Vijesti i reakcije

PODVALE TUŽIOCA JANJIĆA U PREDMETU ORIĆ I MUHIĆ

POKUŠAJ PODVALE TUŽILAŠTVA BiH I TUŽIOCA JANJIĆA SU DA KARAKTERISTIKU IZVRŠENE AGRESIJE NAD RBiH PROGLASE OBIČNIM UNUTRAŠNJIM ILI GRAĐANSKIM RATOM!

img_0054ŠTA JE MROSLAV JANJIĆ U PROCESU ORIĆ I MUHIĆ UOPŠTE DOKAZIVAO?

Tužilaštvo dokazalo da je u BiH bio rat, te da su Orić i Muhić bili u Armiji RBiH?!
Ulaganjem materijalnih dokaza, jutros je u Sudu BiH završeno izvođenje dokaza optužbe u predmetu koji se pred ovim sudom vodi protiv komandanta odbrane Srebrenice Nasera Orića i njegovog saborca Sabahudina Muhića, koje Tužilaštvo BiH tereti za navodne zločine na području ove općine.

Nakon što je tužilac Miroslav Janjić na posljednjem ročištu odustao od svih preostalih svjedoka, jutros je uložio 40 materijalnih dokaza koji bi trebali potkrijepiti navode iz optužnice.

Odbrana je, međutim, na sve dokaze koje je iznio tužilac, uložila prigovor relevantnosti, s obzirom na to da se uglavnom radi o dokumentima kojim se dokazuje pripadnost Orića Armiji RBiH i njegovom statusu u Oružanim snagama RBiH, a koje su, kako je kazala njegova braniteljica, apsolutno irelevantne za slučaj, s obzirom na to da se Orić ovom optužnicom ne tereti po komandnoj odgovornosti.

Među dokazima su, između ostalog, i odluke Predsjedništva RBiH o proglašenju neposredne ratne opasnosti, odnosno završetku rata u BiH, pa se postavlja pitanje šta tužilac u ovom slučaju dokazuje.

Materijalni dokazi Tužilaštva koji su izvedeni danas dokazuju da je na području BiH bio rat, da su Orić i Muhić bili pripadnici Armije RBiH, da je Orić napredovao u službi, te da su na području Zalazja i Kunjerca vođene oružane borbe između pripadnika Armije BiH i Vojske RS-a.

Odbrane Orića i Muhića, koje su odustajanjem tužioca od ogromnog broja svjedoka dovedene u nezgodnu poziciju da za kratko vrijeme moraju početi sa iznošenjem dokaza odbrane, najavile su da će imati jedinstvenu listu svjedoka i dokaza, kako bi postupak bio što efikasniji.

Nastavak suđenja planiran je za 13. decembar, kada će se početi saslušavati prvi svjedoci odbrane.

preuzeto sa: Faktor.ba

img_1235AntiDayton pokret koji je u potpunosti ispratio ovaj prvi dio montiranog procesa koji se vodi protiv komandanta 28. divizije ARBiH Nasera Orića i njegovog saborca Sabahudina Muhića, upućen je u sve detalje sa ročišta, te je juče bilo evidentno da je odustajanje svjedoka Tužilaštva takođe i njegov poraz. Međutim ne možemo da ne spomenemo da je jučerašnji pokušaj tužioca Janjića i više nego evidentan, te da za cilj pored montiranih optužbi za cilj ima i promijeniti karakteristiku agresije koja je izvršena nad Republikom Bosnom i Hercegovinom.

Ovaj podmukli pokušaj ima za cilj apsolutno negiranje izvršene agresije od strane Srbije nad našom zemljom te i njeno direktno učešće u finansiranju određenih plaćeničkih jedinica koje su pristizale u RBiH vršeći agresiju. Ovo je samo pokušaj pranja ruku agresorima te pokušaj da se historijski fakti prikažu kao nešto sasvim drugačije od onoga kakvi oni jesu.

Savezna Jugoslavija, Srbija i Crna Gora i Hrvatska izvršili su agresiju na međunarodn priznatu zemlju, na 177. članicu UN-a Republiku Bosnu i Hercegovinu te je mnogo fakata i dokumenata koji to potvrđuju a najveći svjedoci te agresije su upravo u Podrinju i cijelom istočnom dijelu Bosne i Hercegovine.

Kao i do sada, nastavit ćemo pratiti ovaj montirani proces koji prelazi u drugu fazu u kojoj odbrana krivooptuženih treba da u narednom periodu iznese dokazne materijale i ispita svjedoke koji potvrđuju čistih ruku naših branilaca naše zemlje.

AntiDayton pokret

PODVALE TUŽIOCA JANJIĆA U PREDMETU ORIĆ I MUHIĆ
Komentari
Na vrh