Vijesti i reakcije

OBILJEŽENA GODIŠNJICA 5. KORPUSA ARBiH

DANAS JE OBILJEŽENA GODIŠNJICA 5. KORPUSA ARBiH ŠIROM KRAJINE

Bila je to prilika za podsjećanje na herojski put “sile nebeske” – korpusa koji je oslobodio pet gradova Bosanski Petrovac, Ključ, Sanski Most, Bosansku Krupu i Veliku Kladušu.

– Peti korpus ostao je sinonim otpora agresiji. Činili su ga najhrabriji. Upravo zato ovogodišnja manifestacija nosi slogan “Tu smo”, da bi se poruka o trajnosti i vrijednosti ove jedinice u svojoj borbi prenosila i pamtila. Dvadesetprvi oktobar bio je presudan za sve što imamo, jer je na taj dan narod bihaćkog okruga odlučio formirati Peti korpus – rečeno je na svečanoj akademiji na kojoj su o ratnom putu govorili ratni komandanti generali Ramiz Dreković i Atif Dudaković.

U okviru manifestacije organizovane su promocije knjiga “Alija Izebegović u vrtlogu političkih vojnih dešavanja u BiH, Evropi i svijetu 1992.-1995.”, “Grabež 1992.-1993.”, zatim izložbe dokumenata i sjećanja, kao i drugi kulturno-zabavni i sportski sadržaji. (faktor.ba)

img_0126ANTIDAYTON: Godišnjica osnivanja petog korpusa ARBiH, legendarne SILE NEBESKE obilježena je u mnogim gradovima u Krajini, u Bihaću,  Velikoj Kladuši, Bužimu, Cazinu itd… Ovogodišnje obilježavanje održano je pod nazivom TU SMO!

POVODOM GODIŠNJICE FORMIRANJA PETOG KORPUSA ARBiH

Čestitamo prvenstveno svim pripadnicima petog korpusa ARBiH godišnjicu te im se zahvaljujemo za njihovo učešće u odbrani Republike Bosne i Hercegovine od domaćih, prekodrinskih i stranih agresora.

Hvala svim šehidima, palim braniocima, svima onima koji su dali ono najvrijednije od sebe za odbranu naše zemlje, SVOJ ŽIVOT.

Neka Vam je vječni rahmet, mir i do neba hvala za Vašu žrtvu.

Država Vam se nikada neće moći odužiti dovoljno za ono što ste Vi učinili za nju, ali narod, građani, nove generacije moraju naučiti ustajati na noge kada se spomenu branioci naše zemlje.

SRETNA VAM/NAM GODIŠNJICA OSNIVANJA PETOG KORPUSA ARBiH! 

“U BOJ U BOJ U BOJ, U BOJ ZA NAROD SVOJ, MI SMO SILA NEBESKA, PETI KORPUS ARMIJE RBiH”

S poštovanjem,

AntiDayton pokret

 

OBILJEŽENA GODIŠNJICA 5. KORPUSA ARBiH
Komentari
Na vrh