Vijesti i reakcije

GODIŠNJICA POGIBIJE NEVZETA NANIĆA 30.06.1992. – 2015.

Dana 30. juna navršava se godišnjica pogibije Nevzeta Nanića. Sredinom 1992. godine u reonu Osmače (Bosanska Krupa) poginuo je Nevzet Nanić-Crni (rođen je 08. maja 1968 godine), osnivač elitne jedinice 5.Korpusa IDV “Gazije”. Jedinica “Gazija” imala je ulogu 1992. godine kao jedinica za protivoklopnu borbu.

OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE                                                                                         nanicc

Godišnjica rahmetli Nevzeta Nanića je 30.06.2015. godine. Ovim putem pozivamo sve one koji su u mogućnosti da dođu u utorak u 17:30 te odaju počast rahmetli Nevzetu Naniću i svim šehidima 505 vtmbr. na Turbetu rahmetli braće Nanića. Poslije ikindije namaza na Turbetu će biti proučen Ja´Sin za duše svih šehida. Nakon učenja Ja´Sina, odlazi se u mjesto Ivanjski put, tačnije u blizini mjesta Osmača, gdje je svoj život za slobodu svoje zemlje položio rahmetli Nevzet Nanić. Takođe na tom će mjestu biti proučen Ja´Sin te održan historijski čas.

Inna Lillahi ve inna ilejhi Radzi'un

O NEVZETU NANIĆU I GAZIJAMA

Jedinica “Gazije” imala je ulogu 1992. godine kao jedinica za protivoklopnu borbu. Komandant rahmetli Nevzet Nanić je tog tragičnog dana, 30.6.1992.godine dobio naređenje svog brata Izeta Nanića da sa svojom jedinicom ode na zadatak. Četnici su već bili započeli tenkovski i pješadijski napad u reonu Ivanjskog puta, te je bilo nužno zaustaviti agresora pod hitno. Po samom dolasku Komandant Nevzet Nanić zatekao je jednu grupu branilaca ispod brda Osmača gdje su zaustavljeni agresorski-četnički tenkovi u njihovoj ideološkoj i krvavoj namjeri.
Tokom žestoke borbe IDV “Gazija” i jedinice “Otočkog” bataljona, uspjeli su da zaustave agresorske tenkovske i pješadijske napade, te su tom prilikom agresoru nanijeli velike gubitke. Nažalost, pred sami kraj odbrane kote u toku oslobodilačkih borbenih djelovanja, herojski i gazijski, za odbranu zemlje i svog naroda, svoj mladi život položio je na bojnom polju, komandant IDV “Gazije”, rahmetli Nevzet Nanić.

Nevzet Nanić je brat legendarnog komandanta 505. viteške Bužimske brigade koji je takođe svoj život položio za nezavisnost i opstojnost Republike BiH i njenog naroda. Nevzetu Naniću, komandantu “Gazije” posthumno, dodijeljeno je jedno od najvećih ratnih priznanja, Zlatni ljiljan.

Neka se pamte i nikada ne zaborave, heroji odbrane Republike Bosne i Hercegovine te neka njihova herojska odbrana i njihovi životi zauvijek budu opomena ali i moral za borbu protiv zaborava i onoga što nam se više ne smije ponoviti.

Neka je vječni rahmet našem šehidu i da ga Allah nagradi džennetskim ljepotama.

“I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: “Mrtvi su!” Ne, oni su živi, ali vi to ne znate“
( Kur´an, El-Bekare 154 )

AntiDayton pokret

GODIŠNJICA POGIBIJE NEVZETA NANIĆA 30.06.1992. – 2015.
Komentari
Na vrh