Obavijesti

NA DANAŠNJI DAN 1992. GODINE ODBRANJEN JE TRG HEROJA U SARAJEVU

NA DANAŠNJI DAN 07. OKTOBRA 1992. GODINE ODBRANJEN JE TRG HEROJA U SARAJEVU NAKON BITKE ZA “11 PLAVIH!

obiljezeno-20-godina-od-bitke-za-11-plavih
Pozivamo Vas da uveličate obilježavanje odbrane Trga heroja i svojim prisustvom odate počast svim palim braniocima grada Sarajeva koji su taj dan dali svoj život za odbranu glanog grada Republike Bosne i Hercegovine
Obilježavanje počinje u 12:00 sati ispred spomen obilježja na Trgu heroja u Hrasnom.

Dana 07. oktobra 1992. godine, desio se žestok napad četničkih terorista na linije odbrane grada Sarajeva, blizu pomoćnog stadiona Grbavica, tačnije na linije odbrane Trga heroja kod tadašnjeg restorana “Jedanaest plavih”. Oklopno pješadijski napad agresorskih jedinica osujetili su hrabri branioci Sarajeva sa Trga heroja i pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Republike BiH. Sudeći prema riječima svjedoka, nakon bitke za “Jedanaest plavih”, mogli su se vidjeti “Niški specijalci” u pancirnim mantilima kako vise na ogradi pomoćnog Željinog stadiona.

Posljednji pokušaj četničkih snaga da se presiječe Sarajevo!

Enver Zornić – prvi ratni komandant Odreda Hrasno brdo

Najviše govori činjenica da je agresor u taj napad uključio svoje najopremljenije jedinice.  Na čelu tih jedinica bio je Ratko Mladić, koje su izvršile napad 5. oktobra 1992 godine na ovaj lokalitet. Bitka je trajala tri dana i završena je potpunim slomom agresorskih snaga. Neprijatelju, agresoru nanesene su ogromne štete kako u tehnici tako i u ljudstvu.trg

– To je bila jedna od najsloženijih operacija koja je 1992. godine izvedena na području Sarajeva, a ujedno i posljednji pokušaj agresora da presiječe grad na dva dijela i ostvari plan o podjeli grada. U aprilu 1992. godine su ti pokušaji u nekoliko navrata spriječeni, a novi pokušaj se desio 5. oktobra kada je krenula ofanziva, trajala je i 6, a 7. oktobra je završena potpunim slomom agresora iako je zaštitni puk Štaba vrhovne komande tzv. RS-a bio direktno u špicu, odnosno u proboju na dijelu iznad stadiona Grbavica.

Tog dana prije 22 godine agresorske snage su zauzele kafanu “11 plavih”, gdje je i ostala većina pripadnika vojske tzv. RS-a.

– Vodili smo jednu od najčasnijih bitaka koja se odvijala direktno u Sarajevu. Sve ostale su se vodile po rubnim dijelovima, a ova je bila prsa u prsa. Kada su toga dana agresorske snage ušle u naselje, stanovništvo je još bilo u svojim kućama. Odlučnom akcijom, hrabrošću i željom koju su iskazali pripadnici odreda Hrasno Brdo i Odreda Trg heroja akcija je osujećena i nakon toga nikada više nije došlo do pokušaja proboja linija na tome dijelu, od pomoćnog terena Željinog stadiona do Hrasnog.

U redovima Armije BiH u tri dana ofanzive poginula su dva borca, a tri su povrijeđena, dok su na agresorskoj strani gubici bili dosta veći.

DA SE NIKADA NE ZABORAVE BRANIOCI GLAVNOG GRADA NAŠE ZEMLJE!

S poštovanjem, AntiDayton

NA DANAŠNJI DAN 1992. GODINE ODBRANJEN JE TRG HEROJA U SARAJEVU
Komentari
Na vrh