Vijesti i reakcije

NUDILI IM NOVAC DA SVJEDOČE PROTIV NASERA ORIĆA

SVJEDOCIMA NUĐEN NOVAC DA SJEDOČE PROTIV NASERA ORIĆA I SABAHUDINA MUHIĆA

img_2914Prvi svjedoci Odbrana na suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, koji su sredinom jula 1992. godine bili u akciji na selo Zalazje (općina Srebrenica) kazali su da nisu vidjeli zarobljene pripadnike tzv. vojske republike srpske.

Zaštićeni svjedok Odbrane je rekao i da mu je nuđen novac iz Srbije i evakuacija porodice da svjedoči protiv Orića.

Svjedok O2, koji je svjedočio iza paravana, rekao je da je bio 12. jula 1992. godine na koti Zanik odakle se vidi selo Zalazje, kako je kazao, “kao na dlanu”. Pojasnio je da su se tada odvijale žestoke borbe, ali da je njegova jedinica, koja je brojala oko stotinu ljudi, bila defanzivna a ne ofanzivna.

Vidio sam svaki dio Zalazja. Posmatrao sam lokalitet groblja. Nisam primjetio pritrčavanja. Žestoka su dejstva bila da bi se pritrčavalo”, kazao je O2, istaknuvši da je tog dana oko dva ili pola tri obaviješten da je ranjen komandant Naser Orić.

Prema riječima svjedoka, Orića nije vidio, ali su mu rekli da su ga odnijeli u Potočare i da mu je lijeva nogavica bila pocijepana.

Nisam vidio da je neko zarobljen. Nisam čuo da je neko zarobljen”, kazao je O2.

img_2915Orić i Muhić su optuženi za navodno ubistvo tri ratna zarobljenika srpske nacionalnosti u selima Zalazje, Kunjerac i Lolići (općine Srebrenica i Bratunac). Prema optužnici, Orić je bio komandant štaba Teritorijalne odbrane (TO) Armije RBiH (ARBiH), a Muhić pripadnik tih snaga.

Svjedok O2 kazao je da mu je prošle i pretprošle godine nuđen novac i evakuacija porodice da svjedoči protiv Orića.

“Pred moju kuću su stala dva džipa, beogradske tablice. Ugasili su auto i došla su dvojica od 30-tak godina. Pitali su me da li si taj. Rekao sam da su vjerovatno na pogrešnoj strani. Dali su papir i rekli – napišite iznos. Vi i porodica biti ćete evakuisani. Tražili su da svjedočim protiv Orića kao zaštićeni svjedok i kažem da je počinio zlo na Zalazju”, ispričao je O2.

Svjedok je dodao da nije htio prihvatiti da lažno svjedoči, ali su dva džipa ponovno došla u februaru ove godine, ali na tablicama su bile kožne navlake.

Plava ženska osoba je došla. Naglasak iz Srbije. Pitali su me da li sam se predomislio”, kazao je svjedok, istaknuvši da je odgovorio da nije i da se vratio u kuću.

Tokom svjedočenja, O2 je kazao da zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH koji je govorio da je Orić ubio tri ratna zarobljenika srpske nacionalnosti, nije bio pripadnik njegove jedinice.

“Nije mi poznata ova osoba. Mi smo iz iste opštine”, kazao je O2, govoreći o zaštićenom svjedoku Tužilaštva BiH, O1.

Svjedok O2 je rekao i da lično ne zna ni Aliju Muškića, za kojeg je O1 rekao da je bio komandir Odbrane na Likarima. Svjedok je pojasnio da je bio iznad sela Likari sa svojom jedinicom, te da je svih sto pripadnika te jedinice poznavao. Pojasnio je da je njihova imena i prezimena imao zapisane u svesku, koju, 1995. godine, nakon što je Srebrenica pala, nije uspio sačuvati.

Drugi svjedok na ovom suđenju je bio Sabit Halilović, koji je kao pripadnik jedinice Zulfe Tursunovića bio u akciji na Zalazje. On je kazao da je bio na koti koja se nalazila na oko 500 metara od groblja, te da je ranjen 12. jula i kad su ga izvlačili, već je pao mrak. Dodao je da je sa ostalim pripadnicima “Zulfine jedinice sa tamićem prebačen u Srebrenicu”.

Nastavak suđenja je zakazan za 27. decembar 2016.

preuzeto: birn

NUDILI IM NOVAC DA SVJEDOČE PROTIV NASERA ORIĆA
Komentari
Na vrh
X