Obavijesti

ČESTITAMO DAN SANDŽAKA 20. NOVEMBAR

SANDŽAKLIJAMA ČESTITAMO DAN SANDŽAKA! 20. NOVEMBAR

Sandžak je bio uvijek dio Bosne, to govori historija, fakti, činjenice ali se to osjeti i u mentalitetu, genetici, privrženosti i poštovanju.Sandžak je 1878. godine odvojen Berlinskim kongresom od Bosne, dok je do tada bio dio bosanskog teritorija.
Osnivač Novog Pazara je ista historijska ličnost koja je osnovala i glavni grad naše zemlje Sarajevo, a to je Isabeg Ishaković.

AGRESIJA NA RBiH:
350_Bosna_Sandzak_00545Svoju pažnju, privrženost i predanost, Sandžak Bosni pokazuje redovno i na mnoge načine. Pored poštovanja prema žrtvama agresije i genocida, Sandžak je dao veliki broj sinova za očuvanje Nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine u odbrani od agresora.

Veliki je broj aBd šehida Sandžaka, položilo svoj život za obranu RBiH u redovima ARBiH. Mnoge je sinove Sandžaka, agresija zatekla kao studente u RBiH, međutim gotovo da niko nije pomišljao na napuštanje naše zemlje. Ostali su, pristupili ARBIH te časno branili Republiku Bosnu i Hercegovinu. Svoju borbenost i odanost Armiji pokazali su na svim borbenim linijama širom RBiH. Teško je zamisliti da je ijedan Korpus ARBiH bio bez ijednog pripadnika porijeklom iz Sandžaka.

Takođe, Sandžaklije su bili žrtve genocida te su bili poslastica četničkim koljačima tokom agresije, koji su s posebnim zadovoljstvom ubijali građane RBiH koji potiču iz Sandžaka. Znali su četnici, da im u Sandžaku ne mogu i ne smiju ništa pa su ih hvatali u Bosni i po Srbiji izvan Sandžaka.
Veliki broj Sandžaklija, bio je maltretiran, mučen i zlostavljan tokom agresije, unutar Srbije a posebno oni za koje se znalo da su im bliži članovi porodice bili pripadnici ARBiH.

Mnogi od njih (pripadnika arbih) nosioci su i dobitnici visokih ratnih priznanja Armije RBiH, Zlatnih znački, Zlatnih ljiljana, zasluga za hrabrost te se njihova požrtvovanost i odanost našoj zemlji nikada ne smije zaboraviti, već treba poštovati.

NEKA JE VJEČNI RAHMET I MIR, SVIM PRIPADNICIMA ARBIH PORIJEKLOM IZ SANDŽAKA KOJI SU POLOŽILI SVOJ ŽIVOT U ODBRANI REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE!

264639_106405282789839_7697770_nVeliki broj izbjeglica iz naše zemlje posebno iz istočnog dijela RBiH, našao je svoje utočište u Sandžaku, gdje su primljeni kao svoj narod. Dosta djece je udomljeno i usvojeno u Sandžaku te su mnoge izbjeglice i djeca zauvijek ostali tu i da žive.
HVALA VAM!

GEOGRAFIJA:
Sandžak je zemljopisno područje administrativno podjeljeno između Srbije i Crne Gore. Šest sandžačkih općina pripadaju Srbiji (Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj), a pet pripadaju Crnoj Gori (Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Plav i Rožaje. Nerijetko se i Mojkovac spominje kao sandžačka općina.

Najveći grad u Sandžaku je Novi Pazar koji po zadnjem popisu broji oko 150 000 stanovnika.

OBIČAJI:
O Sandžaklijama i Sandžaku ne možete znati dovoljno dok ih ne upoznate u njihovom životnom okruženju.
Ne možete ocjenjivati jedan narod kroz predrasude i kroz pojedince.
Da bi upoznali dušu i srce Sandžaka, običaje, vrijednosti, ljepotu i gostoprimstvo, trebate otići u Sandžak i doživjeti ga u pravom izdanju.

Još jednom, ovim povodom čestitamo svim pripadnicima AntiDayton pokreta porijeklom iz Sandžaka, svim Sandžaklijama u Sandžaku i dijaspori SRETAN DAN SANDŽAKA!

S poštovanjem,

u ime AntiDayton pokreta
Nihad Aličković

ČESTITAMO DAN SANDŽAKA 20. NOVEMBAR
Komentari
Na vrh