Feljton

NA KAHVI SA MILORADOM – EKSKLUZIVNI INTERVJU

Nakon jučerasnjeg skupa i govora na Kozari koji je izazvao veliku buru, naš dopisnik Fahrudin Bezdrob je večeras razgovarao sa predsjednikom entiteta RS, gospodinom Miloradom Dodikom. Najzanimljivije dijelove ovoga intervjua možete pročitati u nastavku, dok kompletan intervju možete pogledati na nepostojećoj bošnjačkoj Prvoj TV.

NA KAHVI SA MILORADOM

F. Bezdrob: Gospodine Predsjedniče dobro veče.

M. Dodik: Sellam i vama.

F. Bezdrob: Sellam?

M. Dodik: Što se čudite, kada vam papa Franjo u Sarajevu mjesec dana naziva “sellam” najnormalnije odgovorite, ako to uradi Dodik onda je to senzacija. Uostalom, “sellam” znači “mir vama”, a zar to nije ono čemu svi težimo?

F. Bezdrob: Vaši postupci, kao i vaš jučerašnji govor na Kozari je zapalio region?

M. Dodik: Zašto? To sto sam protjerao sa skupa nekolicinu četnika? Pa pobogu, 90% njih je tek 1945. obuklo partizansku uniformu i petokraku, a skinulo kokardu. O tih par fosila ne bih da trošim riječi.

F. Bezdrob: Dobro, ali neki među njima su takođe bili i učesnici ZAVNOBIH-a?

M. Dodik: Dajte molim vas, kada ćete shvatiti da je to bila najveća podvala Bosni, šta znaci ni srpska ni muslimanska, ni hrvatska? Upravo ovo što danas imamo – svačija pa zagrabi koliko ko stigne.

F. Bezdrob: Vratimo se aktuelnim dešavanjima u BiH. Naser Orić?

M. Dodik: Vidite, Naser i nije toliki problem, ali ono sto me nervira jesu dvostruki aršini. Zašto se istom snagom bošnjačka politika ne protivi i crkvi u dvorištu nane Fate?

F. Bezdrob: Kad smo već kod crkve, Islamsku zajednicu u BiH ste nazvali terorističkom organizacijom?

M. Dodik: Kad već vi nećete da nazovete Srpsku Pravoslavnu Crvku tim imenom koje joj sa punim pravom pripada, red je da vam pokažem kako se to zapravo radi na primjeru Islamske zajednice u BiH.

F. Bezdrob: Ako ćemo o provokacijama – Genocid u Srebrenici, da ili ne?

M. Dodik: Ja sam prije par godina jasno dao svoje mišljenje, uostalom, Sud u Hagu je donio jasnu kvalifikaciju, i ne vidim potrebu da se stalno vraćamo na to. Mislite li da će biti nešto bolje ako ponovim. Da, bio je genocid!

F. Bezdrob: Vaše mišljenje ne dijeli i član kolektivnog Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić?

M. Dodik: Ivanić je četnik sa dna kace, to što su Bošnjaci naivni pa vjeruju lijepim riječima, ni najmanje ne mijenja njegovu sliku u mojim očima.

F. Bezdrob: Ali, njegovo mišljenje se podudara sa stavovima Predsjednika i Premijera Republike Srbije?

M. Dodik: Vučić, Nikolić? Šešeljevi učenici, pa zar stvarno mislite da su se promijenili? Ako vam neko jednom kaže da će za jednog Srbina pobiti stotinu muslimana – zar vam to nije dosta? Jok, vi ga pustite još i u džamije da vam ulazi u obući, zaista ste mi krajnje nejasni.

F. Bezdrob: Bakir Izetbegović?

M. Dodik: Slika i prilika njegovoga oca a.r, ali nažalost, ne i ton.

F. Bezdrob: Zadnjih dana Balkan bruji o njegovoj vezi sa Anđelinom Džoli?

M. Dodik: Vidite i ja sam jednom imao “bliski susret” sa Monikom Beluči, i to je OK, a niko od vas se ne pita kakva je ljubavna veza Dragana Čovića i Fahrudina Radonćića.

F. Bezdrob: Hoćete reći da tu ima nešto?

M. Dodik: Iz te ljubavi jedino neće biti djece, a da su homo ko dan je jasno, ali jok vama su bitnija imena Anđe i Monike jer su one svjetski poznate ličnosti.

F. Bezdrob: Zeljko Komšić?

M. Dodik: Khm, khm, o malom Brozu ne zelim ni trošiti riječi.

F. Bezdrob: Nego, da se vratimo na Srebrenicu. Zašto toliko jak otpor Rezoluciji Velike Britanije o genocidu?

M. Dodik: Molim vas, nađite mi i na jednom mjestu u toj Rezoluciji da jasno i glasno stoji ko je koga pobio, šta se stvarno desilo, da li je samo u Srebrenici bio genocid, šta je sa ostatkom Podrinja, Prijedorom i da ne nabrajam dalje? Uostalom, zar vam ja trebam otvoriti oči činjenicom da su Britanci i jugoslovenoskog kralja čuvali. Tradicionalni saveznici Srbije.

F. Bezdrob: Znači li to da ste vi definitivno odustali od plana Velike Srbije?

M. Dodik: Koja Velika Srbija? Pa vidite kolika je bila, a kolika je danas! Uostalom, i da dođe do realizacije tog plana, gdje sam ja u cijeloj priči? Pored vukova sa one strane Drine, ljudi nebi imali Ronhila za zapalit’, a sigurno i mene ne bi zapao plijen koji danas imam.

F. Bezdrob: Gospodine Predsjedniče, hvala vam na izdvojenom vremenu.

M. Dodik: Hvala i vama, i da iskoristim priliku da vas pozovem na iftar u obnovljenoj Ferhadiji.

 

NAPOMENA: Tekst je satirično – cinično – tragikomičnog karaktera, hvala na dubokom razumijevanju!

Fahrudin Bezdrob

AntiDayton

NA KAHVI SA MILORADOM – EKSKLUZIVNI INTERVJU
Komentari
Na vrh