Obavijesti

IZDAJA BOSANSKOG BRODA DESILA SE NA DANAŠNJI DAN 1992 GODINE

NA DANAŠNJI DAN 1992 GODINE POČINJENA JE IZDAJA BOSANSKOG BRODA!

1992-most_446 (1)
Pogledajte kako je na današnji dan počinjena izdaja Bosanskog broda. Poslušajte izjave o dogovorima Mate Bobana i Radovana Karadžića. Takođe naređenja Franje Tuđmana i prepuštanje koridora srpskim snagama.
1992 SB most u ratu 01
Godine 1992. u Republici Bosni i Hercegovini se vode borbe na prilazima Bosanskom Brodu. Na Slavonski Brod granate su ispaljene u 8:08, 9:40, 11:44, 13:20, 13:47, 14:53, 15:55, 17:10 sati. Nakon toga su detonacije utihnule, a s bosanske strane dopirali su smo zvuci sporadične paljbe iz pješačkog oružja onih koji nisu željeli da Bosanski brod padne u ruke agresora i četnika. Nažalost Bosanski Brod je taj dan pao u ruke agresorske vojske i dobrovoljaca koji su navirali u Bosanski brod sa svih strana.

bosnia10_012
U toku dana osam hiljada ljudi u zadnji čas pred sam ulazak agersora u grad, paničnom je prešlo preko mosta. Hrvatska vojska se povlačila sa teškim naoružanjem još već od dan prije. Oko 19:00 sati cijeli je Bosanski Brod u dimu paljevina i u ruševinama. Paljeno je sve što se moglo zapaliti a posebno ono što je podsjećalo nekada na razvijen i lijep život građana ovog grada.

bb
U Slavonskom Brodu izgorjela je velika samoposluga na tržnici, a stanovništvo se uz Savu povlačilo iz svojih podruma prema Vinogorju i Podvinju. Ujutro u 3:10 idućeg dana hrvatska vojska, navodno bez znanja vrhovnog zapovjednika Franje Tuđmana, minirala je most preko Save dijelom koji dotiče Adu sa slavonske strane. Štete od detonacije su čak i tu bile velike. Letjeli su štokovi prozora i vrata, dizali se crijepovi na krovovima, porazbijalo se i ono stakla što je ostalo na prozorima tokom napada. U blizini mosta urušavale su se i kuće.

bb1
Priča o Bosanskoj Posavini je jako tragična. Uz veliko ljudsko stradanje, ogromno materijalno razaranje, egzodus nekoliko hiljada izbjeglica tokom nekoliko mjeseci pokušaja da se  Posavina spasi. Nekima je ova tema još uvijek podloga za politiziranje i za izmišljanje mnogih detalja te takođe izmjena istine. Međutim, mnogi su svjedoci dali već svoje izjave na temu Posavine, te zapečatili mnoge događaje u vidu dogovora i pregovora, kako rijeđiti Posavinu i gradove u njoj.

DA SE NIKADA NE ZABORAVI AGRESIJA NA REPUBLIKU BOSNU I HERCEGOVINU!

AntiDayton 

IZDAJA BOSANSKOG BRODA DESILA SE NA DANAŠNJI DAN 1992 GODINE
Komentari
Na vrh
X