Feljton

GRČKI DOBROVOLJCI U SREBRENICI KAO AGRESORI NA RBiH


Grčki dobrovoljci u Srebrenici kao agresori na RBiH
vitalis2

Iz Grčke prvi dobrovoljci stižu kao agresori u Hrvatsku krajem 1991. godine. Njihov broj nije bio impozantan ali nije ni da se zaboravi definitivno. Onaj broj koji se pojavio pristupio je u redove tzv. srpske dobrovoljacke garde koja je bila pod komandom i palicom ranog zločinca Željka Ražnatovića Arkana.
Nakon  što se agresija proširila i na Republiku Bosnu i Hercegovinu, Grci uzimaju sve veće učešće kao pripadnici tzv. vojske republike srpske te učestvuju združeno u činjenu agresije a onda i genocida.
Priča se a na raznim portalima se mogu čitati pohvale o njima, da su važili među svojim tzv. saborcima za borce koji su išli na najgore dijelove ratišta te da nisu odbijali raditi i najgore zadatke. Procjenjuje se da je u toku agresije nad RBiH njihov broj bio između 30 i 50, međutim po svim relevantnim podacima očigledno je da ih je bilo puno više.

Prijavljivanje za odlazak na ratište u Republiku Bosnu i Hercegovinu odvijalo se u većim gradovima Grčke. Putem medija mladići su pozivani da se prikljuće kao tzv. dobrovoljci, tzv. borbi srpskog naroda koji je preživljavao najdramatičnije trenutke svoje novije istorije. To dovoljno govori o sličnim ideološkim djelovanjima Srbije i Grčke kada je propaganda u pitanju, te su Grci tako svojim lažnim pričama o ubijanju i čišćenju Srba u RBiH dobijali na broju dobrovoljaca. U Solunu i Atini formirani su centri za vezu, odakle su mladići upućivani u Beograd prema Arkanu i njegovim podanicima a onda su slati dalje u tzv. republiku srpsku gdje su bili raspoređivani po selima koja su bila pod kontrolom tzv. vrs. Po pristizanju u Republiku BiH, upućivani su na liniju fronta isključivo kao pripadnici tzv. vrs-a kako bi se njihovo učešće u agresiji očigledno prikrilo.

Nova_Zora_Arkan_485443S1Naredbom tzv. načelnika generalštaba tzv. vrs, tzv. generala Ratka Mladića, marta 1995. godine formira se tzv. Grčka dobrovoljačka garda u sastavu tzv. Drinskog korpusa koja je bila razmještena u reonu Vlasenice u srednjoj Bosni. U ljeto 1995. godine jedinica se upućuje prema području Srebrenice gdje daje doprinos tzv. vrs-u u zauzimanju Srebrenice i borbama sve do samog pada grada. Nakon ulaska četničkih, dobrovoljačkih i tzv. vrs-ovih jedinica u Srebrenicu, na ruševinama pravoslavnog hrama istaknuta je zastava Grčke, Srbije i Vizantije a borci su zajednički pevali tzv. himnu “Bože pravde i Elefterija”.

tumblr_ne0syoTKpz1tm5gyso1_500Na osnovu presretnutih razgovora, nema sumnje da je ovo bilo čisto naređenje za izvršenje ratnog zločinca Ratka Mladića. Ne možemo ni zamisliti koliko je dobrovoljaca iz Grčke učestvovalo u pljačkanju i ubijanju nažeg naroda u našoj zemlji tokom agresije. Ne može se ni zamisliti šta su sve radili, ali se zato može istina čuvati daleko od zaborava.

Za tzv. iskazanu hrabrost i požrtvovanost tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, tadašnji tzv. predsjednik tzv. republike srpske Radovan Karadžić, četvoricu Grka je odlikovao medaljom tzv. “Belog orla”.

Pored Rusa i dobrovoljaca iz Rusije koji su harali našom zemljom, evidentno je da su i pripadnici drugih država učestvovali u agresiji i genocidu.

Da se nikada ne zaboravi i ne ponovi agresija i genocid nad Republikom Bosnom i Hercegovinom!

O Grčkim plaćenicima pisao je i govorio i Avdo Huseinović čiji se prilog nalazi na vrhu ovog članka. Njegov tekst prenosimo u cjelosti:

Neobjašnjiva je, nejasna, apsolutno neprihvatljiva činjenica da su se dobrovoljci i zločinci iz pravoslavnih zemalja, koji su zajedno sa Vojskom RS-a učestvovali u agresiji i genocidu u BiH, tako olahko riješili, svog ratnog sjemena zla koje su posijali po BiH. Pored 1.200 Rusa, nekoliko stotina Rumuna i Ukrajinaca, u BiH je boravila i jedna jedinica grčkih plaćenika. O njima se do sada najmanje govorilo. Niko pouzdano ne zna ko je tu bagru u Bosnu doveo.
Londonski Independent je u julu 2005.godine objavio da je u Atini pokrenuta istraga o učešću grčkih dobrovoljaca prilikom okupacije i genocida u Srebrenici 1995. godine. U Grčkoj se, podsjeća list, znalo da su u Bosni tokom rata sa Srbima bili i dobrovoljci iz te zemlje okupljeni u takozvanoj Grčkoj dobrovoljačkoj brigadi, ali se o njihovim eventualnim zločinima nije ništa pričalo. Isti list navodi i da je holandska vlada, čiji su vojnici bili raspoređeni u Srebrenici, 2004.godine u izvještaju o masakru nad Bošnjacima navela da su u vrijeme pada zaštićene zone UN grčki dobrovoljci bili u kontaktu sa generalom Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem. U izvještaju se navodi i transkript telefonskog razgovora u kojem Mladić od grčkih plaćenika traži da u Srebrenici podignu i grčku zastavu i da to snime kamerom kako bi se video zapis koristio u propagandne svrhe. U presretnutom razgovoru između učesnika operacije „Krivaja 95“, zauzimanja Srebrenice, zabilježeno je i ovo: “Radi marketinga, dajte nek Grci, nek oni tamo svoju zastavu istaknu. Slušaj, daj pronađi gdje su Grci, na kojoj su liniji, nek zastava se vijori. Nek se istakne grčka zastava i ko bude gore snimio, da snimi i to”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OZNAKA GRČKE DOBROVOLJAČKE GARD

Nakon što je Srebrenica okupirana, grčka državna televizija obavila je telefonski intervju sa jednim grčkim vojnikom koji je rekao: „ Nakon što je prestalo bombardovanje mi smo ušli i očistli mjesto“. Dan nakon pada Srebrenice, grčki plaćenici zajedno sa komandantom Drinskog korpusa Vojske RS, generalom Milenkom Živanovićem dolaze u Vlasenicu na ručak u kuću Zvonka Bajagića zvanog „Duga puška“, inače bližeg prijatelja Radovana Karadžića. Tom prilikom na proslavi Petrovdana, za istom sofrom se našao i vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda i svi su burno pozdravili Živanovićeve riječi da je tog dana naredio svojima „da završe sa džamijom u Srebrenici“.

Dok je trajalo masovno ubijanje Bošnjaka na potezu od Potočara do Konjević Polja, 13.jula 1995.godine, grčki list „Ethnos“ objavio je „da se grčke i srpske zastave vijore jedna uz drugu, kao živi dokaz ljubavi i solidarnosti dvaju naroda i zahvalnosti koju srpski vojnici osjećaju zbog pomoći grčkih dobrovoljaca koji se bore na njihovoj strani.“
Tada je pripadnik Grčke dobrovoljačke garde, po imenu Apostolos Bambos, izjavio je da se u Bosni bori “ za veliku Grčku u Evropi slobodnu od Muslimana.“

 

AntiDayton pokret

GRČKI DOBROVOLJCI U SREBRENICI KAO AGRESORI NA RBiH
Komentari
Na vrh
X