Istaknuto

POTVRĐENO: NASERU ORIĆU SE SUDI BEZ OSNOVA

POTVRĐENO: NASERU ORIĆU SE SUDI BEZ OSNOVA

Na jučerašnjem ročištu pred Sudom BiH, ponovo smo bili svjedoci novog cirkusa Tužilaštva i tužioca Janjića.

Prvi svjedok je bio Branislav Stanojević koji je pred Sud izašao vidno nervozan i koji gotovo pa nije u stanju bio ni da zakletvu svjedoka pročita razumljivo.
Nakon, nekako pročitane zakletve, svjedoka je prvo ispitao tužilac Janjić koji je svoju karijeru zacementirao apsurdima, brukom i debaklima u ovom predmetu.
Na pitanje tužioca gdje je rođen i gdje je živio pred početak i početak agresije svjedok je odgovorio na pitanje da je inače iz sela Zalazje i da je na početku otišao u Bratunac. Na pitnje za godinu rekao je da je agresija počela 1991. godine. U to i ne sumnjamo jer su se srpske tzv. snage još duboko 1991. godine spremake za ono što se kasnije desilo.
Svjedok je potvrdio da je kasnije bio raspoređen u selu Zalazje i da je bio prisutan tokom borbi u tom selu.
I ovaj dvjedok potvrdio je da je vidio živog tzv. sudiju Ilića za kojeg je O1 tvrdio da je ubijen pred kućom u kojoj su pripadnici tzv. vrs krili. Ispričao je kako je sudiju Slobodana Ilića zadnji put vidio kako, zajedno sa svjedokovim djedom Miladinom i Ivanom Cvjetinovićem, bježi niz njive prema Adžićkom potoku, te da ga kasnije nije vidio.
I ovaj svjedok je raskrinkao nekoliko lažnih izjava zaštićenog montiranog ključnog svjedoka O1 koji je svjedočio kao prvi svjedok Tužilaštva iz Srbije.
Na kraju, i ovom svjedoku odbrana Nasera Orića je predočila ranije iskaze koji se u pojedinim dijelovima ne podudaraju sa jučerašnjom izjavom gdje svjedok nije naveo detalje koje je rekao ovaj put pred Sudom BiH.
Međutim tokom ovog ispitivanja odigrala se jedna neobična scena koja je mnogima u sali otvorila oči koliko je ovaj proces montiran.
Na jedno pitanje tužioca, svjedok je s nesigurnošću odgovorio na pitanje, nećkajući se prije toga šta da odgovori. Očito, nezadovoljan odgovorom, u momentu kada je live prijenos bio na ekranima izvan sudnice, na licu tužioca mogla se uočiti psovka koju je uputio svjedoku.
Ovaj čin rekao je sve. Potvrdio je da svjedok ne odgovara onako kako je to tužilac priželjkivao.

Nakon prvog, stigao je i drugi svjedok Radi oje Ostojić koji je takođe potvrdio prethodna svjedočenja svojih kolega koji su bili s njim ispod krova iste kuće gdje su se krili. Ovaj svjedok na upit Lejle Čović braniteljice Nasera Orića prvo je tvrdio da je vidio postrojavanje vojnika kroz neki otvor nakon čega su mu prezentirane izjave koje he dao 1998. godine i 2006. gidine u kojma je tvrdio da ništa nije vidio i da je bio u nesvijesti zbog ranjavanja. Takođe potvrdio je da niko od njegovih kolega nije bio povrijeđen vatrom već da su se iz kuće izvukli uz pomoć strujnih kablova bez problema.

Nijedan od ova dva svjedoka nije spominjao navodne plinske boce, niti ubijanje izvjesnog sudije Ilića niti bilo kakav vid likvidacije uhapšenih pripadnika tzv. vrs. I ovi svjedoci, potvrdili su da je selo Zalazje osvojeno tokom obostranog oružanog sukoba, te da nije bilo nikakvog krvničkog upada u selo u kojem bi kasnije navodno bili počinjeni zločini.

Dok tome takođe su i svjedoci koji su pred Sudom BiH i bili ispitivani jer su živi i zdravi.

Nakon što je i ovog puta cirkus završen i to jako brzo, gdje je ovo ročište sa dva svjedoka trajalo samo sat vremena, Sudija je raspustio salu i najavio sljedeće ročište za sedam dana.

Vidno pogođeni i ovim svjedočenjima, salu za posjetioce i publiku napustili su novinari iz tzv.rs-a koji su inače navikli na lažna svjedočenja u kojima se prioadnici ARBiH optužuju za razna djela koja nisu počinili.

Sabahudin Muhić ni ovoga puta kao i njegova braniteljica nisu imali pitanja za ove svjedoke, već su i ovaj put samo prisustvovali novoj seriji i epizodi cirkusa u režiji tužioca Janjića koji očito nije svjestan svog amaterizma.
I ovo ročište samo je potvrdilo da se Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću sudi bez osnova već na temelju izjava lažnog svjedoka koji nije znao da li je nebo plavo ili crno. Ovo je potvrda da u BiH montirani procesi postoje sasvim otvoreno koji se pripremaju protiv pripadnika ARBiH.

Ostajemo kao pokret uz naše heroje i pripadnike ARBiH sve do konačne pobjede i pravde.
Pravda je spora ali ipak dostižna.

AntiDayton pokret

POTVRĐENO: NASERU ORIĆU SE SUDI BEZ OSNOVA
Komentari
Na vrh