Vijesti i reakcije

IZAŠNJAVANJE: DANAS PRED SUDOM DRAGAN VIKIĆ I DRUGI

IZJAŠNJAVANJE O KRIVNJI: DANAS PRED SUDOM BiH DRAGAN VIKIĆ I DRUGI 

Danas 27. februara na Sudu Bosne i Hercegovine bit će održano ročište o izjašnjenju o krivici Dragana Vikića, Jusufa Pušine, Nermina Uzunovića i Mladen Čovčića u vezi sa navodnim krivičnim djelom ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Sud je optužnicu potvrdio 13. januara. 2017. godine.

Optužnica ih tereti da su navodno u tokom agresije na Republiku BiH u toku aprila 1992. godine između pripadnika oružanih snaga Armije RBiH i jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava JNA stavljenih pod jedinstvenu komandu VRS-a stacioniranih u kasarni u Lukavici, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, u svojstvu pripadnika jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, zajedno sa njima poznatima pripadnicima Specijalne jedinice i pripadnicima jedinice rezervnog sastava počinili ubistvo zarobljenih pripadnika tzv. vrs.

U saopćenju se kaže da su navodno Dragan Vikić, u svojstvu komandanta Odreda policije – Specijalne jedinice MUP-a RBiH i komandanta jedinica rezervnog sastava Specijalne jedinice MUP-a RBiH i Jusuf Pušina, u svojstvu pomoćnika ministra za uniformisanu policiju MUP-a RBiH, kao nadređene osobe znali ili mogli znati da se njima podređeni spremaju učiniti krivično djelo ubistva ratnih zarobljenika propustili da spriječe učinjenje krivičnog djela, odnosno da preduzmu nužne i razumne mjere da učinioci krivičnog djela budu kažnjeni.

Ovim putem dajem punu podršku krivooptuženima te je ovaj slučaj još jedan u nizu dokaza da se nastavlja montirano optuživanje branilaca opkoljenog Sarajeva i Republike BiH.

AntiDayton Pokret

IZAŠNJAVANJE: DANAS PRED SUDOM DRAGAN VIKIĆ I DRUGI
Komentari
Na vrh