Obavijesti

U VISOKOM VEČERAS OTVOREN TRG ŽRTAVA GENOCIDA, DA SE NIKADA NE ZABORAVI!

U VISOKOM VEČERAS OTVOREN TRG ŽRTAVA GENOCIDA U SREBRENICI, DA SE NIKADA NE ZABORAVI!
10
Otvaranju trga večeras prisustvovale su mnoge poznate ličnosti kako iz svijeta javnog života tako i iz političkog, međutim niko nije bio od visokih zvaničnika naše zemlje.

Predsjednica udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa” Munira Subašić prva se večeras obratila prisutnima, zahvaljujući se svima za uloženi trud i projekat koji je doveden do kraja. saopštila je kako je ovaj trg od velikog značaja te da treba biti podsjetnik na sve ono što su građani naše zemlje doživjeli.

11
“Nad nama je izvršen genocid te i dan danas skupljamo i u kabure spuštamo po jednu ili dvije koščice naših najmilijih. Ovaj Trg treba da podjseća na njihove živote, na ove koji možda nikada neće biti pronađeni i na sve one koj su nekako na sreću preživjeli torturu genocida. Takođe Trg treba da podsjeća posebno omladinu koja će se skupljati upravo na tom mjestu, koja je rođena iza agresije i genocida, te na taj način čuvati sjećanje da nam se više nikada ne ponovi Srebrenica”.

Direktor Memorijalnog centra “Potočari” Mersed Smajlović je kazao kako će Visoko sa Trgom žrtava genocida u Srebrenici doprinijeti razvoju Memorijalnog centra u Potočarima.

8
Načelnica Visokog Amra Babić u svome govoru se zahvalila svima koji su doprinijeli i pomogli da se u Visokom napravi jedan Trg koji će svjedočiti o genocidu.
Amra Babić i Munira Subašić uručile su zahvalnice svima koji su svojim učešćem pomogli u realizaciji izgradnje Trga žrtava genocida u Srebrenici, među kojima je i projektant Trga žrtava genocida u Srebrenici, diplomirani inžinjer arhitekture Mugdim Ćosović.

4
Pred okupljenima u Visokom članovi Omladinskog hora iz Zenice su izveli integralnu verziju Srebreničkog inferna Džemaludina Latića, a nakon toga Trg je zvanično otvoren.

2
Nadamo se da će otvoreni Trg biti podsjetnik na stradanja, na počinjene zločine, na izvršeni genocid, te da će građani Visokog čuvati Trg i održavati, kako bi svi oni koji dođu na ovo mjesto pored lijepih trenutaka mogli i da osjete ono što nikada ne smiju da dožive. Srebrenica se nažalost nije desila jednom u našoj zemlji, ali se ne smije desiti više nikada.
7
AntiDayton se zahvaljuje momcima koji su uradili nekoliko murala na šetnici od Trga kraj rijeke koji će u narednom danu dovršiti svoj proekat. Veliko poštovanje za omladinu koja svojim načinom kroz umjetnost i svijest otvara svijest i drugima a posebno svojim gneracijama. veliko poštovanje za HAD!
6
Na Trgu, nažalost večeras nismo vidjeli samo jednu bitnu stvar koja mora biti obaveza i dio projekta svakog šehidskog mezarja i trgova posvečenih periodu agresije i genocida. Poreg Trga postavljena su i tri jarbola na kojima su i tri zastave. Jedna kantonalna, jedna gradska i jedna Daytonska zastava. Uz ove tri zastave, kraj Trga mora biti postavljena i zastava sa šest zlatnih ljiljana te se nadamo da će se uskoro to i desiti. Ovim putem, još jednom čestitamo Načelnici Visokog, gospođi Amri Babić, te je pozivamo da u što kraćem vremenskom roku odobri postavljanje još jednog jarbola za zastavu i na nju postave bijelo platno sa šest zlatnih ljiljana na plavom štitu.

AntiDayton pokret

U VISOKOM VEČERAS OTVOREN TRG ŽRTAVA GENOCIDA, DA SE NIKADA NE ZABORAVI!
Komentari
Na vrh