Obavijesti

OBILJEŽENA GODIŠNJICA OSLOBAĐANJA OBLIĆA

DOBOJ ISTOK: OBILJEŽENA GODIŠNJICA OSLOBAĐANJA KOTE OBLIĆ

Tradicionalno obilježavanje osvajanja kote Oblić, značajnog datuma za općine Doboj Istok i Gračanicu održano je 4. marta 2017. godine u Mjesnoj zajednici Lukavica Rijeka.

Podsjećanja radi, trećeg marta 1993. godine osvojena je jedna od najznačajnih kota – Oblić, brdo nadomak MZ Lukavica Rijeka koje je do tada bilo u rukama srpske – agresorske vojske koja je sa istog sijala strah i smrt kako za mještane Lukavice Rijeke tako i za mještane okolnih mjesta.

U sklopu obilježavanja ovog značajnog datuma svake godine održava se mevludski program u organizaciji Medžlisa IZ Doboj , također organizuje se pohod na kotu Oblić, gdje se koristi prilika za održavanje časa historije i upoznavanje prisutnih o samom značaju akcije oslobađanja Oblića.

I ove godine u pohodu na Oblić je učestvovao veliki broj građana, mahom omladine, sa područja opština Doboj Istok i Gračanica.

Pored prisustva delegacije opštine Doboj Istok, važno je istaći učešće komandanta 4. Muslimanske slavne brigade ARBiH Muderisa Nezima Halilovića, Izviđačkih odreda sa područja dvije navedene opšine, a posebno OI Lukavica – Gračanica i OI Vrba – Brijesnica Velika i OI Brijesnica Mala.

Čuvajmo sjećanje na naše heroje odbrane koji su svojim životima, krvlju i mladošću branili i narod i državu i njene granice. Žrtva nikada ne smije biti zaboravljena te se novim generacijama mora utkati osjećaj zahvalnosti prema našim braniocima.

Branili su zemlju goloruki, osvajajući sebi kasnije i sredstva za odbranu i važne kote. Zato, odajte im poštovanje, neka im je vječni rahmet i mir i da se nikada ne zaboravi.

preuzeto: nezavisne – uredio: antidayton.com

OBILJEŽENA GODIŠNJICA OSLOBAĐANJA OBLIĆA
Komentari
Na vrh