Vijesti i reakcije

EGZIKUTORKA IZ KLADNJA UBIJALA BOŠNJAKE U VLASENICI

OPTUŽNICA PRED SUDOM BiH: EGZIKUTORKA IZ KLADNJA SA 20 GODINA UBIJALA BOŠNJAKE U VLASENICI TOKOM AGRESIJE

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Višnje Aćimović, zvane Beba, rođene 1972. godine u Kladnju, državljanke BiH i Republike Srbije.

Zarobljenici strijeljani u blizini zloglasnog logora Sušica!

Optužena se tereti da je za vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu između teritoriji općine Vlasenica, početkom juna 1992. godine, postupala suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe ženevskih konvencija.

– Višnja Aćimović se tereti da je zajedno sa više pripadnika tzv. vrs-a, na lokalitetu Mračni dol (Mračnica) koji se nalazio u neposrednoj blizini logora Sušica, općina Vlasenica, svjesno i voljno, zajedno sa još jednim vojnikom, lično učestvovala u ubistvu 37 muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su prethodno dovezeni autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade suda u Vlasenici. Optužena se tereti da je pucanjem iz vatrenog oružja strijeljala žrtve koje su bile svega nekoliko metara udaljene od autobusa – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tijela žrtava su pronađena i ekshumirana 2000. godine, na istom mjestu gdje su strijeljani. Optužena se tereti da je počinila krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva Krivičnog zakona BiH.

preuzeto: faktor.ba – uredio: antidayton 

EGZIKUTORKA IZ KLADNJA UBIJALA BOŠNJAKE U VLASENICI
Komentari
Na vrh