Vijesti i reakcije

HEROJI IZJAVILI: ČASNI SUDE NISAM KRIV!

HEROJI IZJAVILI: ČASNI SUDE NISAM KRIV!

Četverica optuženih za navodni zločin u sarajevskom Velikom parku danas su se pred Sudom BiH izjasnili da nisu krivi za navode iz optužnice koji im se stavljaju na teret.

– Časni sude, nisam kriv – rekao je danas Dragan Vikić u Sudu BiH o navodima iz optužnice, a jednako su se izjasnili i ostala trojica optuženih.

– Časni sude ne osjećam se krivim i nisam kriv – bile su danas riječi Jusufa Juke Pušine, bivšeg Ministra MUP-a RBiH. 

Čitajući lične podatke optuženih, sutkinja Jasmina Kosović iznijela je nekoliko zanimljivih detalja o trećeoptuženom Nerminu Uzunoviću i četvrtooptuženom Mladenu Čovčiću, zvanom Rogatica.

Uzunović, koji je inače bravar po zanimanju, ranije je osuđivan u četiri navrata pred Osnovnim sudom u Sarajevu, Sudom BiH, te sudovima u Zadru i Ljubljani, kazala je sutkinja Kosović, ne navodeći koja su djela u pitanju.

Protiv Mladena Čovčića, nastanjenog u Mostaru, vođen je krivični postupak radi rušenja mostarskog Starog mosta, a Čovčić je u tom predmetu oslobođen zbog nedostatka dokaza. Inače, Čovčić, po zanimanju saobraćajni tehničar, rođen je pod imenom Senaid Čavčić. Kako je navela sutkinja Kosović, ime je promijenio 1994. godine. Posjeduje hrvatsku putovnicu, a lična karta Republike Hrvatske mu je oduzeta jer je bio fiktivno prijavljen na adresi u Grudama.

Optužnica protiv Vikića, Pušine, Uzunovića i Čovčića za navodni zločin u Velikom parku podignuta je krajem decembra prošle godine.

Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić optuženi su za navodno zarobljavanje, ubistvo i skrivanje tijela osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti u aprilu 1992. godine. Optuženi se terete da su navodno u svojstvu zapovjednika i pripadnika MUP-a, policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu, u aprilu 1992. godine, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika, te da su znali i bili informirani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja i njihovom stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i sigurnosnih struktura.

Zarobljenici su, kako se navodi u optužnici, nakon toga izvedeni na lokalitet Velikog parka, u blizini Doma policije u centru Sarajeva, gdje su protivno Ženevskim konvencijama i odredbama međunarodnog humanitarnog prava koje definiraju postupanje sa ratnim zarobljenicima, ubijeni rafalnim pucnjevima iz vatrenog oružja.

AntiDayton Pokret danas je prisustvovao izjašnjavanju pred Sudom BiH te dao podršku braniocima grada.

preuzeto: faktor.ba – uredio: antidayton.com

HEROJI IZJAVILI: ČASNI SUDE NISAM KRIV!
Komentari
Na vrh