Vijesti i reakcije

MIRSAD SELMANOVIĆ: PROMOVISANA KNJIGA GRABEŽ

KOMANDANT MIRSAD SELMANOVIĆ: VEČERAS PROMOVISANA KNJIGA “GRABEŽ” U SARAJEVU

img_2603Komandant 501. Slavne Brdske brigade ARBiH,  Mirsad Selmanović promovisao je večeras u Sarajevu knjigu ‘Grabež’, u kojoj je zabilježio neke od detalja iz ratne 1992. i 1993. godine na području Bosanske Krajine.

Grabež je naselje u općini Bihać oko 5 km istočno od grada. U Krajini smatraju da je ratnih godina Grabež predstavljao centralnu tačku otpora Armije RBiH agresoru na ovaj dio BiH, ali i mjestu kojeg mnoge bihaćke porodice pamte po tome što su svoje očeve, braću, sinove upravo na Grabež ispratile zadnji put.

Selmanovićeva knjiga dobila je naziv upravo po ovom lokalitetu. Knjiga je autentično svjedočanstvo autora o dešavanjima tokom rata u ovomo dijelu zemlje.

img_2634Promocija knjige je održana u prepunoj sali Općine Stari Grad, s početkom u 18:30 sati. Osim autora na promociji su govorili generali ARBiH Atif Dudaković i Ramiz Dreković te Ferid Buljubašić i Samra Hrnjica koja je lektorisala knjigu i čiji je otac dao život za odbranu naše zemlje, upravo na Grabežu.

Mirsad Selmanović je rođen 5. septembra 1952. godine u Bihaću, gdje je završio osmogodišnju školu. Srednju vojnu školu završio je 1972. godine u Sarajevu, nakon čega radi godinu dana u Jugoslavenskoj armiji (JNA), a zatim odlazi na Vojnu akademiju kopnene vojske, koju završava 1977. u Beogradu. Kao oficir JNA, vojnu službu obavlja u Sarajevu. Godine 1988. odlazi u Beograd, gdje je završio Komandno-štabnu školu taktike redova kopnene vojske, nakon čega se vratio na službu u Sarajevo.

Početkom 1992. godine napušta JNA i odlazi u rodni Bihać, gdje je u sastavu Armije RBiH obavljao dužnost komandanta Prve bihaćke brigade.

1481229048577Krajem 1993. postavljen je za načelnika štaba 5. armijskog korpusa i na toj dužnosti ostaje do kraja agresije. Iz aktivne vojne službe odlazi 1999. godine. Dva puta je ranjen tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Grabež je njegova druga knjiga. Ranije je objavio knjigu “Profesija i politika”.

Večears su salu ispunila mnoga herojska imena odbrane naše zemlje i nekadašnja politička lica koja su činila sastav organa vrha Republike Bosne i Hercegovine.

TOPLO PREPORUČUJEMO OVU KNJIGU KAKO SE ORGANIZACIJA ODBRANE KRAJINE I IZDAJA JEDNOG NJENOG DIJELA NIKADA NE BI ZABORAVILA!

AntiDayton pokret

MIRSAD SELMANOVIĆ: PROMOVISANA KNJIGA GRABEŽ
Komentari
Na vrh