Vijesti i reakcije

NASER ORIĆ DANAS PRED SUDOM BiH

Naser Orić danas pred Sudom BiH. Danas bi prvi put nakon što je isporučen našoj zemlji, Naser Orić trebao da se pojavi pred sudijom Suda Bosne i Hercegovine. Ovo je potvrdila Lejla Čović jedna od advokatica Orićevog advokatskog tima. Tužilaštvo bi danas trebalo da od Suda BiH zatraži određene mjere zabrane, na osnovu kojih bi se Oriću ograničilo kretanje na prostoru BiH samo unutar Sarajevskog i Zeničko-dobojskog Kantona.
Naravno advokatski tim komandanta 28. divizije Nasera Orića ima namjeru da se usprotivi ovim zahtjevima jer su i više nego apsurdni te se nadamo da nikakva ograničenja neće biti usvojena od sudije kojem je dodijeljen ovaj postupak. naser-oric1

Da li je ovim mjerama ograničenog kretanja, nekome želja da onemogući odlazak Nasera Orića u Potočare i Srebrenicu 11. jula 2015. godine? Da li neko želi da onemogući suočavanje mogućih političara iz Srbije i tzv.rs-a sa Naserom Orićem? Da li je to možda još uvijek ustupanje prednosti agresorima spram heroja i branilaca Republike Bosne i Hercegovine to ćemo vidjeti danas.

Ovim putem, još jednom potvrđujemo apsurd za pokretanje samog postupka pred Sudom BiH jer je podsjećanja radi Naser Orić 2006. godine u Den Haagu oslobođen svih optužbi te pušten na slobodu kao slobodan čovjek.

Podsjećamo, Orić je uhapšen 10. juna prilikom ulaska u Švicarsku po potjernici iz Srbije. Nakon toga mu je određen ekstradicijski pritvor u trajanju od 14 dana. Srbija je 22. juna zatražila izručenje komandanta Nasera Orića zbog navodnih zločina u selu Zalazje kod Srebrenice za šta je već prethodno u Haagu oslobođen.

Nakon uvida u ozbiljnost situacije, te moguće prijetlje da Naser Orić bude izručen Srbiji, njegovo izručenje je putem nadležnih organa zatražila i Bosna i Hercegovina. Vlasti Švicarske odlučile su izručiti Nasera Orića našoj zemlji.

Podrška Naseru Oriću,komandantu 28. divizije.
AntiDayton pokret

NASER ORIĆ DANAS PRED SUDOM BiH
Komentari
Na vrh
X