Obavijesti

NIKADA ZABORAVLJEN: MUSTAFA HAJRULAHOVIĆ TALIJAN

NIKADA ZABORAVLJEN: MUSTAFA HAJRULAHOVIĆ – TALIJAN
.
Priča o Mustafi Hajrulahoviću počinje puno prije sarajevskih nemira i konačne opsade grada. Prije nego što se nad Bosnom nadvila crna sjena prokletog agresora, on je postao nezaobilazan dio priče o zlatnim ljiljanima o braniocima grada Sarajeva. Mustafa Hajrulahović bio je među prvim izvezenim ljiljanima na plavoj čohi, koji su stali u odbranu i započeli organizovanje odbrane glavnog grada naše zemlje. Ljudi su osjećali da se nakakvo zlo iza brad sprema ali znali su i da postoje i nekakve tople struje koje namjeravaju zaustaviti zlo. “Ima neko ko čuva ovaj grad”, govorili su ljudi.
.
mustafa_hajrulahovicMustafa Hajrulahović rođen je 22. januara 1957. godine u Banja Luci. U rodnom gradu je završio srednju školu i proveo najljepše godine života potpuno prepušten beharu, Šeheru i Vrbasu i svojoj mahali.
.
Nakon srednje škole odlazi u vojnu školu. Završava Mornaričku vojnu akademiju sa odličnim ocjenama, a nakon toga školu za pomorskog diverzanta ili preciznije postaje stručnjak za divizije na moru i kopnu. Kao najbolji među diverzantima postaje komandant odreda, pa zatim i diviziona. Nastavio je stručno obrazovanje te prolazi niz specifičnih kurseva, uči talijanski jezik i odlazi na školovanje u Italiju. Nešto kasnije postaje kapetan korvete. Agresija u Sloveniji zatiče ga u službi u Splitu u Hrvatskoj. Ratovi koje je povela JNA (JA) apsolutno ga okreću od tog poziva u vojsci te se posvećuje nečemu i nekome drugom, svojoj Bosni. Za njega i njegovo stečeno znanje i zvanje postoji samo Bosna i Hercegovina i put ka Sarajevu. Talijan je bio član Patriotske lige, preteče Armije RBiH, od prvih dana. Bio je branilac grada i prije prvih agresorskih barikada. Preselio je 08. marta 1998. godine i sve do dan danas njegova smet za mnoge sarajlije i građane BiH ostaje enigma i čudna okolnost.
.
Bio je prvi ratni komandant 1. korpusa ARBiH, general Armije RBiH.
.
Danas jedan međunarodni bokserski turnir u Sarajevu nosi njegovo ime.
.
NEKA TI JE VJEČNI RAHMET I HVALA GAZIJO BOSANSKI!
.
AntiDayton pokret

 

 

 

NIKADA ZABORAVLJEN: MUSTAFA HAJRULAHOVIĆ TALIJAN
Komentari
Na vrh