Vijesti i reakcije

MUZEJ ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI I GENOCIDA

MUZEJ ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI I GENOCIDA: ZLOČINCI SU HLADNOKRVNO I BEZ MILOSTI UBIJALI DJECU 

Mislim da je veoma važno da postoje ovakvi muzeji, kako bi ljudi koji nisu stanovnici Sarajeva razumjeli šta se desilo početkom devedesetih, kaže švedski ambasador Hagelber

U Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995. danas je održano obilježavanje zločina počinjenih u aprilu 1992. godine, te izlaganje novih eksponata i predstavljanje skulpture švedske umjetnice Annice Stiernlof.

Kustosica muzeja Nermina Ljutić inače aktivni član AntiDayton pokreta več nekoliko godina, naglasila je da je cilj novih muzejskih eksponata da prikažu kako ni djeca nisu bila pošteđena tokom agresije na BiH.

“Predstavićemo skulpturu, koja je djelo švedske umjetnice Stiernlof, koja je u toku agresije na BiH i opsade Sarajeva vidjela snimak kako snajperista ubija djevojčicu, koja je stajala sa svojom majkom i pokušavala nasuti vodu. Ta slika je nije ostavila ravnodušnom i kroz sve ove godine joj je ostala u sjećanju, tako da je počela raditi na skulpturi, koju će od danas imati priliku vidjeti svi posjetioci našeg muzeja, jer će biti u stalnoj postavci. Osim zločina koji su počinjeni nad civilnim stanovništvom, želimo pokazati da ni djeca nisu bila pošteđena tokom agresije i opsade“, kazala je Ljutić i nastavila:

Ljutić je dodala da će biti predstavljena i nova mape opsade Sarajeva, Fikreta Logića, koja je vrhunski urađena i opremljena sa svim statističkim podacima. Mapa ima sve podatke vezane za broj dana koliko je opsada trajala, žrtava, koliko je ubijeno civila, djece, koliko je granata palo na Sarajevo tokom opsade, a ono što je najvažnije jeste da je mapa na engleskom jeziku, tako da se strani turisti mogu upoznati sa svim relevantnim činjenicama.

Ceremoniji otkrivanja skulpture i predstavljanja novih eksponata muzeja prisustvovao je i Anders Hagelberg, ambasador Kraljevine Švedske u BiH. On je istakao da neko ko nije Sarajlija, teško može razumjeti šta se u tom gradu dešavalo i kakvi su sve zločini počinjeni.

Predstavljanju novih eksponata prisustvovali su i Fatima Hatibović učiteljica ubijene Irme Grabovice i njen otac Fikret, predsjednik Udruženja roditelja djece Sarajeva ubijene od 1992. do 1995. godine. Učiteljica je, vrlo emotivno, pročitala pismo koje je napisala svojoj poginuloj učenici Irmi i koje će u budućnosti biti dio postavke muzeja.

Fikret Grabovica se samo zahvalio muzeju što je realizovao ideju da pismo učiteljice Hatibović njegovoj kćerci bude dio svjedočanstva o tome šta se dešavalo u opkoljenom Sarajevu. Smogao je snage i da se još jednom zahvali učiteljici što je smogla snage da dođe i prisustvuje predstavljanju novih eksponata Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida.

preuzeto: AA 

MUZEJ ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI I GENOCIDA
Komentari
Na vrh