Obavijesti

HOLBRUK ZASLUŽUJE SPOMENIK SRAMA A NE ČASTI U BiH

RIČARD HOLBRUK ZASLUŽUJE SPOMENIK SRAMA A NE SPOMENIK ČASTI U BiH! NE SPOMENIK ČOVJEKU KOJI JE LEGALIZOVAO TZV. REPUBLIKU SRPSKU, AGRESIJU I GENOCID!!!
.
Odavno se nije desio veći apsurd u našoj zemlji kao najava donešene odluke gradskog Vijeća za podizanje spomenika Ričardu Holbruku u Sarajevu. Na osnovu inicijative gospodina Mire Lazovića od koga građani Bosne i Hercegovine a posebno Sarajeva nikada ne bi očekivali ovakvu inicijativu, grad Sarajevo trebalo bi da podigne spomenik američkom diplomati koji je kreator Daytonskog sporazuma koji je potpisan finalno u novembru 1995. godine.
.
566b4c69-5600-4ae2-87d8-25e00a0a0a64-ricard-holbruk-dejtonAntiDayton pokret oštro osuđuje ovakvu inicijativu te se zgrožava nad samom idejom i pomisli da se spomenik podigne čovjeku koji je prvenstveno insistirao u mjesecu septembru 1995. godine u Ankari na sastanku sa rahmetli Alijom Izetbegovićem, prvim predsjednikom Republike Bosne i Hercegovine, da tzv. republika srpska zadrži svoj “naziv” u Daytonu. Neopisivo je zamisliti da neko ko je urgirao i sugerisao pa i forsirao da jedan tzv. entitet nosi ime REPUBLIKE unutar međunarodno priznate države (kojoj se istovremeno otima epitet Republike), dobije u toj istoj državi spomenik. Ričard Holbruk nije osoba koja može i treba dobiti spomenik u našoj zemlji pa tako ni u Sarajevu. Ovakva inicijativa mogla se jedino donijeti u Banja Luci jer Daytonskim sporazumom kojeg je kreator Ričard Holbruk, relagizovana je paratvorevina građena na kostima, masovnim grobnicama, životima, silovanju, protjerivanju, pljačkanju, logorima i ubijanju nedužnog stanovništva naše zemlje. Tokom navedenog sprovođenja ideoloških ciljeva i tokom agresije na RBiH počinjen je genocid nad bošnjačkim narodom te izvršen veliki broj zločina nad hrvatskim. Da li takav čovjek zaslužuje spomenik? NE i to ni u snovima.
.
Takođe, želimo da postavimo Upravi grada Sarajeva nekoliko pitanja:
.
– kada će grad Sarajevo podići spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću?
– kada će grad Sarajevo podići spomenik banu Kulinu?
– kada će grad Sarajevo podići spomenik Husein kapetanu Gradašćeviću?
– kada će grad Sarajevo podići spomenik BRANIOCIMA GRADA SARAJEVA 92 – 95.?
– kada će grad Sarajevo podići spomenik osnivaču grada Sarajeva Isa begu Ishakoviću?
.
Zar gospodo draga nije apsurd da vam pada na pamet da podižete spomen obilježje, kreatoru današnjeg političkog sistema u Bosni i Hercegovini koji vi očigledno uživate? Zar nije gospodo draga apsurd da osnivač grada koji vi treba da predstavljate a ne ponižavate, grada Sarajeva NEMA spomenik u svom osnovanom gradu?
.
Iskreno nakon što se Gradska Uprava nije znala brinuti o spomeniku ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 92-95., nakon što se nije znala brinuti o spomen obilježju ubijenim građanima na mostu na Ciglanama, nakon što se nije znala brinuti o spomen obilježju posvećenom za 400 ubijenih stanovnika Dobrinje u Novom Gradu, ne čudi nas apsolutno da ste došli na ovakvu ideju.
Takođe, nakon vašeg neodgovornog ponašanja prema inicijativi da se podigne spomen obilježje djetetu koje je ubijeno sa sedam godina kraj Zemaljskog muzeja od strane srpskog snajperiste iz zgrade Metalka 1994. godine, zaista ne možemo da vjerujemo još uvijek da vam je ovakva ideja pala na pamet. Da, vi kao Gradska Uprava, niste se udostojili da odgovorite CIJELIH GODINU DANA na jedan tako bitan a jednostavan zahtjev.
Tim povodom, kao građanska inicijativa i pokret koji se bori protiv zaborava, koji se bori protiv inicijativa koje ponižavaju državnost i opstojnost i odbranu naše zemlje, pozivamo vas, da ODMAH priznate grešku pokrenute inicijative, te obustavite dalji proces. U protivnom zaista ćemo biti prinuđeni da pokrenemo peticiju protiv podizanja spomeniku nekome ko ga definitivno ne zaslužuje u našoj zemlji.
.
Ričard Holbruk svojim djelovanjem i to insistiranjem napravio je sistem u kojem Bosna i Hercegovina i dan danas osjeti posljedice koje je uništavaju. Dok cijeli svijet potvrđuje DAYTONSKI SPORAZUM KAO GREŠKU, vi odajete priznanje toj istoj grešci. Dok cijeli svijet priznaje da Armiju Republike Bosne i Hercegovine NIJE trebalo zaustaviti u oslobađanju cijelog okupiranog teritorija naše zemlje 1995. godine, vi gospodo iz Uprave grada Sarajeva želite podići spomenik čovjeku koji je direktni krivac za navedene detalje.
.
Ovu sramnu inicijativu koja je pokrenuta i koju je Vijeće podržalo, treba što prije ugasiti i zaboraviti jer, ponavljamo, grad koji vi predstavljate gospodo draga nije podigao spomenik svom osnivaču, Isa begu Ishakoviću. Zar vas nije stid i sram pomisliti na Holbruka i inicijativu takve vrste? Da li to neko od vas ne želi da se OBRUKA kod HOLBRUKA na onom svijetu? Da nam je samo znati za šta?
.
Takođe, želimo da vas podjestimo, da je ove godine “forumu parlamentaraca” ZABRANJENO obilježiti svečanu Akademiju povodom Dana nezavisnosti u zgradi i sali Parlamentarne skupštine, 1. marta. Ovo navodimo čisto da vas podsjetimo da je upravo SISTEM DAYTONA koji je kreirao Ričard Holbruk omogućio pojedincima i to agresorima da zabrane svečanu Akademiju Dana nezavisnosti u DRŽAVNOJ INSTITUCIJI. Vaša inicijativa gospodine Lazoviću trebala bi biti usmjerena upravo AntiDaytonski, prema Parlamentarnoj skupštini, jer vam se zabranjuje apsolutno pravo na salu skupštine, a zabranjuje vam se jer je to nekome Ričardov Dayton omogućio.
.
PREDLAŽEMO VAM INICIJATIVU ZA SPOMENIK:
Graham29042015Za kraj želimo vam sugerisati na jedno ime i prezime. Želimo da pokrenete i izglasate pozitivno, podizanje spomenika u Sarajevu, čovjeku, strancu, koji to zaslužuje. Radi se o čovjeku pod imenom Graham Bemford. Da li vam je ovo ime poznato?
Graham Bemford je bio rođeni britanac koji je svojim historijskim činom 1993. godine želio cijelom svijetu skrenuti pažnju na tadašnju agresiju i masovna ubistva u Republici Bosni i Hercegovini. Graham Bemford je 29. aprila 1993. godine stao pred zgradu britanskog Parlamenta, polio svoje tijelo benzinom i zapalio se. Bemford je ovaj čin samospaljivanja počinio nakon počinjenog zločina u selu Ahmići koji su počinili pripadnici HVO-a 16. aprila 1993. godine.
DA, jasno nam je da znate o kome se radi, bar bi trebali, jer grad Sarajevo dodjeljuje nagrade za iskazanu izuzetnu građansku hrabrost, solidarnost, humanost i altruizam koja nosi ime ovog čovjeka. Dakle, taj čovjek od našeg garda i naše države zaslužuje puno više.
.
AntiDayton pokret će u narednom periodu pratiti dešavanja na temu podizanja spomenika Ričardu Holbruku koji definitivno ne zaslužuje spomenik časti ovsim spomenik srama u našoj zemlji. Spremni smo pokrenuti protest na ovu inicijativu te i peticiju ukoliko grad Sarajevo bude spremno da ponizi građane Sarajeva ali i cijele Bosne i Hercegovine. Zanima nas zaista, šta je cijena ovakve inicijative, te zar ništa nije vrjiednije od principa, ponosa, dostojanstva i državotvornosti?
.
Pozivamo sve patriotski orijentisane organizacije, udruženja, asocijacije, fondacije, forume nevladine ogranke i druge, da se usprotive javno i otvoreno ovoj sramnoj inicijativi!!!
.
ps: cijeli tekst je boldiran s razlogom, da ga gospoda koja podižu spomenike dušmanima Bosne, dobro zapamte!!!
.
AntiDayton pokret

HOLBRUK ZASLUŽUJE SPOMENIK SRAMA A NE ČASTI U BiH
Komentari
Na vrh