Obavijesti

KRAJINA OBILJEŽAVA SLOM ČETNIČKE OFANZIVE NA HASINOM VRHU

KRAJINA OBILJEŽAVA SLOM ČETNIČKE OFANZIVE NA HASINOM VRHU

Udruženje branilaca “HASIN VRH ” i ove godine obilježava tradicionalnu manifestaciju slamanja najveće neprijateljske ofanzive tzv. “FEBRUARSKA OFANZIVA 94”, na tadašnji Bihaćki okrug. Ovom prilikom pozivaju sve one koji su u mogućnosti da svojim prisustvom uveličaju obilježavanje ovog značajanog datuma.

Manifestacija će se održati u Subotu, 11.02.2017. godine s početkom u 11:00 sati u reonu NUGLOVA.

Pozivamo Vas da se dođete da se skupa prisjetimo tih dana i dešavanja. Dođite da odamo počast svim borcima Armije RBiH koji su dali svoj život za slobodu naše zemlje. Dođite da se zahvalimo svim jedinicama i pripadnicima 5. Korpusa ARBiH i svima onima koji su dali doprinos u odbrani RBiH.

Ukratko o ovom događaju:

Dana 06.02.1994 je otpočela ofanziva na više pravaca od strane agresora a glavni napad se desio na linije odbrane 501. brigade 2. i 3. bataljon na Barakovcu gdje su se naši branioci uslijed velikog granatiranja i nedostatka municije morali povući. Neprijatelj je nastavio prodor prema Vijencu, Barakovcu gdje je zaustavljen. I narednih desetak dana je nastavljena ofanziva nakon čega je i linija 2. bataljona primorana bila da se povuče na rezervne položaje. Mnogi branioci su tada dali svoje živote da bi se spriječio prodor prema naselju Pokoj i Spahići.

Ovo je ukratko dešavanje u ZO 501. brigade ARBiH mada je agresor naravno koristio i druge pravce napada ali je spriječen zahvaljujući borcima 5 . korpusa ARBiH.

Na hiljadu kvadratnih metara prostora na Hasinom vrhu, živote su položili 102 pripadnika 5. korpusa ARBiH te sačuvali ovo mjesto i poslali jasnu poruku da je Hasin vrh neosvojiv.

Neka je vječni rahmet i hvala svim pripadnicima 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su položili svoj život za odbranu Haainog vrha i naše zemlje.

AntiDayton Pokret 

KRAJINA OBILJEŽAVA SLOM ČETNIČKE OFANZIVE NA HASINOM VRHU
Komentari
Na vrh