Obavijesti

DA LI JE REPREZENTATIVAC HARIS MEDUNJANIN SIN ŠEHIDA ILI NE?

DA LI JE REPREZENTATIVAC HARIS MEDUNJANIN SIN ŠEHIDA ILI NE? 

HARIS MEDUNJANIN
Haris Medunjanin je rođen 8. marta 1985. godine u Sarajevu na Alipašinom polju i odrastao u Ulici Nerkeza Smajlagića, nekadađnjoj ulici Španskih boraca. Pored BH državljanstva Haris posjeduje i holandsko državljanstvo. Član je fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.
Haris_Medunjanin 1KARIJERA
Fudbalsku karijeru počeo je u omladinskim pogonima Swift Atletieka, AFC'34, te AZ Alkmaara. Za prvi tim AZ Alkmaara u holandskoj ligi debitovao je 20. februara 2005. godine, međutim nije dobijao puno prilika da se pokaže u naredne tri godine koje je proveo u AZ-u.
Tokom sezone 2006/07. bio je posuđen Sparti iz Rotterdama. Nakon Sparte, u augustu 2008. godine prešao je u španski Real Valladolid gdje je igrao sve do juna 2010. godine kada je za 800.000 eura prešao u Maccabi Tel Aviv. Za Maccabi je debitovao 15. jula 2010. godine u UEFA Evropskoj ligi protiv FK Mogrena. Na toj utakmici Haris Medunjanin je postigao svoj prvi gol za ovaj klub. August 2014. godine odvodi ga iz redova turskog Gaziantepspor-a u Deportivo u Španiju.
Haris Medunjanin je takođe bio član Holandske U-21 reprezentacije s kojom je osvojio Evropsko prvenstvo 2006. godine u Portugalu.REPREZENTACIJA BiH
Godine 2009. izjavio je međutim da ima želju da zaigra za fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine. 31. oktobra 2009. godine selektor Miroslav “Ćiro” Blažević uvrstio ga je na spisak za utakmice baraža protiv reprezentacije Portugala za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoafričku Republiku. Debitovao je u drugoj utakmici baraža u Zenici 18. novembra, kao starter. Prvi gol u dresu reprezentacije postigao je u prijateljskoj utakmici protiv reprezentacije Slovačke u Bratislavi.Medunjanin
haris-medunjanin5
Tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, Haris Medunjanin u dobi od sedam godina odlazi iz opkoljenog Sarajeva sa majkom i sestrom u Holandiju. Za njim ostaje njegov otac koji je bio jedan od branilaca glavnog grada naše zemlje. Za Harisovog oca se govori da je nažalost svoj život položio tokom odbrane grada Sarajeva dok određeni mediji govore da to nije istina i da je umro 1999. godine. Istina je da je Haris porijeklom iz Sandžaka, tačnije njeov otac rođen u je Plavu te je ovo još jedan od od dokaza koliko Sandžak stoji uz Bosnu na sve načine i voli više nju nego Srbiju u kojoj se Sandžak nalazi od 1878. godine kada ga je Berlinski kongres odvojio od matice Bosne.

Međutim na listi objavljenoj pod nazivom poginulih civila i branioca opkoljenog Sarajeva, nalazi se i ime Mahmuta Medunjanina rođenog 1954. godine koji je poginuo 1993. godine od oca Hasana. Da li se radi o Harisovom ocu ili ne, to sigurno Haris najbolje zna, međutim kako god bilo, Haris svim srcem igra za našu zemlju i na tome smo mu zahvalni a posebno za dva gola protiv Kipra prije par noći. 🙂

Hvala ti Harise za radost koju si pružio našim građanima i hvala ti što se srcem predaješ svakoj novoj utakmici naše Reprezentacije. Svoj dio patriote shvataš i kao čovjek i kao profesionalac i imaš veliko poštovanje od nas. 

S poštovanjem,

AntiDayton 

DA LI JE REPREZENTATIVAC HARIS MEDUNJANIN SIN ŠEHIDA ILI NE?
Komentari
Na vrh