Vijesti i reakcije

IVANIĆ PRIJETI AKO SE POKRENE REVIZIJA TUŽBE PROTIV SRBIJE

MLADEN IVANIĆ PRIJETI BLOKADOM INSTITUCIJA AKO SE POKRENE REVIZIJA TUŽBE PROTIV SRBIJE ZA GENOCID I AGRESIJU

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je danas tokom susreta sa predstavnicima srpskih organizacija u Mostaru odbacio mogućnost revizije tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

– Jasno je da u BiH nema saglasnosti oko toga i da BiH neće pokrenuti tužbu. Tužbu pokušavaju pokrenuti Bošnjaci, a ne BiH. Dva člana Predsjedništva BiH su jasno rekla da su protiv, dok je jedan kao za. Jasno je da ta tužba nema legitimitet BiH i ja mislim da ona nema nikakvih šansi da prođe. Da bi se revizija prihvatila mora se desiti neka nova činjenica koja nije starija od šest mjeseci. Šta je to novo u zadnjih šest mjeseci? Nema apsolutno ništa – kazao je Ivanić, naglasivši da nema suštinskog argumenta.

– Mislim da je ovdje nedostatak hrabrosti da se kaže da ta tužba ne može uspjeti, a da će proizvesti ogromne probleme i dalje podjele unutar BiH, jer sam uvjeren da partije iz Saveza za promjene vrlo ozbiljno razmišljaju da u slučaju te tužbe ne vide više nikakav smisao ostanka u institucijama Vijeća ministara BiH. Ne vidim nijednu drugu srpsku partiju koja bi pod takvim uslovima ušla u Vijeće ministara i ja mislim da ljudi nisu ni svjesni koliko je stanje ozbiljno i koliko sa puno više odgovornosti treba ovome pristupati – poručio je Ivanić, ističući da je, i samom presudom koja je donesena, davno istekao mandat Sakibu Softiću, zastupniku BiH pred Međunarodnim sudom pravde.

– Ne vjerujem da ikome mandat može biti 18 godina, kolike god da su mu sposobnosti. Ja sam vrlo jasno lani Registru suda uputio pismo i rekao da nema osobe koja u ime BiH može to pokrenuti jer nema odluke BiH. I oni koji u ime BiH pokušavaju jednostrano to da naprave ruše BiH i moraju biti svjesni činjenice da je to rušenje BiH – poručio je Ivanić.

Koordinacija mostarskih Srba dodijelila je danas povelju mostarskih Srba “Atanasije Šola” za 2016. godinu Ivaniću. Iz Koordinacije mostarskih Srba je rečeno da je nagrada ustanovljena ove godine i da je odlučeno da bude dodijeljena Ivaniću zbog nesebične pomoći Srbima u Mostaru.

preuzeto: faktor.ba

IVANIĆ PRIJETI AKO SE POKRENE REVIZIJA TUŽBE PROTIV SRBIJE
Komentari
Na vrh
X