Vijesti i reakcije

GODIŠNJICA MASAKRA: POLOŽENO CVIJEĆE NA OBALI

GODIŠNJICA MASAKRA: POLOŽENO CVIJEĆE NA OBALI ZA OSAM ŽRTAVA OPKOLJENOG SARAJEVA OD KOJIH JE DVOJE DJECE

img_2962Masakr na Obali (preciznije na raskršću ulica Gimnazijska i Obala Kulina bana, ispred OŠ “Safvet-beg Bašagić”) se desio 14. decembra 1993. godine kada su srpski teroristi tzv. vrs ubili osam Sarajlija, a ranili deset, granatom ispaljenom sa Vraca.

Danas je AntiDayton pokret položio cvijeće na mjestu masakra gdje su ubijeni građani opkoljenog Sarajeva što je bila svakodnevnica tokom agresije. Da se nikada ne zaboravi četničko divljanje tokom agresije na ovakva mjesta i ove datume morale bi osnovne i srednje škole dovoditi svoje učenike kako bi se žrtve sačuvale od zaborava i kako bi se nove generacije zaštitile znanjem i informisanošću o onome što je učinjeno.

Toga dana ubijeni su: 

Avdić Vildana, Čomor Dina, Čopelj Rusmir, Hanić Azra, Jahić Lejla, Jahić Razija, krivić Amir i Šipilović Dino. 

img_2964Masakr na Obali je bio jedan u nizu masakara koje su sprovodili četnički teroristi tokom opsade Sarajeva, kao dio kampanje teroriziranja građana po naređenju komandanta tzv. vrs Ratka Mladića, te komandanata tzv. Sarajevsko-romanijskog korupsa Stanislava Galića i Dragomira Miloševića. Tokom opsade posebno su ciljane tržnice, pijace, škole, bolnice, porodilišta, biblioteke, mjesta na kojima su se ljudi okupljali u redovima za hljeb i vodu.

Za kampanju terorisanja civila tokom opsade Sarajeva, pravomoćno je osuđen Stanislav Galić na doživotnu robiju.

NEKA JE VJEČNI RAHMET I MIR ŽRTVAMA AGRESIJE I GENOCIDA I DA SE NIKADA NE ZABORAVI! 

AntiDayton pokret

GODIŠNJICA MASAKRA: POLOŽENO CVIJEĆE NA OBALI
Komentari
Na vrh