Vijesti i reakcije

GODIŠNJICA SMRTI BAJRAMA ZENUNIJA: PAMTIMO NAŠE HEROJE

GODIŠNJICA SMRTI BAJRAMA ZENUNIJA: PAMTIMO NAŠE HEROJE

U prvim majskim danima 1992. godine, tačnije 04. maja 1992. godine, braneći Relejnu stanicu Vlašić, svoj život u temelje nezavisnosti naše države položio je inžinjer rahmetli Bajram Zenuni.

Građani naše zemlje zasigurno pamte njegovo posljednje javljanje direktno u Dnevnik tadašnje Televizije Sarajevo (TVSA) kada je tim putem saopštio gledaocima i slušaocima da je relej stanice za prijenos televizijskog programa napadnut od strane JNA.

Njegovo ponovno javljanje je bilo onemogućeno nažalost novim napadom JNA na posadu releja. Rahmetli Bajram Zenuni ostao je do zadnjeg daha svog života da brani relejnu stanicu od agresora pokušavajući spasiti glavni komunikacijski signal za emitovanje programa kojim se jedino još mogla provući tačna informacija građanima Republike Bosne i Hercegovine onstanju u državi i svemu onome što se tih dana dešavalo.

Bajram Zenuni posthumno je odlikovan ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan” dok se u Sarajevu svake godine organizuje malonogometni turnir nazvan po ovom braniocu države. Početni udarac na prvom organizovanom turniru izveo je njegov tada 16-ogodišnji sin Alen Zenuni, koji danas živi i radi u Sarajevu. Iza rahmetli Bajrama Zenunija ostala je i kćerka Berina koja je rođena samo mjesec dana nakon smrti rahmetli Bajrama.

Sarajevo nije zaboravilo ovog heroja, tako jedna ulica na Alipašinom polju u glavnom gradu naše zemlje nosi ime ovog Zlatnog ljiljana.

Neka ti je vječni rahmet, mir i hvala za odbranu države i bitne kote za tada našu napadnutu državu, do smrti.

Nihad AličkovićAntiDayton pokret 

GODIŠNJICA SMRTI BAJRAMA ZENUNIJA: PAMTIMO NAŠE HEROJE
Komentari
Na vrh