Vijesti i reakcije

JOSIP MANOLIĆ O BLAŽU KRALJEVIĆU

U emisiji televizije “N1” bivši visokopozicionirani pripadnik UDBE, jedan od osnivača HDZ-a Hrvatske, nekadašnji bliski Tuđmanov suradnik, šef tajnih službi i hrvatski premijer Josip Manolić je govorio o Blažu Kraljeviću i tvrdi kako su politička ubistva iz 90-ih godina u režiji Franje Tuđmana i Gojka Šuška.

U moru toga što je Manolić govorio na dobro pripremljena pitanja voditelja emisije “Pressing” Dubravka Merlića, a uoči objavljivanja nove knjige nekadašnjeg prvog policajca Republike Hrvatske, u fokusu su bila ona o navodnom učešću sadašnjeg čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka u tajnim poslovima nekadašnje UDBA-e, ali se takođe dotakao i dolaska na vlast Franje Tuđmana u Hrvatskoj, njegov odnos sa Miloševićem….

Ono što je nama “zaparalo uši” je Manolićeva tvrdnja kako je za smrt Blaža Kraljevića, komandanta snaga HOS-a u RBiH, 9. avgusta 1992. direktno odgovoran niko drugi do Gojko Šušak. Kako je Manolić u emisiji N1 televizije rekao, pokojni Blaž Kraljević je ubijen nakon što je naredbu za to izdao Gojko Šušak, tadašnji ministar odbrane Republike Hrvatske, i to Mati Bobanu, koji je navodno organizirao egzekuciju ovog gnusnog zločina. Kako Manolić tvrdi, sve se desilo uz blagoslov nekadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske, Franje Tuđmana. Kako je Manolić rekao, Tuđman je nekoliko puta utvrdio kako je “Šušak njegov najbolji ministar”, i tako nešto se nije moglo učiniti bez da to on zna.

Na jedno od pitanja voditelja emisije “Pressing” Dubravka Merlića zašto je Šušak bio tako moćan, Manolić je odgovorio:

“Nemam dokaze zašto je kao ministar obrane bio najbolji Tuđmanu. Ja sam mu zamjerio sukob u BiH, jer to je bila činjenica.”

U nastavku kada je Merlić upitao Manolića ko je naložio ubojstva Mire Barešića, Ante Paradžika i Blaža Kraljevića, Manolić je dao nedvosmislen odgovor:

“To je na liniji pitanja odnosa prema Bosni. Kraljević je surađivao s Bobanom, a onda se okrenuo Izetbegoviću. Radio je za interese struktura koje su bile protiv politike Tuđmana. Zna se tko je sasjekao Kraljevića i doživio je što je doživio.”

 

Nije ova Manolićeva tvrdnja nova, jer se o ovom slučaju dosta toga već zna, ali je jako bitno podvući da se ova tvrdnja podudara sa tvrdnjama ratnog načelnika općine Trebinje Božidara Vučurevića koji je nedavno u sličnoj emisiji rekao kako on čuva dokumente o istom zločinu, dodajući da se radi o jednom od dogovorenih “poslova” koje su obavljali nekadašnji ratni članovi “SDS-a” i “HDZ-a”.

Podsjetimo se svi još jednom, pokojni Blaž Kraljević je ubijen nakon što je sa svojim snagama u sklopu ARBiH, uspio zauzeti upravo Trebinje, deklarirajući svoju borbu onom za oslobađanje cijele Republike BiH “sve do Drine”, nakon čega na njega počinju raznorazni napadi od strane hrvatskih separatista kojima se Kraljevićeva “hrvatska politika” odana Republici BiH nije sviđala. Sve je završeno brutalnom likvidacijom ovog heroja ARBiH 9. avgusta 1992. u Kruševu nadomak Čitluka u “unakrsnoj vatri snaga HVO i HOS-a”, kako je saopćeno. Istraga o brutalnom ubistvu pokojnog Kraljevića i njegovih pratilaca vodi se od maja 2013. godine.

AntiDayton/ N1info

JOSIP MANOLIĆ O BLAŽU KRALJEVIĆU
Komentari
Na vrh