Obavijesti

AMIR REKO: KOMANDANT ARBiH KOJI ZASLUŽUJE NOBELOVU NAGRADU

KOMANDANT AMIR REKO ZVANI MAKEDONAC, BOŠNJAČKI HEROJ I GAZIJA KOJI IZA SEBE IMA ČASNO DJELO ZA NOBELOVU NAGRADU!
Screenshot003
Pozivamo Vas da dođete sutra na premijerno prikazivanje dokumentarnog filma o časnom vojničkom djelu komandanta Amira Reke iz Goražda. Premijerno prikazivanje dokumentarnog filma održat će se sutra 24.12.2015. godine s početkom u 16:00 sati u kino sali CINEMA CITY-ja u Sarajevu.


ScreenshotHEROJ ARBiH ZA NOBELOVU NAGRADU

Amir Reko, zvani MAKEDONAC, bio je oficir JNA koji je na početku agresije napusti svoje radno mjesto te došao da brani svoju zemlju i grad Goražde. U trenucima kada je Goražde bilo otpisano te se smatralo da će pasti u agresorske ruke i da je nemoguće zaustaviti pad ovog grada, Amir Reko je uspio formirati odbranu Goražda s nekolicinom ljudi koja je kasnije prerasla u pravu odbranu.
Amir Reko, kao Komandant vodio je dnevnik te je kao školovan borac i vojnik svoj posao obavljao časno i vojnički, herojski i gazijski ali od svega najviše ljudski!

TRAGEDIJA I ČASNO DJELO PRIPADNIKA ARBiH
U noći, 22. juna 1992. godine u selo kraj Goražda u kojem je živjela porodica Amira Reke, ušla je četnička garda pretežno dobrovoljaca iz Srbije i počinila teške zločine nad Bošnjačkim muslimanskim stanovništvom u tom selu. U tom krvavom i zločinačkom piru četnici su ubijajući sve redom koga su zatekli u kućama ubili tako i njegovu familiju. Četničke kukavice i hijene žedne zločina i krvi tu noć su majku Amira Reke zapalili živu na pragu kuće, na vratima. To je zločin koji čovjek u svom životu ne može da zamisli ako ga nije doživio. Teška tragedija i nezamisliva za čovjeka.

Copy-of-100_0622-601x358Samo TRI dana kasnije 25. juna 1992. godine, komandant 43. Drinske Udarne brigade ARBiH Amir Reko u akciji koju sprovodi, zauzima nekoliko sela te oslobađa znatan dio teritorija koji je bio pod kontrolom agresora. Veliki broj civila i vojnika bio je pod njegovom komandom zarobljen. Međutim, šta je vojnik, pravo vojno školovano lice, šta je insan i čovjek i duša muslimana Bošnjaka, Bosanca, komandant Amir Reko nije želio osvetu. Nije se svetio iako je majku izgubio na tako brutalan i zločinački način.


Zarobljenu vojsku te vojno sposobne muškarce razmijenio je za količinu iznad prosijeka te na taj način odradio i ispoštovao sve vojne norme koje su mu bile predodrežene i od dužnosti. Žene, djecu i starce kao odvojene, preipremio je uz dogovor sa agresorima da ih prebaci preko Drine i pusti da idu u Srbiju kao slobodni ljudi. Njegova ljudska povrijeđenost, njegov moral i karakter, njegova profesionalnost i čistoća, nisu dozvolili da Reko iako shrvan i slomljen od bola zbog gubitka porodice bude nečovjek. Svojim djelom postao je još jedan od onih koji su časno branili Republiku Bosnu i Hercegovinu od agresora te nisu dozvolili da se čast i odbrana naruše lošim djelima.


Screenshot002Komandant Amir Reko nije pričao o ovom slučaju. Veoma skroman čovjek i staložen koji danas živi svoj život. Nije se hvalio okolo o detaljima ovog čina ali su zato pričali drugi, te je priča dospjela do zainteresovanih da urade dokumentarni film na ovu temu. Obaveza je bila da se ova priča stavi na filmsko platno i tako, Amir Reko otvorio je svoj Dnevnik i započeo s pričom.

U filmu govore i daju izjave mnogi od zarobljenih a kasnije razmijenjenih lica taj dan i koji su pušteni. Mnogi su dali izjave i odaju posebno poštovanje prema čovjeku koji nije želio osvetu koji nije želio njihove živote. Zahvalni su mu na njegovom merhametu, na njegovoj ljudskosti i vojničkom časnom pristupu! Mnoge izjave su snimane u njegovom prisustvu, u kućama i stanovima živih svjedoka koji i dan danas žive u Srbiji gdje su i davali izjave pred kamerama. 

AMIR REKO JE OVIM ČINOM POKAZAO PUNO VIŠE OD LJUDSKOSTI!
Screenshot001Ako se tokom agresije u tzv. republici srpskoj našao i jedan Srđan Aleksić, u redovima ARBiH bilo je zasigurno dokazano hiljade “Aleksića” koji zaslužuju i Nobelovu nagradu za svoja djela i ljudskost. Građani ove zemlje sada trebaju isto kao i Srđanu, odati čin poštovanja, odati posebnu zahvalnost za očuvanje časti dostojanstvene odbrane Republike Bosne i HErcegovine pa i onda kada je to bilo najteže. Nadamo se da će Vas ova priča i ove kratke crte pozvati da sutra dožete na premijerno prikazivanje ovog dokumentarnog filma, kako bi u što većem broju svjedočili ljudskosti pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine. Amir Reko je moj i naš, Srđan Aleksić.

Amir Reko danas živi u Sarajevu, bavi se privatnim biznisom i nije čovjek koji želi da se naziva herojem i junakom. Međutim, poznavajući ovog čovjeka nemoguće je reći da on to nije. Amir Reko je jedna junačina i herojčina koja će nadam se u narednom periodu nakon premijere postati medijska potražnja kako bi se njegova priča ispričala što više puta.
Upravo u ovim danima kada se masovno odigrava lov na pripadnike ARBiH, na činove i obične borce, kada se našoj zemlji podmeće ravnanje žrtve i agresora, ovaj film dolazi u najboljem mogućem momentu.

POZIVAMO VAS: 
U ČETVRTAK, SUTRA, 24. DECEMBAR 2015. GODINE U 16:00 SATI, CINEMA CITY NA TRGU DJECE SARAJEVA KRAJ BBI CENTRA. ULAZ SLOBODAN!
12366480_10207085539909779_3214133522942040627_nPonosni na tebe i svakog pripadnika ARBiH koji je časno državu branio od agresora i zaustavio ga u njegovoj namjeri. Ukoliko budemo u situaciji i mogućnosti daćemo sve od sebe da se tvoje ime i prezime nađe na listama kandidata za Nobelovu nagradu.

DA SE NIKADA NE ZABORAVI AGRESIJA I GENOCID I ČASNA ODBRANA ARMIJE REPUBLIKE BiH!

S poštovanjem, 

Nihad Aličković
AntiDayton pokret

AMIR REKO: KOMANDANT ARBiH KOJI ZASLUŽUJE NOBELOVU NAGRADU
Komentari
Na vrh