BiH za njihovo mišljenje. Podsjetimo 31,502 građanina BiH su glasala u anketi portala klix.ba i od tog broja (što je sasvim respektabilan statistički uzorak), oko 78% njih se izrazilo da podržava Inicijativu za povrat Sutorine i Kruševica BiH (link za anketu). Vlasti BiH su tokom ove godine bez ikakvog obrazloženja ignorisale volju građana ove države (VM BiH i Predsjedništvo BiH).

Nakon svih dešavanja u proteklih godinu dana, za sutra, 24. novembra 2015. gofine, najavljena je redovna sjednica Parlamentarne Skupštine BiH. Između ostalog, na dnevnom redu pod predzadnjom tačkom br. 89. nalazi se i najava o izglašavanju ratifikacije Ugovora o granici između BiH i Crne Gore. Spomenimo još jednom, Nakon Vijeća Ministara BiH, i Predsjedništva BiH koji su dali saglasnost na ratifikaciju spomenutog sporazuma, Parlament Bosne i Hercegovine je posljednja instanca i najviši nivo vlasti u Bosni i Hercegovini koji na kraju mora dati svoje mišljenje o izdajničkom činu koji je već prihvaćen u Vijeću Ministara BiH i u Predsjedništvu BiH.

najava

Najava protesta za dan 24. novembar, 2015.

U slučaju da se izglasa ratifikacija Ugovora o granici sa Crnom Gorom od strane Parlamenta BiH, naše šanse da ikada vratimo dvije katastarske općine: K.O. Sutorina i K.O. Kruševice u sastav BiH, odnosno da pokrenemo spor pred međunarodnim sudom postaju ravne nuli!

Pozivamo sve građane BiH, koji su u mogućnosti, da dođu na protest protiv predaje Sutorine Crnoj Gori, kako bi bar na miran i dostojanstven način napravili pritisak na poslanike u Parlamentu BiH, te zaustavili namjere današnjih struktura vlasti da otvoreno i direktno prodaju veoma značajan dio bosanskohercegovačkog teritorija! Naša građanska dužnost nam nalaže da se i u miru, kao i tokom agresije borimo za naš teritorij koje se napada i otuđuje ili kao što smo svjedoci danas, čak i izdaje.

Pridružite nam se na protestnom okupljanju koje je najavljeno za 08:00h, 24.11.2015. godine, kako bi sve nas poštene građane ove države kao i naš protest na ulazu u zgradu Parlamenta BiH vidjeli svi članovi Parlamenta koji su ignorirali našu građansku volju, predstavnici vlasti koji bi trebali zapravo da rade u interesu ove države i njenih građana!

PORUČUJEMO DA SU SUTORINA I KRUŠEVICE NEOTUĐIVI DIJELOVI TERITORIJE DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE!

PODSJETIMO SE JOŠ JEDNOM, AKO VLAST NE ŽELI DA VIDI, MI ITEKAKO ŽELIMO:

KARTA NARODNE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE IZ 1946. GODINE, DRŽAVNO IZDAVAČKO PREDUZEĆE BIH, LITOGRAFIJA ROŽANKOVSKI, ZAGREB

PROTEST PROTIV PREDAJE SUTORINE CRNOJ GORI
Komentari
Na vrh