Obavijesti

OTIŠLA MAJKA A JOŠ DVA SINA NIJE PRONAŠLA

OTIŠLA MAJKA HASIBA HUREMOVIĆ A JOŠ DVA SINA NIJE PRONAŠLA I UKOPALA

img_2254Srebreničke majke umiru u miru. Odlaze tiho, baš kao što tiho svakog jedanaestog u mjesecu, na ulicama Tuzle, traže pravdu i kosti svoje djece.

Ponosno i dostojanstveno, baš kako to samo podrinjske žene umiju, uprkos najvećem zlu, više od dvije decenije hrabro iščekuju pozive iz Identifikacijskog centra, nadajući se da će baš te godine i tog 11. jula u potočarsku zemlju biti spušten tabut sa kostima njihovih najmilijih.

Na čelu kolone, svakog jedanaestog u mjesecu, na mirnim protestima u gradu soli, noseći ram sa blijedim fotografijama, nalazila se Hasiba Huremović iz Srebrenice, jedan od simbola genocida u Podrinju. Uvijek je bila tu da cijelom svijetu strpljivo pokaže posljedice najvećeg zločina u historiji naše zemlje. Zločina koji je zauvijek uništio i unakazio njen život i život njene porodice.

Ova snažna žena iz Podrinja je, prema njenom kazivanju, na ovaj svijet donijela desetero djece. U genocidu, započetom 1992. godine kada su srbijanski teroristi iz Srbije počeli prelaziti Drinu i srpski teroristi iz BiH počeli činiti zločine i ubijati komšije, pa sve do jula 1995. godine, monstrumi su joj ubili četvero djece i muža. Dva sina i muž su smiraj našli u srebreničkoj dolini šehida.

img_2256Majka Hasiba je preselila na ahiret danas u tuzlanskom naselju Solina, u 63. godini. Preminula je čekajući poziv da joj jave da su pronašli kosti njeno dvoje djece. Taj poziv nije dočekala nažalost baš kao što pozive nisu dočekale ni mnoge druge podrinjske majke.

Dženaza – namaz ovoj hrabroj ženi će biti klanjana sutra ispred Hadžijske džamije u Novom naselju u Solini.

Hasiba je bošnjačka heroina i jedan je od simbola genocida u Podrinju.

Molimo Allaha da ti olakša i smjesti tvoju dušu među nevine duše tvojih najmilijih koje su dušmani oteli iz tvog zagrljaja.

preuzeto: tuzlarije.net – uređeno: AntiDayton.com

OTIŠLA MAJKA A JOŠ DVA SINA NIJE PRONAŠLA
Komentari
Na vrh