Vijesti i reakcije

SAVEZU, BAŽDAREVIĆU i VRANJEŠU

Nakon objave u medijima, sramne tetovaže reprezentativnog igrača BiH u fudbalu, Ognjena Vranješa, nemoguće je a da ne napišemo riječi osude.

Prvo, obraćamo se direktno Fudbalskom Savezu BiH, koji se nije udostojio da se oglasi u protekla dva dana na temu tetovaže na ruci Ognjena Vranješa. Vaša je dužnost i obaveza da pratite ponašanje igrača koji predstavljaju državuvi njene nacionalne boje. Takođe vaša je dužnost i nadležnost da sankcionišete, sve ono što se smatra provokacijom i vrijeđanjem kako države, tako i navijača. Očekuje se od vas, da se u narednim danima pozabavite sramnom tetovažom pojedinca koji očigledno predstavlja samo jedan dio države, a ne cijelu BiH.

Takođe, očekuje se i od selektora Baždarevića da na igrače čiji je on lider, obrati pažnju pa i po pitanju njihovog ponašanja, njihovih stavova i njihovog načina predstavljanja države. Nepotrebno je Baždareviću, bez obzira što ste selektor, da tražite bilo kakav vid opravdanja za uvredu i provokaciju jednog od igrača, tačnije Vranješa. Zašto? Upravo zato što je svojom tetovažom pokazao svoj stav prema državi koju očito nepoštuje iako nosi njen dres i od nje prima platu. Nepotrebno je pričati o njegovom profesionalizmu kada je ovim činom pokazao da nije profesionalac, već obični isprani balavac kojem je draža nametnuta ideologija koju je istakao na svojoj koži. Ovim potezom, pokazao je da bi sutra u slučaju nemogućeg referenduma o samostalnosti tzv. “rs”, prije igrao za taj manji entitet nego se zalagao za očuvanje postojanosti države i njenih međunarodno priznatih granica. Takođe, isticanje samo pola države na svom tijelu u vidu tetovaže, Vranješ je dao do znanja da predstavlja genocidom nastalu tvorevinu, te na taj način podržao njeno takvo stvaranje. Isto tako, mogao je Vranješ istetovirati na svoje tijelo i Ratka Mladića i Radovana Karadžića, te bi očito vi Baždareviću isto reagovali tj. nebi reagovali. Isticanje karte tzv. “rs” na svom tijelu, je stav podrške odcjepljenju, svemu onome što do toga vodi i svemu onome što je do nje dovelo. Takozvana “republika srpska” je nastala putem agresije, te je temeljena na genocidu, na patnji, bolu, smrti, krvi, žrtvama, silovanju, protjerivanju i negiranju postojanja BiH kao države. Ako se vi slažete s tim, da vam igrač koji igra za BiH može igrati a istovremeno negirati njeno postojanje, onda vi nažalost preuzimate na sebe odgovornost i gnjev navijača. Ista je stvar sa Miloradom Dodikom, koji od države BiH prima platu a troši je na njen nestanak i na njeno negiranje. Savjetujemo vam da dobro razmislite o svojim narednim izjavama jer imate veliku podršku navijača, a ovim načinom je gubite.

Ognjenu Vranješu želimo poručiti, da je svoje tijelo zalio krvlju nedužnih ubijenih civila, zalio je svoju kožu krvlju ubijene djece kojih je samo u Sarajevu ubijeno 1601.

Ognjene, ovim potezom si pokazao da ti je ideologija duboko u krvi, a sada i pod kožom i na njoj. Veličanje fašističke tvorevine koja je okupana krvlju, stvorena genocidom i agresijom jasno nam govori da ti ne možeš igrati srcem za BiH. Tvoj potez ne izaziva veliko čuđenje jer nas potezi poput tvog ne mogu iznenaditi, jer nakon genocida nema više iznenađenja. Da si ti istetovirao neki od simbola svoje barodnosti, etničke pripadnosti, nacije, neku simboliku vezanu za tvoje opredjeljenje ili tetovažu koja karakteriše tvoju vjeru, apsolutno nas nebi zanimala tvoja tetovaža, niti bi to predstavljalo ikakav problem. Međutim, mi i ne očekujemo niti smo očekivali, a niti tražili od tebe da tetoviraš ljiljane ili bilo koji simbol države, ali nismo ni očekivali da ćeš se ponijeti kao zadojeni fašističko-ideološki učenik, te na sebe staviti simbol prolivanja krvi nedužnog naroda. Tvoja tetovaža od momenta kada si je istetovirao govori o tebi sve, te možemo samo zamisliti kakvo je bilo tvoje ponašanje dok si čekao da ona bude gotova. Da se možda nisi smijao unaprijed onome što slijedi i smijao svim masovnim grobnicana koje se pronalaze oko tvog rodnog grada i dan danas? Ti to najbolje znaš i zato ti nećemo nikada više vjerovati, niti te poštovati, ni kao igrača, ni kao državljanina BiH. Što se nas tiče, možeš sada sebi i ruku odsjeći ili se isključiti iz reprezentacije, ali ti nikada za nas nećeš biti među 11 zlatnih ljiljana na terenu. Bit ćeš izviždan i ponižen, a onda i ignorisan kao da ne postojiš. Neka te bude stid i sram, jer tvoja profesija je trebala preovladati u ovom slučaju te je profesionalizam trebao biti na prvom mjestu i pored tvojih unutrašnjih stavova. Međutim, ideologija i veličanje onoga što je nastalo genocidom, te veličanje onoga što priželjkuješ da ode iz BiH je preovladalo. Sada možeš i da istetoviraš Ratka Mladića na svoja leđa jer ovim potezom, rekao si ono što misliš. Stidi se i sebe i cijele države koja te poštovala kao i svakog drugog igrača u reprezentaciji.

I za kraj, DA, tražimo da se isključiš iz sastava reprezentacije jer očito je da ne poštuješ zemlju koju predstavljaš a što je još tužnije po tebe, u kojoj si rođen. Za tako nešto, moraš biti proklet, da ne voliš zemlju u kojoj si rođen i ti i tvoji pretci.

Bosna je vječna, sve drugo je prolazno.

AntiDayton
Nihad Aličković

SAVEZU, BAŽDAREVIĆU i VRANJEŠU
Komentari
Na vrh