Vijesti i reakcije

PISMO PODRŠKE NASERU ORIĆU

Izražavamo naš oštar protest zbog hapšenja bivšeg komandanta 28. divizije 2.Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Hapšenje Nasera Orića je još jedan dokaz da Srbija ne spava kada je BiH u pitanju, te da svoje ruke nikada neće dići sa našeg naroda i naše zemlje. Srbija koja je počinila dokazanu agresiju i genocid nad građanima Republike BiH još uvijek nije konkretno odgovarala za svoja nedjela koja je počinila, pa nam nije jasno kako je moguće onda da se branioci RBiH hapse iz dana u dan po svijetu?

Naser Orić je oslobođen optužbi kako po individualnoj, tako i po komandnoj odgovornosti. Optužnice su bile podignute za navodna razaranja u selima Kravica, Šiljkovići, Bjelovac, Fakovići i Sikirić. Optužba protiv Nasera Orića nije pružila uverljive dokaze da su za navodna razaranja odgovorne snage i branioci ARBiH, iako su u tim selima vođene borbe u kojima su snage četničkih terorista i agresorske JNA koristile artiljeriju, a u slučaju Bjelovca koristili su čak i avijaciju JNA.

Nakon što je određeno vrijeme proveo na suđenju pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu, dana 3. jula 2008. godine, Naser Orić je pravosnažnom odlukom ovog suda oslobođen svih optužbi. Nakon ovoga, na teret mu se mogu samo stavljati laži i obmane i ništa više, te je njegovo ponovno hapšenje samo jedan u nizu pokušaja da se njegovo herojsko ime ponovo pokuša uprljati u svijetu, lažima i obmanama, onim sredstvima sa kojima Srbija nabolje manipuliše.

Takođe, ne interesuje nas nikakva administrativna greška niti bilo šta slično tome. Interesuje nas zašto protest koji je upućen za nove izmišljene potjernice nije uradio svoj dio posla? Kako je moguće da nakon toliko godina ime Nasera Orića i dalje bude na listi Interpolove potjernice i ako je zaista bilo, zašto nije uhapšen u BiH, već se čekalo da izađe iz države?

Trebaju li građani i borci 28. divizije ARBiH misliti kako Naser Orić može hinjski i kukavički biti otrovan u trenutnom pritvoru ili kako mu se može nauditi zdravstvenom stanju? Imate li odgovore na pitanja građana koji vam postavljaju? Je li je ovo klopka za Nasera Orića jer je najavio dolazak 11. jula u svoj grad u kojem su Srbija i domaći Srbi, komšije a uz njih i plaćenici iz Crne Gore, Rusije, Grčke i iz ko zna koliko drugih zemalja, činili genocid nad njegovim narodom i njegovim sugrađanima?

Naser Orić mora biti pušten te mora biti oslobođen izmišljenih optužnica koje su još prije par godina morale biti obrisane iz Interpolove administrativne arhive. Očekujemo puštanje komandanta 28.divizije ARBiH što prije, čovjeka koji je časno i pošteno branio svoj narod i svoju zemlju od dokazanih agresora koji danas žele da mu sude i da cijelu istinu o agresiji nad RBiH i genocidu nad njenim stanovništvom preokrenu u drugom smjeru. Dokazi za to su širom svijeta, a ovo je samo jedan od njih.

Za kraj, citiraćemo “velikog srpskog mislioca” Dobricu Ćosića:

“Mi Srbi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugog; lažemo iz samilosti, da nas nije strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tudju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urodjene inteligencije. Lažemo stvaralacki, maštovito, inventivno.” kraj citata.

KOMANDANTE, USKORO TE OČEKUJEMO NA AERODROMU!!!


AntiDayton pokret
Nihad Aličković

PISMO PODRŠKE NASERU ORIĆU
Komentari
Na vrh